Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Država će preuzeti 23,4 milijarde dinara dugova "Srbijagasa" prema NIS-u
Dugove "Srbijagasa" prema "Naftnoj industriji Srbije" (NIS) u iznosu od oko 23,4 milijarde dinara biće isplaćeni iz republičkog budžeta, predviđeno je zakonom koji je Vlada Srbije dostavila Skupštini na usvajanje.

Kako se navodi u Predlogu zakona o preuzimanju obaveza Srbijagasa prema NIS-u i pretvaranju tih obaveza u javni dug Srbije, dug će biti izmiren do 2018. godine, a plan je da se do kraja ove godine isplati 20% ukupnog duga.

U obrazloženju se navodi da zbog finansijske situacije u "Srbijagasu", odnosno velike kreditne izloženosti, nedovoljne naplate za isporučeni gas, nelikvidnosti privrede i daljinskog sistema grejanja, "Srbijagas" nije u mogućnosti da obezbedi finansijska sredstva i izmiri obaveze, a da pri tome ne ugrozi tekuće snabdevanje i plaćanje gasa. Zbog toga je, kako se navodi, neophodno da osnivač, odnosno Republika Srbija, obezbedi finansijska sredstva kako bi se izmirile obaveze pema NIS-u.

Kako se poslovanje "Srbijagasa" u periodu 2008-2013. godine odvijalo u neekonomskim uslovima, zbog dispariteta cena gasa, nelikvidnosti privrede i daljinskih sistema grejanja i preporuke da "Srbijagas" obezbeđuje gas preduzećima u restrukturiranju, došlo je do kašnjenja u izmirivanju obaveza prema NIS-u pa je između Srbije i NIS-a zaključen Memorandum o regulisanju potraživanja NIS-a prema "Srbijagasu" i "HIP Petrohemija" Pančevo.

U Memorandumu se navodi način regulisanja dugovanja "Srbijagas" prema NIS-u nastalih u periodu od 1. decembra 2011. do 31. marta 2013. godine.


State takes over Srbijagas RSD 23.4 billion debt to NIS
Srbijagas debt of about RSD 23.4 billion to the Petroleum Industry of Serbia (NIS) will be cleared from the republic budget as stipulated by a law that the Serbian government forwarded to the Parliament for adoption.

According to this draft law on the takeover of Srbijagas obligations towards NIS and their conversion to Serbia-s public debt, the debt will be cleared by 2018, and the plan is to pay 20% of the total debt by the year-s end.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta