Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
New Law on agricultural land attracts investors to Serbia
The Minister of agriculture and environmental protection Snezana Bogosavljevic Boskovic has said today that the basic objective of changes to the Law on agricultural land is efficient usage of land which is state-owned and attracting investors to Serbia.

She outlined Serbia has 830.000 ha of land which is state-owned, 260.000 ha of which is to be rented.

Annual rent from land which is rented totals EUR 51 m and damage for non-renting remaining state-owned land is more than EUR 100 m, the minister added.

According to her words, state-owned land is used by individuals apart from the law and without paying a fee and it is hard to run a dispute against them of compensate the damage.

Bogosavljevic-Boskovic said changes of the law imply that land is rented to up to 30 years to local legal entities and citizens and added that long-term rent increases security during investing in agricultural production.

As it was communicated, Serbia has a total of five million hectares, 3,5 m of which are cultivating fields, gardens and vineyards and the rest goes to meadows and grazing lands.


Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu privlači investitore u Srbiju
Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da je osnovni cilj izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu efikasno korišćenje zemljišta u državnoj svojini i privlačenje investitora u Srbiju.

Ona je istakla da u Srbiji ima 830.000 hektara zemljišta u državnoj svojini, od čega se u zakup daje 260.000 hektara.

Godišnji prihod od zemljišta koje se da u zakup je 51 mil EUR, a šteta od neizdavanja preostalog državnog zemljišta u zakup je više od 100 mil EUR, dodala je ministarka.

Prema njenim rečima, zemljište u državnom vlasništvu koriste pojedinci mimo zakona i bez plaćanja naknade, a protiv njih je teško voditi spor i naplatiti štetu.

Bogosavljević-Bošković je kazala da je izmenama zakona predloženo da se zemljište izda u zakup do 30 godina domaćim pravnim licima i gradjanima i dodala da dugoročni zakup povećava sigurnost zakupaca pri ulaganju u poljoprivrednu proizvodnju.

- Pred nama je bio težak ozbiljan i odgovoran zadatak, trebalo je da na osnovu stanja predložimo zakon koji će uvažiti sve specifičnosti, ali i očekivanja svih naših gradjana, a sa ciljem omogućavanja privlačenja investicija u poljoprivrednu proizvodnju uz povećanje produktivnosti i zaposlenosti i rast dohotka- naglasila je ministarka.

Kako je navedeno, Srbija ukupno ima pet miliona hektara poljoprivrednog zemljišta od čega su 3,5 miliona oranice, bašte i vinogradi, a ostatak livade i pašnjaci.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta