Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
U Srbiji do kraja 2015. godine više od 1,5 mlrd EUR stranih investicija
U prvih devet meseci ove godine strani investitori uložili su u Srbiju 1,2 mlrd EUR, što je oko 300 mil EUR više nego u istom periodu lane, a procenjuje se da će do kraja 2015. one dostići oko 1,5 do 1,6 mlrd EUR, piše "Dnevnik".

Ukoliko su procene dobre, to bi značilo da su strane investicije ove godine veće od lanjskih, kada su iznosile ukupno 1,2 mlrd EUR.

Srbija je najveće investicije imala 2011. godine – 3,3 mlrd EUR, ali se to nije mnogo osetilo kroz smanjenje broja nezaposlenih.

Najveće investicije ove godine započete su u automobilskoj, prehrambenoj i građevinskoj industriji. Ulaganja su mahom stizala iz Kine, Turske, Austrije, Francuske i Italije. Povećanje od gotovo 300 mil EUR u odnosu na prošlu godinu vidno je poboljšanje i napredak za Srbiju, ali još uvek nedovoljno za otvaranje dovoljnog broja novih radnih mesta i veće smanjenje stope nezaposlenosti.

Tokom ove godine kompanija "Meita Group" iz Kine bila je najveći strani investitor s uloženih 60 mil EUR. Nemački "Leoni" uložio je 21 mil EUR, austrijski "Gierlinger" 20 mil "Streit Nova 2", kompanija iz Francuske, uložila je 18 mil, dok je italijanska grupa "Camozzi " ovde uložila 15 mil EUR.

"Teklas" iz Turske investirao je 11,3 mil EUR, a "Eyemaxx" iz Austrije 9 mil EUR.

Zbog značaja stranih investicija država je spremna da i naredne godine daje niz povoljnosti stranim investitorima jer su kreatori ekonomske politike Srbije svesni toga da bez njih nema novih radnih mesta. Premijer Aleksandar Vučić naglašava da su u budžetu za 2016. godinu planirane obaveze za ranije velike strane investicije, kao što su one prema kompanijama "Air Serbia" i "Fiat", ali i za nove, koje će omogućiti otvaranje velikog broja radnih mesta.

Zahvaljujući tim ulaganjima, u Šapcu će iduće godine biti otvorena fabrika u kojoj će se zaposliti 1.700 ljudi, u dve fabrike u Novom Sadu posao će dobiti 3.500 ljudi, a u Vladičinom Hanu 400 radnika.

Vlada Srbije usvojila je krajem prošle nedelje zaključak o dodeli podsticajnih sredstava za sedam novih investicija, koje će omogućiti otvaranje najmanje 6.042 radna mesta. Naravno, to nisu investicije koje će biti okončane sledeće godine.

Investitori su se obavezali na to da na ime zarade za tri godine isplate više od 532,1 mil EUR. Investicioni projekti podrazumevaju otvaranje novih fabrika u Novom Sadu, Vranju, Aranđelovcu, Prokuplju, Beogradu, Inđiji i Nišu.


"Yumco" u prvih devet meseci 2015. godine postigao dobit od 700.000 EUR
Vršilac dužnosti generalnog direktora vranjanske kompanije "Yumco" Goran Đorđević izjavio je u petak, 25. decembra, da će do maja naredne godine biti rešena sva pitanja u vezi sa privatizacijom te kompanije koja je u većinskom vlasništvu države.

On je naveo će u 2015.godini kompanija "Yumco" prvi put od 2001.godine imati dobit, a posle devetomesečnog obračuna dobit je 700.000 EUR.

Prema njegovim rečima, u februaru naredne godine bi trebalo da budu predstavljeni strani partneri koji su pokazali interesovanje za "Yumco".

- Očekujemo da ćemo već u januaru i februaru dovesti ovde tog stranog partnera koji će zaposliti preko 2.000 radnika u "Yumcu"- istakao je Đordjević.

Kako je objasnio vid ove kompanije, "Yumco" je u 2015. godini realizovao 16 mil EUR ugovora i iz tih sredstava isplaćivane su zarade radnicima, kao i troškovi i sve nabavke koje su bile potrebne za realizaciju ugovora.

- Naš moto je da u Jumku čuvamo radna mesta i da čuvamo tu poslednju tekstilnu kompaniju u Srbiji koja ima zaokruženi tehnološki proces proizvodnje. U novu godinu ulazimo sa ugovorima od 215 miliona dinara za Vojsku Srbije, i od 30 miliona dinara za izradu zaštitne opreme za Jugoistok Niš, a u januaru i februaru nas čekaju novi tenderi kojima ćemo obezbediti poslovanje kompanije za sledeću godinu- kazao je Đorđević.


Na Aerodromu "Nikola Tesla" otvoren službeni "D" prolaz za prelazak vozila
Premijer Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" novi objekat sa savremenom bezbednosnom opremom. Vučić je svečano otvorio službeni "D" prolaz za prelazak vozila u obezbeđivano-restriktivnu zonu aerodroma, a svečanosti je prisustvovala i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrkture Zorana Mihajlović.

Kako je premijer naveo na svom "Twitter" nalogu, aerodrom "Nikola Tesla" je spreman za letove ka Sjedinjenim Američkim Državama, a "Air Serbia" će zbog tih letova zaposliti još 150 ljudi, i to 120 kabinskog osoblja i 30 pilota.

Vučić je objasnio da je potrebno pooštravanje mera bezbednosti zbog letova za SAD i dodao da je potrebno još 5 mil EUR kako bi se kontrola na aerodromu podigla na viši nivo. On je dodao da nije "naročito stručan", ali da je službeni prolaz "D" za vozila u obezbeđivanu restriktivnu zonu aerodroma bio jedna od najvećih "falinki u bezbednosnim kontrolama".

Premijer je rekao da će se sada kontrolisati svako vozilo. - Od sada, kada dođe neki biznismen koji ide na mali avion, ne može da prođe a da mu neko ručno diže rampu. Sada će se kontrolisati sve - prtljag, vozilo. To su najstrože procedure, najskuplja oprema - rekao je.

Prema njegovim rečima, cilj je i da se u 2016. godini omogući da "Air Serbia" sleće na Prištinski aerodrom.

Premijeru i ministarki novi objekat sa savremenom tehnologijom predstavili su generalni direktor Aerodroma Saša Vlaisavljević i direktor za bezbednost Vladimir Mićić.

Novi objekat je ukupne površine 340 m2, a vrednost radova je oko 50 miliona dinara. Prolaz "D" ima savremenu opremu - savremenu kontrolu pristupa sa video nadzorom, protivdiverzionu kontrolu i barijere na pristupnom putu.

Stari "D" prolaz imao je manuelni pregled lica i stvari, brojnije ljudstvo radi održavanja nivoa bezbednosti, mehaničko podizanje rampi.


Official checkpoint D for cars opened at Nikola Tesla Airport
Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic opened today a new facility with a modern security equipment at the Belgrade airport Nikola Tesla. Vucic ceremoniously opened the official checkpoint D for vehicles entering the secured and restricted zone of the airport. This opening ceremony was also attended by Serbian Construction, Transportation and Infrastructure Minister Zorana Mihajlovic.
The prime minister twitted that Nikola Tesla Airport was ready for flights to the United States of America and that additional 120 cabin crew members and 30 pilots would be hired for that purpose.
Vucic explained that it was necessary to tighten security measures because of flights to the USA, adding that another EUR 5 million were required to raise the airport control to a higher level.
As the prime minister explained, every vehicle will now be inspected thanks to the official checkpoint D.
According to him, one of the objectives for 2016 is to make it possible for Air Serbia to land at the airport in Pristina.
The new facility at Nikola Tesla Airport has a surface area of 340 square meters and is valued at approximately RSD 50 million.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta