Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Korisnici najbolje ocenili Raiffeisen, Fiat, Maxi, Gorenje
Kompanije, kao što su "Fijat", "Lisca" ili "Sport Vision" ocenjene su kao najbolji primeri i tipični simboli najboljeg korisničkog iskustva i korisničke podrške u svojim kategorijama, rezultati su prvog istraživanja "ICERTIAS Customer-s Friend (prijatelj kupaca)" u Srbiji.

Istraživanje je sprovela švajcarska organizacija "ICERTIAS" (International Certification Ašociation GmbH), a ima za cilj da otkrije kompanije čiji je nastup na srpskom tržištu izvrstan i čije je ophođenje prema kupcima na vrhunskom nivou.

Cilj "ICERTIAS Customer-s Friend sertifikacijskog" programa, kako se navodi u saopštenju, jeste stimulisanje proizvođača i davalaca usluga na što bolji kvalitet proizvoda i usluga, uz što je moguće povoljniju cenu na tržištu.

Poseban naglasak stavljen je na podsticanje što višeg nivoa kvaliteta ukupnog korisničkog iskustva kao i postprodajne korisničke podrške.

U okviru istraživanja od ispitanika je traženo da na osnovu ličnog iskustva ili iskustva njima bliskih osoba daju mišljenje o tome koji im proizvodi nude najbolje korisničko iskustvo prilikom kupovine i konzumacije, odnosno koja im uslužna preduzeća nude vrhunsko korisničko iskustvo u korišćenju njihovih usluga.

Na primer, ispitanicima je u anketi u kategoriji "lanac salona automobila s najvišim nivoom kvaliteta korisničkog iskustva automobilskih usluga u celini" postavljeno pitaje da navedu naziv lanca salona automobila koji, na osnovu ličnog iskustva ili iskustva bliskih osoba, nudi najviši nivo korisničkog iskustva.

Najčešći odgovor ispitanika bio je "Fijat".

U kategoriji "lanca prodavnica bele tehnike" prvo mesto zauzelo je "Gorenje".

Pobedničke pozicije u svojim respektivnim kategorijama zauzeli su i brendovi "Lisca" (lanac prodavnica donjeg veša), "Jasmin" (lanac parfimerija), "New Yorker" (lanac prodavnica odeće), "Lilly" (lanac drogerija), "Cineplexx" (lanac bioskopa).

Tu je i "Ušće" (tržni centar), "Sport Vision" (lanac prodavnica sportske obuće, odeće i opreme), "Dexy Co Kids" (lanac prodavnica dečjih igračaka), "Podravka" (ajvar), "Kraš" (bombonjera), "Wudy" (viršle), "Dijamant" (majonez, jestivo biljno ulje), "Vital" (margarin), "Polimark" (kečap) itd.

U kategoriji "maloprodajni trgovački lanac" prvo mesto, sa najviše glasova potrošača, osvojio je "Maxi".


PKS sa još šest komora u projektu Horizon 2020
Privredna komora Srbije će sa komorama iz još šest zemalja moći da učestvuju u projektu Horizon 2020 ukupne vrednosti 80 milijardi evra, čiji je cilj jačanje preduzetništva, posebno sektora malih i srednjih preduzeća.

Kako je rekao rukovodilac Centra za mala i srednja privredna društva PKS Aleksandar Gračanac, PKS je od strane Evropske komore izabrana da pored još šest evropskih privrednih komora, kao podugovarač realizuje seminare, krajem 2015. i u 2016. godini.

Cilj je pripremanje i lakši pristup sektora malih i srednjih preduzeća, inovativnim investiranjima,u oblastima za koje će biti namenjeni program za apliciranje u narednim godinama, rekao je on.

Očekuje se da će najmanje 50 kompanija iz šest zemalja, primiti sredstva u ukupnom iznosu od najmanje 25 miliona evra, rečeno je na radionici "Unapređenje investicija- Horizon 2020: novi alati i instrumenti za MSPD", u PKS.

Najpre će se, kako je kazao Gračanac, početi sa seminarima i edukacijama, a onda će biti razmotreni svi aspekti ovog projekta.

Gračanac je kazao da će se razmotriti alati i instrumenti dodele sredstava iz Projekta Horizon 2020, kao i da će se videti koje će oblasti biti u fokusu tog projekta.

Seminari će obuhvatiti prezentacije za investicionu spremnost, a biće u formi interaktivne komunikacije predavača I predstavnika MSPP sektora.

Osim PKS, u projektu će moći da učestvuju komore iz Holandije, Letonije, Grčke, Španije...

Jovana Stanojević iz Centra za evropske integracije PKS kazala je da je važno da se predstavnici PKS pripreme za nove programe i instrumente, a da MSP mogu direktno da učestvuju u programima.

Cilj je, kako je kazala, da se podrže kompanije koje žele da jačaju konkurentnost, ali i podstiču inovativne ideje .


Menadžer godine Vladan Živanović, najbolji poslodavac "Telenor" - Dodeljene godišnje nagrade SAM za
Srpska asocijacija menadžera (SAM) organizovala je četvrtu godinu zaredom Gala veče povodom dodele "SAM godišnje nagrade 2015". Pozdravljajući brojne zvanice, predsednik SAM-a Milan Petrović istakao je da je ova asocijacija u 2015. godini stekla mnogo novih članova koji su "spremni da pored svojih napora da uspešno posluju i ostvaruju profit pomognu i lokalnoj zajednici, kao i da poklone svoje vreme za razvoj mladih menadžera".

- SAM je okrenut regionalnoj saradnji i povezivanju sa srodnim EU asocijacijama menadžera u želji da se dobre poslovne prakse razmenjuju među vodećim profesionalcima i kompanijama širom regiona i Evrope - rekao je Petrović.

Prema izboru samih članova asocijacije, SAM je dodelio ukupno 22 nagrade u 12 kategorija. Na osnovu ostvarenih poslovnih rezultata titulu "Menadžera godine 2015" poneo je Vladan Živanović, iz kompanije NCR, dok su drugo i treće mesto zauzeli Dejan Turk iz "Vip mobile"-a i Nebojša Mandić iz kompanije DHL.

Prvu nagradu i titulu "Poslodavac godine 2015" dobila je kompanija "Telenor", dok je drugo i treće mesto pripalo kompanijama "Aigo Business System" i "Dexy co". Ove kompanije su u 2015. godini ponudile najbolje uslove za rad i razvoj profesionalnih menadžera, ispunjavajući niz kriterijuma, a nagrade im je uručio specijalni gost večeri Željko Sertić, ministar privrede Srbije.

Regionalni projekat koji je, prema oceni članova SAM-a, u 2015. godini najviše doprineo promociji celog regiona kao investicione destinacije je projekat "Mccann group" za koji je plaketu uručio predsednik Evropske asocijacije menadžera (EMA) Konstantinos P. Lambrinopoulos. SAMPLE nagradu za Promociju i razvoj liderstva među mladima otišla je Biznis inkubatoru za informacione i komunikacione tehnologije "ICT Hub".

SAM je dodelio i nagrade najboljim mladim menadžerima do 35. godina. U ovoj kategoriji prvu nagradu i titulu "Mladi menadžer godine 2015" dobio je Miloš Perović, izvršni direktor i suvlasnik kompanije "Termovent". Drugo i treće mesto osvojili su Dušan Basalo, osnivač i suvlasnik kompanije "Atria group", i Ana Petrović, osnivač i vlasnik "Travel Boutique".

Članovi SAM-a glasali su i za Najbolju instituciju za obrazovanje menadžera i u ovoj kategoriji nagradili Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju FEFA. Nagradu za podsticaj i promociju privrednih tema u javnosti dobila je Vesna Damjanić, novinar RTS-a.

Za Lidera u profesionalnom usavršavanju menadžera proglašena je Mokrogorska škola menadžmenta, dok je priznanje za Najboljeg poslodavca u kategoriji malih preduzeća osvojila kompanija "OSA inženjering računari". Na drugom i trećem mestu našle su se kompanije "Movem fashion" i "Gi Group HR Solutions".

Specijalna nagrada žirija za Lični herojski čin uručena je heroini naše košarke Nataši Kovačević.

U kategoriji Društveno odgovorna kompanija prvo mesto je osvojila Opšta bolnica "Bel Medic", a drugu i treću "FCA Srbija" ("Fiat Automobili Srbija") i "Philip Morris".

Nagrada "Iskorak 2015" otišla je u ruke projektu MK "Fintel Wind".

Svečanoj večeri dodele Godišnjih nagrada SAM prisustvovalo je više od 360 zvanica iz poslovnog, političkog, kulturnog i medijskog života, a među gostima su bili i Kori Udovički, potpredsednica Vlade Srbije, Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU, Nenad Borovčanin, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta, kao i specijalni gost ovogodišnje Gala večeri, predsednik Upravnog odbora Evropske asocijacije menadžera (EMA) Konstantinos P. Lambrinopoulos.


"Panasonic" povećao udeo u slovenačkoj grupi "Gorenje" na 10,7%
Japanski elektronski gigant "Panasonic Corporation" povećao je svoj vlasnički udeo u slovenačkoj grupi "Gorenje" na 10,7%, piše ljubljanski dnevnik "Delo".

"Gorenje" i "Panasonic" sarađuju u nekoliko oblasti, a japanski proizvođač elektronike je početni vlasnički udeo stekao sklapanjem dugoročnog strateškog partnerstva sa slovenačkom firmom 2013. godine.

Kako je navedeno, "Panasonic" se tada obavezao da bez saglasnosti uprave i Nadzornog odbora "Gorenja" neće povećati svoj udeo iznad 13% do 2018. godine.

Grupa "Gorenje" i "Panasonic" su proširili poslovnu saradnju u julu ove godine, ali time nisu nastale suštinske promene u vlasničkoj strukturi slovenačke firme. Najveći pojedinačni vlasnik deonica u "Gorenju" i dalje su Kapitalska družba sa 16,4% i Međunarodna finansijska korporacija (IFC) sa 11,8% .

Interesovanje "Panasonica" da poveća vlasnički udeo tumači se kao dobar znak za "Gorenje", piše Delo.


Yumco exports 3,000 jackets to Britain
Yumco is going to deliver 3,000 jackets to the British company Flexitog by the year-s end, while early 2016 should see them producing 10,000 clothing pieces for work in extremely cold conditions, it is announced in today-s issue of the daily Blic.

Flexitog has agreed to pay about GBP 1.5 million to Yumco for its work in 2016. Yumco already produced few thousands of jackets for this British firm in September and October.

Serbian Ambassador in London Ognjen Pribicevic, who deserves credits for the cooperation between these two companies, says that the Embassy-s priority is to increase the number of British investors in Serbia.


Trayal inks three agreements worth about EUR 5 million
Trayal Corporation from Krusevac signed three contracts on Tuesday, 15 December 2015, to produce rubber products worth nearly EUR 5 million, which the management expects to serve as a basis for further quality operations of this company and as a strong impetus to its privatization process.

Trayal signed a EUR 1.1 million contract with Croatia-s Dom Krizevci, a RSD 102 million contract with Nika from Kragujevac, and EUR 3 million worth of contract with Belgrade-based Pro Tyre Internacional for the services rendered by Trayal-s rubber factories.

Trayal is one of the 17 strategic companies that the Government of Serbia protects from creditors until May 2016.

Trayal Corporation was sold to Bulgaria-s Brikel in late 2006, but the sale agreement was terminated in late 2013. According to some earlier information, Trayal-s debts currently stand at about EUR 130 million.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta