Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nova šansa za "Betonjerku" - Agencija za privatizaciju oglasila drugu prodaju somborskog preduzeća
Agencija za privatizaciju oglasila je drugu prodaju somborske "Betonjerke", a zainteresovana lica mogu podneti prijave najkasnije do 28. decembra.

Početna cena je 1.148.839,79 EUR, a otvaranje ponuda zakazano je za 30. decembar u 10h, u prostorijama Agencije za privatizaciju.

U aprilu ove godine Agencija za privatizaciju objavila je prvi poziv za prodaju somborske "Betonjerke" i tada je početna cena bila 1.395.117,80 EUR, usklađena s procenom Beogradske berze, gde je jedna akcija Akcionarskog društva "Betonjerka" Sombor koštala 679 dinara. Javno otvaranje ponude bilo je zakazano za 1. jun, ali nije bilo kupaca.

"Betonjerku" Sombor osnovala je "Elektrovojvodina" Novi Sad još 1961. godine radi zadovoljenja svojih potreba u izgradnji elektromreže u Vojvodini. Do izdvajanja iz "Elektrojvodine" dolazi 2004. godine odlukom Vlade Srbije i od tada "Betonjerka" počinje da posluje samostalno kao društvo s ograničenom odgovornošću i ima svojstvo pravnog lica.

Odlukom Vlade Srbije iz 2005. godine ona posluje kao Privredno društvo za proizvodnju i montažu prefabrikovanih betonskih elementa. Somborska "Betonjerka" prvi put je, metodom javne aukcije, prodata septembra 2007. godine biznismenu Slaviši Puriću za 3,6 mil EUR. Zbog nepoštovanja ugovornih obaveza privatizacioni postupak je raskinut godinu kasnije i "Betonjerka" prelazi u nadležnost Agencije za privatizaciju.


Otvorene konačne ponude za Telekom, čeka se odluka Vlade
U Vladi Srbije otvorene su konačne ponude šest kompanija koje su zainteresovane za kupovinu 58 odsto akcija Telekoma. Ponude je ocenjivao privatizacioni savetnik, francuska kompanija "Lazar", a Vlada odlučuje koja je ponuda najbolja, ne samo na osnovu cene već i ponuđenog investicionog plana i socijalnog programa. Ako nijedna ponuda ne bude zadovoljavajuća, odustaje se od prodaje Telekoma.

U Nemanjinoj 11. otvorene su nove poboljšane ponude koje su zainteresovani kupci dostavili danas. Sada je na potezu privatizacioni savetnik, "Lazar" koji bi do kraja nedelje trebalo da uradi i Vladi i premijeru predstavi analizu tih poboljšanih ponuda. Vlada bi do kraja nedelje trebalo da odluči da li će s nekim ponuđačem nastaviti pregovore o prodaji većinskog paketa akcija Telekoma što bi moglo da se završi u januaru.

Pre pet godina pola Telekoma je htela da kupi samo jedna kompanija i to za manje od 1,4 milijarde evra, koliko je tražila tadašnja vlada. Ove godine za 58 odsto akcija bilo je osam zainteresovanih kupaca, a ponude je dostavilo njih šest. To je dobar znak, rekao nam je pre dve nedelje kada su ponude otvorene ministar telekomunikacija Rasim Ljajić.

Da bi podstakli konkurenciju, podatke o zainteresovanim investitorima držali su u tajnosti, ali se ovde iz Nemanjine više puta čulo da ako nijedna ponuda ne bude dovoljno kvalitetna – neće biti ništa od prodaje. Pored cene, gledaće se investicioni i socijalni program jer je cilj da se očuva kompanija.

Dakle, ako nijedna ponuda ne bude dobra neće biti prodaje, ali hoće biti promena u Telekomu, pre svega u vidu otpuštanje 30 odsto od 13.000 zaposlenih, koliko ih ima u svim Telekomovim firmama u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Tender za prikupljanje ponuda za 58 odsto akcija je objavljen u julu, a spekuliše se da su najbolju ponudu dali "Telekom Slovenija", američki fond "Apolo" i Kinezi koji su se početkom meseca sastali s članovima Vlade Srbije. Nagađa se i da je najbolja ponuda 1,2 milijarde evra uz izdašan socijalni program, a bilo je nagađanja da Vlada neće pristati na manje od 1,5 milijardi evra.


Final bids for Telekom opened, Government to decide
The Government of Serbia finally saw final offers of six companies interested in the acquisition of 58% of shares at Telekom. The offers were estimated by a privatization advisor, French company Lazard and the Government decides on the best one not only based on price but also for the offered investment plan and social program. If none of the offers is satisfactory, they will give up on privatization of Telekom.

Five years ago, only one Italian company for less than EUR 1,4 billion which was the amount asked by the previous Government wanted to buy Telekom. This year, there were eight interested buyers 58% of shares and six of them delivered the offers. It is a good sign, Rasim ljajic, minister of telecommunication said two weeks ago when the offers were opened.

In order to support competition, data on the interested investors were kept in privacy but for a few times it has been communicated from Nemanjina that if none of the offers is good enough, sale is not going to happen. Apart from price, investment and social program will be taken into account since the objective is to preserve the company.

So, if none of the offers is good, there will be no sale but there will be changes in Telekom, mainly through dismissals of 30% of staff out of 13.000 employed at all Telekom’s companies in Serbia, the Republic of Srpska and Montenegro.

Tender for collection of offers for 58% shares was published in July and it has been speculated that the best offer was provided by Telekom Slovenia, the American Fund Apolo and the Chinese which early this month met the members of the Government of Serbia. It has been guessed that the best offer totals EUR 1,2 billion with rich social program and there were guesses the Government will not accept less than EUR 1,5 billion.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta