Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Međugodišnji skok industrijske proizvodnje 12 odsto
Industrijska proizvodnja u Srbiji zabeležila je međugodišnji rast od 11,7 odsto u novembru ove godine, čemu je najveći doprinos dao sektor snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija sa skokom od 31,8 procenata, prema današsnjim podacima Republičkog zavoda sa statistiku.

Prema istom izvoru, industrijska proizvodnja je u novembru 2015. veća za 16,6 procenata u odnosu na prošlogodišnji prosek, dok je za 11 meseci ove godine veća za 7,9 odsto u odnosu na isti period 2014.

Pored sektora snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, veliki rast je zabeležen i u rudarstvu, za 23,3 procenta, i u prerađivačkoj industriji - 5,8 odsto.

U novembru 2015. godine je, u poređenju sa istim lanjskim mesecom, zabeležen rast proizvodnje energije (27,9 odsto), intermedijarnih proizvoda, osim energije (10,5), trajnih proizvoda za široku potrošnju (5,0) i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (2,8), dok je pad zabeležen u proizvodnji kapitalnih proizvoda (1,5 odsto).

Na mesečnom niuvou, u novembru je, prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska proizvodnja porasla 2,2 odsto, pri čemu je prerađivačka ostvarila rast od 1,5 procenata.

U odnosu na prosek iz 2014, desezonirani indeks industrijske proizvodnje za novembar pokazuje za industriju ukupno rast od 9,9 procenata, a za prerađivačku industriju od 5,7 odsto, navodi se u saopštenju RZS.


Rekordan broj putnika na niškom aerodromu
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je dans u Nišu da je na aerodromu „Konstantin Veliki“ u tom gradu oboren rekord u broju putnika u poslednjih 30 godina.

Za šest meseci ove godine na niškom aerodromu prošlo je ukupno 35.519 putnika čime je oboren rekord iz 2006.godine sa 35.518 putnika.

„Mi smo se avgusta prošle godine ovde u Nišu dogovorili da ulažemo u aerodrom kako bi on funkcionisao cele godine. Uspeli smo u tome jer je za šest meseci na niškom aerodromu bilo više putnika nego bilo koje prethodne godine“, naglasila je ministarka Zorana Mihajlović.

Ona je najavila da će i država i grad nastaviti da ulažu u niški aerodrom i tokom 2016.godine.

„Plan nam je da ulažemo u aerodrom jer je on važan ne samo za grad i državu već za čitav region. Ja očekujem da naredne godine broj putnika bude oko 80.000 mada gradonačelnik kaže da će biti i 100.000 putnika", dodala je ona.

Uz aerodrom „ Nikola Tesla“ i aerodrom Lađevci, i niški aerodrom će biti veoma značajan.

Mali aerodromi su veoma važni za povezivanje, za turizam i kao alternativa velikim aerodromima, ocenila je ministarka .

Na konferenciji za medije u Gradskoj kući u Nišu bila je i 35.519 putnica Svetlana Petrović,zahvaljujući kojoj je oboren rekord.

„Ovaj aerodrom je jako važan za nas koji živimo u skandinavskim zemljama a poreklom smo odavde. Veoma je lep osećaj kada direktno sletite u svoj grad i stignete pravo kući. Bilo bi dobro da ima više letova jer bi to značilo svim našim ljudima koji rade negde daleko“, rekla je ona.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić je rekao da će naredne godine grad nastaviti da ulaže u objekte koji su bitni za kargo avio saobraćaj.

Za narednu godinu je opredeljeno 80 miliona dinara pre svega za nabavku neophodne opreme za kargo saobraćaj, a planirana je izgradnja platforme za istovar onako kako je to predviđeno propisima, rekao je Perišić.

To će biti udeo grada u povećanje konkurentnosti aerodroma kad je u pitanju kargo saobraćaj, dodao je on.

"Ove godine smo napravili novi carinski terminal i rešili problem oko parkiranja kamiona. To je bilo usko grlo i taj problem smo rešili. Imali smo kontakte sa turskim avio prevoznicima i već marta, aprila imaćemo vrlo ozbiljne pregovore“, naveo je Perišić.

Ministarka Zorana Mihajlović najavila je da će se nastaviti ulaganja u infrastrukturu na području Niša.

Kako je naglasila, počeće se sa rešavanjem problema oko izmeštanja železničke stanice i pružne obilaznice oko grada.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta