Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Piker: U 2016. spremamo Komercijalnu za privatizaciju
Novi predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Aleksander Piker izjavio je danas da ta banka ulazi u narednu godinu s ambiciozinim planovima, kako bi se dovela u "top formu" i što bolje pripremila za privatizaciju, koja je očekuje u 2017. godini.

"To ćemo učiniti oslanjanjem na zdrav i stabilan postojeći poslovni model, dinamičnim razvojem novih proizvoda, jačanjem poverenja", rekao je on novinarima na tradicionalnom prednovogodišnjem okupljanju i dodao da će prvi stub biti digitalizacija usluga te banke.

Piker je najavio i podizanje kvaliteta bilansa na duži rok, jer je jednokratno knjiženje ispravki po kreditima koje su urađene u drugoj polovini godine, bilo uzrok značajno smanjene dobiti u trećem tromesečju.

On, međutim, nije mogao da precizira da li Komercijalna banka očekuje da će godinu završiti u plusu ili minusu.

Piker je naglasio da su rezultati tekućeg poslovanja stabilni i da u tom segmentu banka ostvaruje pozitivan rezultat, uz stalni rast štednje.

"Uz to, imamo i dobru kapitalnu osnovu,uz pokazatelj kapitalne adekvatnosti od 20 odsto, a čak i u slučaju najgoreg scenarija, taj nivo će biti iznad 12 odsto koliko je propisala NBS", rekao je on.

Govoreći o nenaplativim kreditima, on je poručio da će Komercijalna biti lider na tržištu prema brzini i načinu rešavanju tog problema.

On je postojeće predloge rešenja ocenio kao loše u ovom trenutku,

podsećajući da je radio i u Hipo Alpe Adria banci gde se rešenje tek sada kreira, a što može bolje i kvalitetnije sa Komercijalnom.

"Hoćemo da Komercijalna preuzme vodeću poziciju u rešavanju ovih problema. Sve to bi trebalo da poveća vrednost banke, tako da na kraju ovog puta mogu da se stvore uslovi za privatizaciju i to da ona ne bude isforsirana i prisiljena, već da svi žele da kupe ovu banku", rekao je on.

Upitan za cenu Komercijalne on je rekao da to u ovom trenutku ne može da kaže, jer se cena definiše u poslednjiem trenutku.

"Sada bih želeo da podignem vrednost banke do tog trenutka, ako već prodajemo", rekao je on i dodao da Komercijalna planira širenje i u regionu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta