Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Na prodaju imovina "Magnoghroma" iz Kraljeva - Početna cena 4,85 mil EUR
Agencija za privatizaciju objavila je javni poziv za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje imovine subjekta privatizacije "Magnohrom" d.o.o. iz Kraljeva.

Predmet prodaje je pokretna i nepokretna imovina "Fabrike vatrostalnih materijala" u svojini subjekta privatizacije.

Prema izveštaju ovlašćenog procenitelja, procenjena vrednost imovine koja je predmet prodaje sa stanjem na dan 31.12.2014. godine iznosi 9.702.689 EUR.

Početna cena za prodaju imovine iznosi 4.851.344 EUR.

Rok za prijavu za učešće u postupku je 25. februar 2016. godine do 10 časova, a otvaranje prijava zakazano je za 29. februar 2016. godine u prostorijama Agencije za privatizaciju u Beogradu.


Oglašena prodaja imovine PKB-a po početnoj ceni od 150 miliona evra
Agencija za privatizaciju oglasila je danas prodaju imovine Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) po početnoj ceni od oko 150 miliona evra.

Prodaja će biti obavljena metodom prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem, a otvaranje ponuda je 2. marta 2016. godine.

Rok za podnošenje prijava za učešće u postupku nadmetanja za imovinu PKB-a je 29. februar 2016. godine, a zainteresovani kupci dužni su da uplate depozit u vrednosti 34,5 miliona evra.

Pravo učešća u postupku imaju domaća pravna lica koja su registrovana za obavljanje poljoprivredne proizvodnje, uzgoj muznih krava, a čiji je prihod od poljoprivredne delatnosti najmanje 50 miliona evra u poslednjoj poslovnoj godini.

Na prodaju je ponudjen deo stalne imovine i promenljiva imovina PKB-a.

Od stalne imovine, izmedju ostalog, prodaje se 17.677 hektara zemljišta u opštinama Palilula, Surčin i Zrenjanin, gradjevinski objekti koji se koriste u poslovne svrhe, udeli PKB-a u pojedinim preduzećima EKO-LAB, PKB Agroekonomik Institut za naučnoistraživački rad i transfer tehnologije u poljoprivredi, Poljoprivredna avijacija PKB, Veterinarska stanica PKB.

Procenjena vrednost promenljive imovine PKB-a na kraju 2014. godine iznosila je 39,6 miliona evra, a stalne imovine 303,9 miliona evra.

Promenljiva imovina obuhvata celokupno stado, zalihe, zasadjene useve na zemljištu i njena tržišna vrednost biće utvrdjena u roku od 30 dana od proglašenja kupca.

PKB trenutno obradjuje oko 21.000 hektara zemlje i polovina tih površina uglavnom služi za proizvodnju stočne hrane, dok se na ostalim površinama proizvode ratarske kulture koje su najisplativije, poput semena.

PKB u svom vlasništvu ima 1.400 hektara gradjevinskog i 5.200 hektara poljoprivrednog zemljišta. U PKB-u i zavisnim preduzećima ima oko 2.000 zaposlenih.

Na poziv Agencije za privatizaciju za dostavljanje pisama o zainteresovanosti za 502 firme na spisku za privatizaciju, sredinom 2014. godine, za PKB je stiglo najaviše pisama, od 11 domaćih i stranih kompanija.


PKB assets for sale - Starting price at EUR 150 million
The Privatization Agency today announced the sale of assets of the agricultural corporation Poljoprivredna Korporacija Beograd (PKB) at a starting price of about EUR 150 million.

The sale will be by public auction following the submission of bids which will be opened March 2nd, 2016.

The deadline to submit applications for participation in the auction for PKB assets is 29 February 2016, and all interested bidders are to pay a deposit of EUR 34.5 million.
Eligible bidders are all domestic juristic persons registered for agricultural production and breeding dairy cows and recorded minimum EUR 50 million revenue from agricultural production in the last business year.


Property of Kraljevo-based Magnohrom under hammer- Initial price totals EUR 4,85 m
The Agency for Privatization announced the public call to participate in the process of public bids collection through public auction for sale of property at Kraljevo-based Magnohrom.


Subject of sale is property of Fabrika vatrostalnih materijala owned by the subject of privatization.

According to the report of the authorized evaluator, value which is the subject of sale at December 31, 2014 totals EUR 9.702.689.

Initial price for property sale totals EUR 4.851.344.

Deadline to apply for participation in the process is February 25, 2016 until 10 and opening of applications is due February 29, 2016 at the offices of the Agency for Privatization in Belgrade.


Sertić: U februaru tender za Galeniku
Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da će u februaru biti raspisan javni tender za strateškog partnera za Galeniku i dodao da se već javilo nekoliko zainteresovanih firmi.

„Strateški partner bi uneo svež kapital i znanje, povećao proizvodnju i iz profita bi počeo da vraća dugove veće od 200 miliona evra“, rekao je Sertić za novi broj nedeljnika „NIN“.

On je naveo da je od ukupnog duga koji prelazi 200 miliona evra dug prema državi ili sa državnom garancijom 150 miliona evra.

Prema njegovim rečima, već se javilo nekoliko zainteresovanih jer znaju, objasnio je, koliki je potencijal Galenike.

Uslov je da se strateški partner dogovori sa bankama, kazao je on, dodajući da se bankama više isplati da urade reprogram potraživanja, nego da se naplaćuju iz stečaja te firme.

Na konstataciju da je država 2009.za Galeniku tražila najmanje 200 miliona evra, a sada je ta kompanija toliko dužna i pitanje da li je zapravo ceh lošeg upravljanja 400 miliona evra, Sertić kaže:

„Takav epilog je posledica kmbinacije pogrešnih političkih i loših odluka menadžmenta, kome nije bio cilj ekonomska održivost i zdrav razvoj“.

Novi menadžment, kako kaže, je popravio situaciju, ali sa tolikim dugom nijedno preduzeće ne bi moglo da opstane, a država nema, niti hoće da ulaže dodatni novac iz budžeta.

Prema njegovim rečima Galenika je najbolji dokaz da loše odluke mogu da oteraju profitabilno preduzeće u ogroman minus.

„Tržište je sve surovije“; konstatovao je on.

Sertić je kazao da je jedan od razloga za pokušaj privatizacije Telekoma strah da će vremenom da mu pada vrednost, jer, da bi se odupreo konkurenciji svake godine bi trebalo da investira 150 do 200 miliona evra.

„Ne smemo dozvoliti da se Telekomu ili bilo kom drugom dogodi nešto slično kao Galenici“, naglasio je on.

Sertić je naveo da je zato plan B da se već u januaru utvrdi spisak poteza koji će omogućiti da Telekom u narendih četiri ili pet godina preživi, jer nije realno da se raspiše novi tender u naredne godinu ili dve.

„U tom periodu moramo da održimo vrednost Telekoma, a bilo bi poželjno i da je povećamo“; zaključio je on.

Sertić je kazao da je jedna opcija međunarodni tender za izbor međunarondog menadžmenta kao u Železari, a drugi da ostane sadašnje rukovodstvo, ali svakako uz pojedine izmene.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta