Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ponovo oglašena prodaja preduzeća Aleksa Šantić
Agencija za privatizaciju danas je ponovo oglasila prodaju
70 odsto kapitala poljoprivrednog preduzeća "Aleksa Šantić" iz istoimenog mesta kog Sombora, po početnoj ceni od oko 400.000 evra.

Otvaranje ponuda je 20. januara 2016. godine.

Prethodni tender, na kojem je početna cena bila 802.000 evra, proglašen je neuspešnim jer nije stigla nijedna ponuda.

Preduzeća "Aleksa Šantića" ima 179 zaposlenih, a u njegovom vlasništvu su dve farme svinja, silos, skladište, mešaona stočne hrane, sušara.

Deo deo imovine tog preduzeća prodat je aprila ove godine, za oko osam miliona evra, firmi Agriser u vlasništvu italijanskog sistema Ferero. Kupac se obavezao na preuzimanje 50 radnika kao i na investiciono ulaganje u zasade lešnika na oko 700 hektara.


MK grupa kupila PIK Bečej za 45,5 miliona evra
MK Grupa Miodraga Kostića kupila je danas Poljoprivrednog kombinata (PIK) Bečej za 45,5 miliona evra, pošto je danas na javnoj licitaciji iznela veću ponudu od drugog učesnika licitacije Industrije mesa Matijević Petra Matijevića. ...

Ova dva kupca bili su i jedini učesnici licitacije, koju je RTV danas uživo prenosila. Oni su u roku dostavili bankarske garancije u iznosu od 17,1 miliona evra.

Kako je za RTV izjavio Jovan Purar, direktor MK grupe još uvek je rano govoriti koliko će radnika ostati, odnosno napustiti preduzeće, ali da ono ima dobru perspektivu razvoja.

"Zaposleni će imati budućnost. Imamo ozbiljne planove. Želimo da napravimo modernu kompaniju po evropskim standardima. Uradili smo određen analize. Primićemo određeni broj radnika i njihov broj će se sigurno povećavati u budućnosti u zavisnosti od toga kako će se određeni segmenti kompanije poboljšavati, širiti i unaprediti", objasnio je on.

Podsetimo, kupac PIK Bečeja nema obavezu da zadrži oko 1.400 radnika tog kombinata.

psenica pik becej
RTV (Nenad Jovićević)

Inače, procenjena vrednost kapitala kombinata bila je 85,5 miliona evra, a početna cena na licitaciji bila je 42,7 miliona evra.

Oglas o prodaji PIK-a Bečej objavljen je sredinom novembra i u njemu se navodi da Radna jedinica "Ratarstvo" raspolaže poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu i pod sistemima za navodnjavanje površine 2.908 hektara, te centrom za doradu semena, mešaonicom stočne hrane, silosima skladišnog kapaciteta 44.500 tona, krupnom i sitnom mehanizacijom.

Radna jedinica "Svinjarstvo" ima šest objekata na farmi kapaciteta 4.600 krmača i 4.390 nazimica, što omogućuje proizvodnju do 100.000 tovljenika godišnje dok radna jedinica "Govedarstvo" raspolaže sa dve farme kapaciteta 1.950 krava i proizvodnjom mleka do 12 miliona litara godišnje.

Na prodaju je i "Flora", fabrika za preradu povrća, ribnjak od 666 hektara, kao i restoran "Ribnjak" i poslovni prostor u "Master centru" Novosadskog sajma.

Nakon četiri godine stečaja i 230 dana u blokadi, bečejski kombinat bankrotirao je u maju ove godine.

Pored 2.908 hektara poljoprivrednog zemljišta u svom vlasništvu, PIK godinama zakupljuje još oko 8.000 hektara poljoprivredne zemlje u državnoj svojini.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta