Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Bankarski sistem Srbije je zdrav
Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je bankarski sistem u Srbiji zdrav jer su banke solventne, visoko likvidne i otporne na velike šokove.

"Adekvatnost kapitala banaka u Srbiji je 21 odsto, iako je propisani minimum 12 odsto, a udeo likvidne aktive u ukupnoj aktivi je 35 odsto", rekla je Jorgovanka Tabaković na prezentaciji izveštaja o stanju i izazovima u finansijskom sistemu.

Ona je dodala da rizici po stabilnost finansijskog sistema i dalje postoje, posebno oni na koji Srbija ne može da utiče, ali da centralna banka ima mehanizme kako da ih ublaži.

Jedan od tih rizika je, kako je navela, visok udeo nenaplativih kredita u ukupnim kreditima od 22 odsto, ali je za stabilnost bankarskog sektora važno što su svi ti krediti pokriveni rezervacijama.

Po podacima NBS, učešče nenaplativih kredita u ukupnim pozajmicama je u trećem kvartalu 2015. godine smanjeno 0,8 procentnih poena, sa 22,8 odsto na 22 odsto.

Guvernerka NBS je ukazala da na otpornost bankarskog sektora nepovoljno utiče i visoka vezanost kredita i bankarskih depozita za evro, ali je, po njenoj oceni, pozitivno što je u 2015. godini 66 odsto novih kredita odobrenih stanovništu bilo u dinarima, kao i 15 odsto novih kredita privredi.

Dinarska štednja u oktobru 2015. godine bila je 2,4 odsto veća nego na kraju 2014. i njen udeo u ukupnoj štednji je četiri odsto.

Centralna banka je, kako je podsetila Tabaković, referentnu kamatnu stopu u 2015. godini snizila za 3,5 procentnih poena, sa osam na 4,5 odsto, što je povoljno uticalo na cenu dinarskog kreditiranja.

"Prosečne kamatne stope na novoodobrene kredite stanovništvu u 2015. su smanjene sa 16,9 na 13,2 odsto, a privredi sa 10,9 na 7,5 odsto", navela je generalni direktor Sektora NBS za finansijsku stabilnost Ana Ivković.

Ona je istakla da su stres testovi pokazali da i pri većem povlačenju depozita ne bi bila ugrožena likvidnost banaka u Srbiji.

"Koeficijent likvidnosti ostaje znatno iznad propisanog minimuma i u slučaju najgoreg scenarija koji pretpostavlja povlačenje ukupnih depozita u iznosu koji je dvostruko veći od onog koji se desio u oktobru 2008. godine", navela je Ivković.

Vodeći ekonomista Evropske centralne banke Francisko Rakon-Balester je ocenio da je za jačanje stabilnosti finansijskog sistema u Srbiji važno da se dalje radi na rešavanju problematičnih kredita i smanjuje "evroizacija", odnosno povećava učešče dinarskih kredita u ukupnim kreditima, kao i dinarskih depozita.


"Etihad Airways" proglašen za aviokompaniju godine
Nacionalna aviokompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata "Etihad Airways" proglašena je za aviokompaniju godine za 2016. po izboru prestižnog američkog časopisa u oblasti avioindustrije "Air Transport World" (ATW).

Kako je navedeno u saopštenju, uređivački kolegijum ATW odlučio je da dodeli glavnu nagradu "Etihad Airways"-u u veoma oštroj konkurenciji više od 100 aviokompanija iz celog sveta. Nagrada je dodeljena za jasnu viziju i uspeh u ostvarenju organskog rasta, koji je upotpunjen jedinstvenom strategijom ostvarenja partnerstava.

U saopštenju se ističe i da je nagrada dodeljena za komercijalni fokus kompanije koji je obezbedio ostvarenje profita u poslednje četiri godine, kao i za brzi rast visoko motivisane radne snage, razvoj inovativnih proizvoda i usluga, uključujući i "Etihad Rezidenciju" i snažno liderstvo aviokompanije.

Navodeći da joj je drago što može da proglasi "Etihad Airways" za ATW Aviokompaniju godine za 2016, glavna i odgovorna urednica časopisa ATW Karen Voker rekla je da na konkurentnom tržištu, na kome je dosta toga ujednačeno, predsednik i generalni direktor "Etihad Airways"-a Džejms Hogan i njegov tim dokazuju da se jedna aviokompanija može izdvojiti po inovativnom razmišljanju, kreativnim korisničkim proizvodima i doslednom sprovođenju jasne vizije.

Hogan je naveo da sa zadovoljstvom prihvata nagradu u ime 27.000 zaposlenih "Etihad Airways grupe" širom sveta. On je istakao i da za ovu kompaniju nije važno da bude najveća - već da bude najbolja.

Hogan je dodao da je "Etihad Airways" stalno pomerao granice u pogledu ponude proizvoda i usluga, što dokazuju i prvi letovi za SAD avionom "Airbus A380" koji sada leti do Međunarodnog aerodroma JFK u Njujorku.

ATW nagrade za dostignuća u avioindustriji prvi put su dodeljene 1974. godine kao priznanje za izvrsnost u širokom spektru aktivnosti aviokompanija.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta