Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ćerka-firma Telekoma Srbija širi poslovanje u Evropi
Kompanija m:tel Austrija, u većinskom vlasništvu Telekoma Srbija, koja je počela sa radom 1. oktobra 2015, u sledećoj godini će proširiti poslovanje na nove zemlje, kao što su Švajcarska i Nemačka, izjavio je direktor m:tel Austrije, Zvonko Alašević.

Na ovaj način bi Telekom Srbija grupa, prema njegovim rečima, postala jedan od najznačajnijih telekom operatera u tom delu Evrope, navodi se u saopštenju m:tel Austrije.

Osnivač i vlasnik m:tel-a Austrija je m:tel BiH (Mtel, a.d. Banjaluka), kompanija koja je članica regionalne Telekom Srbija grupe.

M:tel Austrija, koja posluje uz partnerstvo sa Telekom Austrija grupom, od 1. decembra u ponudi ima i postpaid pakete.

Alašević ističe da "m:tel Austrija pruža usluge mobilne telefonije, a razvojni planovi podrazumevaju pružanje IPTV-a, fiksne telefonije, ali i drugih telekomunikacionih usluga".

"Na taj način je formiran jedinstven telekomunikacioni prostor koji pokriva teritoriju Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Austrije. Odnosno, te zemlje praktično postaju članice EU telekomunikacionog tržišta", navodi on.

Usluge mobilne telefonije m:tel Austrija, sa pozivnim kodom +43 677, prvenstveno su namenjene ljudima koji žive i rade na teritoriji navedenih zemalja i imaju čestu potrebu za privatnom ili poslovnom komunikacijom. Komparativna prednost m:tel Austrija je prisustvo Telekom Srbija grupe u svim navedenim zemljama, što omogućava da budu kreirane najpovoljnije ponude, tarife i paketi.

"Ovo je prvi put da neka zemlja Zapadnog Balkana kreće u otvorenu tržišnu utakmicu na telekomunikacionom tržištu EU, koje je posebno zahtevno i razvijeno tržište. Početni rezultati su vrlo ohrabrujući i pokazuju da smo u stanju da i na tako zahtevnom tržištu pružimo telekomunikacione usluge na najvišem nivou i pridobijemo poverenje korisnika, za sada u Austriji, a sledeće godine, nadam se i u Švajcarskoj i Nemačkoj", istakao je Alašević.


Srbija skočila za 4 mesta na svetskoj listi inovativnosti
Švajcarska je u 2015. ponovo najinovativnija zemlja na svetu, dok je Srbija zauzela 63. poziciju, što je za četiri pozicije bolje u odnosu na prošlu godinu, prema osmoj po redu godišnjoj rang listi Globalni indeks inovativnosti (GII).

Pema istraživanju GII, Srbija je ove godine, među 141 rangirane države, ostvarila napredak u odnosu na prošlogodišnje 67. mesto, dok je među sedam glavnih kriterijuma za ocenjivanje, najbolje ocenjena bila oblast infrastrukture, a najslabije razvoj tržišta i razvoj poslovnog okruženja, saopštila je konsultantska kuća Ej.Ti. Kerni (A.T. Kearney), jedan od kreatora ovog istraživanja.

Prva mesta na listi su i ove godine pripala Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Holandiji i SAD, navodi se u saopštenju Ej.Ti. Kernija dostavljenom Tanjugu.

Srbija se, prema rečima potpredsednika Ej.Ti. Kernija, Marka Derče, popela za četiri mesta, i ako želi da napreduje ka grupi takozvanih inovativnih lidera, mora da usvoji niz mera.

"Podsticanjem tehnoloških inovacija kroz saradnju malih i velikih preduzeća lakše i bolje će se iskoristiti sinergije, agilnost, finansijske poluge i tržište. Povećanjem javnih ulaganja u digitalnu infrastrukturu omogućio bi se razvoj digitalnih poslovnih modela , koji su Srbiji svakako potrebni. Konačno, učestvovanje velikih i malih preduzeća možemo stimulisati i sa prilagođavanjem regulatornih okvira na području upravljanja u velikim preduzećim", ističe Derča.

Od zemalja u regionu, Slovenija je najbolje rangirana, budući da je ove godine ostala na 28. mestu. Hrvatska je pozicionirana na 40. mestu u odnosu na 42. iz 2014. godine, Crna Gora na 41. mestu, napredujući za čak 18 mesta u odnosu na prošlu godinu. Makedonija se nalazi na 56. poziciji, a Bosna i Hercegovina na 79. u odnosu na 81. mesto iz 2014.

Ovu studiju svake godine objavljuje Univerzitet Kornel, poslovna škola INSEAD, Svetska organizacija za intelektualnu svojinu i svetska konsultantska kompanija A.T. Kerni, Velika Britanija, Švedska, Holandija i SAD.

Globalni indeks inovativnosti kao kriterijum za određivanje inovativnosti zemalja koristi sedam glavnih stubova (ukupno 79 pokazatelja) koji procenjuju stanje inovacija na temelju nacionalnih institucija, ljudskih resursa, istraživačke aktivnosti, infrastrukture, razvoja domaćeg tržišta i poslovnog okruženja.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta