Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Švajcarski "Namics" otvorio predstavništvo u Srbiji
Otvaranjem predstavništva u Beogradu vodeća švajcarska kompanija za softverski inženjering "Namics" najavila je dugoročne investicije u Republici Srbiji sa ciljem da u prve tri godine zaposli 50 visokokvalifikovanih stručnjaka iz oblasti veb inženjeringa. U pitanju je prva investicija ove kompanije u ogranak van teritorija Švajcarske i Nemačke, a odluka je doneta nakon opsežnog istraživanja tržišta i sprovedenih analiza.

Ambasador Švajcarske u Beogradu Žan Danijel Ruh izjavio je ovim povodom da švajcarski investitori već duže vreme prepoznaju Srbiju kao dobru privrednu destinaciju, a činjenica da je "Namics" odlučio da otvori predstavništvo baš u Srbiji je vrlo ozbiljna stvar, jer je u pitanju kompanija koja prvi put od svog osnivanja 1995. godine otvara kancelariju u nekoj drugoj zemlji osim Švajcarske ili Nemačke.

- Standardi koje "Namics" postavlja u veb industriji i kvalifikacije koje traži od inženjera vrlo su visoki jer je u pitanju kompanija koja je poznata po tome da svoje klijente pronalazi gotovo isključivo na "Forbes" listi top 500 najuspešnijih kompanija na svetu i po pravilu je svake godine ili najbolja ili među nekoliko najboljih veb kompanija u Švajcarskoj. Činjenica da je za svoju šestu lokaciju, pored Sent Galena, Ciriha, Frankfurta, Minhena i Hamburga izabrala baš Beograd, mnogo govori o kvalitetu stručnjaka koje ima Srbija - izjavio je Ruh dodavši da će "investicije poput ovih ne samo osnažiti i unaprediti IT tržište u Srbiji već i pomoći sprečavanju odliva visokokvalitetne radne snage iz zemlje".

- Nakon analiza koje smo radili iz Švajcarske, pre godinu dana smo odlučili da formiramo osnovu tima u Beogradu i od tada smo pažljivo posmatrali tržište. Uverili smo se da Srbija poseduje vrlo kvalitetne veb inženjere, a kvalitet koji pružaju obrazovni modeli pre svega na Elektrotehničkom i Matematičkom fakultetu u Beogradu uveravaju nas da inženjerska zajednica u Srbiji ima održivu budućnost. Za sada, naš plan je da u prvom periodu od tri godine zaposlimo 50 veb inženjera koji će se integrisati u međunarodne timove u Nemačkoj i Švajcarskoj - izjavio je Jurg Štuker, direktor kompanije "Namics".

"Namics" je akcionarsko društvo u vlasništvu 29 veb inženjera koji aktivno rade u kompaniji, osnovano 1995. godine u Sent Galenu i danas zapošljava više od 450 radnika. U ovom trenutku u fokusu im je rad u "Java", ".Net" i "Front End" tehnologijama, a ukupan promet ostvaren u 2014. godini iznosio je 59 mil EUR.

Između ostalih, klijenti kompanije "Namics" su i ABB, BASF, "Bauhaus", "Daimler", "Medela", "Sika", "Swisscom", UBS, "Victorinox" i ciriški aerodrom.


Radionice PKS od pomoći malim privrednicima
U Privrednoj komori Srbije (PKS) održana je poslednja edukativna radionica namenjena preduzetnicima u 2015. godini na kojoj je potpredsednik PKS Miroslav Miletić istakao da su radionice ispunile svoj cilj. Na 12 skupova učestvovalo je više od 550 privrednika koji su se upoznali sa merama države kojima mogu da unaprede svoje poslovanje.

Miletić je podsetio da su radionice održane u Kruševcu, Subotici, Užicu, Nišu, Kraljevu, Kragujevcu, Novom Sadu, Zaječaru, Valjevu, Sremskoj Mitrovici, Somboru i danas u Beogradu, na kojima su vlasnici malih i srednjih preduzeća imali priliku da se od predstavnika PKS, ministarstva privrede i Uprave carina, detaljno upoznaju sa merama države kojima mogu unaprediti svoje poslovanje, navodi se u saopštenju PKS.

Novi paket usluga PKS koji obuhvata pravnu pomoć, finansijski konsalting, podršku za izlazak na inostrana tržišta, pomoć u apliciranju za fondove i programe EU, okupljenim privrednicima predstavila je Božana Jakišić, koordinator Biznis info servisa Privredne komore Srbije. Na radionici je predstavljen i web portal Poslovanje.rs kao i Biznis Info Servis - informativni servis PKS koji u roku od 48 sati obezbeđuje informacije potrebne za dnevno poslovanje.

Privrednici su bili u prilici da dobiju i detaljne informacije o sporazumnom finansijskom restrukturiranju kao načinu rešavanja finansijskih problema, kao i informacije o mehanizmima za predviđanje blokade preduzeća kroz analizu poslovnih informacija.

Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede, preduzetnicima je predstavila mere finansijske podrške sektoru MSPP, sa naglaskom na Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2015. godini. Pored toga, predstavljen je i Program standardizovanog seta usluga za MSPP u 2015. godini, a privrednici su upoznati i sa osnovnim ciljevima i merama podrške Sektoru MSPP u okviru nedavno usvojene Strategije za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti.

Predstavljen je i Program konkurentnosti malih i srednjih preduzeća COSME (Programme for the Competitiveness of enterprises and SME), koji je naša zemlja nedavno potpisala sa EU.

Na radionici u PKS ocenjeno je da se razvoj domaće privrede može očekivati jedino u sinergiji svih nadležnih institucija i samih privrednika, pa je ovakav vid komunikacije i razmene informacija odlična prilika za unapređenje poslovnog ambijenta.

Poslednja u nizu radionica održana je pod nazivom "Razvoj preduzetništva, efikasnije poslovanje i jačanje konkurentnosti", a organizatori radionica širom Srbije ove jeseni su Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom finansija - Upravom carina, a uz logističku podršku kompanije "DHL International Beograd".


Ćulibrk: Imamo snagu da budemo bolji
Generalni direktor Telekoma Srbije Predrag Ćulibrk rekao je da ta kompanija i pored odluke da ne bude privatizovana ima snage da bude još bolja i da je u 2015. godini pokrenut investicioni plan vredan 120 miliona evra.

Ćulibrk je za današnje Večernje novosti kazao da će taj investicioni program omogućiti nacionalnom telekomunikacionom operateru da nastavi tržišnu bitku sa konkurencijom i u narednim godinama u najmanju ruku održi vrednost kompanije.

Direktor je ocenio da bi bilo pogrešno sada ponuditi paket akcija Telekoma na Beogradskoj berzi.

"Prateći pregovore s EU i poboljšanu poziciju Srbije mislim da u perspektivi treba strpljivo pripremiti plan za izlazak možda na neku svetsku berzu ako već odlučimo da idemo u tom pravcu. Varšavsku, bečku, pa zašto da ne i na londonsku. To bi bio dobar test i za realnu vrednost kompanije", rekao je Ćulibrk.

Prema njegovim rečima, jedan od problema za Telekom biće fiksna telefonija iz koje dolazi oko 40 odsto prihoda kompanije.

"Mnogi globalni stručnjaci ne veruju da će za 10 godina postojati ova vrsta usluga. Zato u svojoj strategiji daljeg razvoja moramo uvažavati sve te izazove", rekao je direktor Telekoma.

Prema njegovim rečima, Telekom je povećao broj IPTV korisnika za 25 odsto i završiće godinu sa oko 400.000 korisnika te usluge.

"Broj korisnika interneta, odnosno ADSL smo podigli za pet procenata, broj pretplatnika mobilne telefonije je veći za čak 100.000, a u postpejd je prešlo 150.00 ljudi. Imamo novih 200.000 pretplatnika sa "boks paketima", a uporedo smo završili veliki skladišni data centar, opremljen prostor za smeštaj IT strukture", naveo je direktor Telekoma.

Ćulibrk je kazao da u Telekomu radi oko 8.400 ljudi, dok je hiljadu angažovano na lizing.

"Viška ima. Koliko? To je teško reći, jer smanjenje broja zaposlenih mora da se obavi tako da korisnici ne primete ni minimalan pad kvaliteta u pružanju usluga", rekao je direktor Telekoma.


Izabran novi Upravni odbor Helenskog privrednog udruženja Srbije
Predstavnici članova Helenskog privrednog udruženja Srbije izabrali su novi Upravni odbor na Generalnoj skupštini održanoj u Beogradu. Tom prilikom je za predsednika izabran Georgios Papanastasiou (Alpha bank Srbija), dok je za potpredsednika izabran Vasileios Kakagiotis ("Robne kuće Beograd").

U novi Upravni odbor izabrani su još Zafeirios Lampadaridis ("Hyatt", "Excelsior"), Stefanos Karapetsis ("Mellon Serbia") i Stylianos Zakof ("Chipita").

Novi članovi UO poručili su da će Udruženje nastaviti da radi na unapređenju komunikacije između postojećih i potencijalnih grčkih investitora i srpskih vlasti, kao i na obezbeđivanju platforme za razvoj i promociju poslovanja, i na pružanju informacija svojim članovima, a sve u cilju podrške grčkoj poslovnoj zajednici i postizanja bolje ekonomske saradnje između Grčke i Srbije.

Helensko privredno udruženje je privatna, nevladina, neprofitna organizacija osnovana 2003. godine. Ima 75 članova iz različitih poslovnih sektora kao što su bankarstvo i finansije, hrana i piće, hotelska i teška industrija, maloprodaja, mediji, telekomunikacije, nekretnine... Kompanije članice Helenskog privrednog udruženja investirale su do sada više od 2,5 mlrd EUR, a trenutno zapošljavaju više od 15.000 ljudi u Srbiji.


Hellenic Business Association of Serbia gets new Managing Board
Representatives of the members of the Hellenic Business Association of Serbia appointed the new Managing Board at a general assembly in Belgrade. On that occasion, Georgios Papanastasiou (Alpha Bank Serbia) and Vasileios Kakagiotis (Robne kuce Beograd - Beograd Department Stores) were named the chairman and the vice chairman of the Board, respectively.
Other members of the new Managing Board are Zafeirios Lampadaridis (Hyatt, Excelsior), Stefanos Karapetsis (Mellon Serbia) and Stylianos Zakof (Chipita).

New members of the Managing Board said that the Association would continue to work towards enhancing the communication between the existing and prospective Greek investors and Serbian authorities, creating a platform for the development and promotion of business, and keeping all their members up to date, with the aim of providing support to the Greek business community and improving the economic cooperation between Greece and Serbia.

The Hellenic Business Association of Serbia is a private, non-government, non-profit organization founded in 2003. It has 75 members that are active in various business sectors, such as banking and finance, food and drinks, hotel and heavy industry, retailing, media, telecommunications, real estate... Member companies of the Hellenic Business Association of Serbia have so far invested over EUR 2.5 billion and employ more than 15,000 people in Serbia.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta