Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
20,000- 25,000 jobs to be axed in 2016
BELGRADE - Vladimic Vuckovic, a member of the Fiscal Council, said on Tuesday it could be concluded from the 2016 draft budget that next year 16,000 employees would get sacked in local self-governments, including enterprises, 7,000 in the healthcare sector, several thousand people in the education sector and two-three thousand in the interior ministry.

Vuckovic said that the draft budget had earmarked RSD 15 billion for severance pays.

“This year, a total of around RSD 8 billion have been allocated for severance pays, and in 2016 - around RSD 15 billion. This is due to cover the costs of 20-25,000 job cuts,” Vuckovic told a news conference the Fiscal Council held concerning the 2016 draft budget, which would be tabled for debate in the Serbian parliament on Wednesday.


Neuspešna poslednja aukcija za prodaju "21. oktobra"
I treća, poslednja aukcija za prodaju Društvenog preduzeća "21. oktobar" bila je neuspešna jer nije bilo zainteresovanih kupaca za dve imovinske celine preduzeća, na matičnoj lokaciji u Kragujevcu i Toponici kod Knića.

- Cena je išla i do trećine od početne na poslednjoj aukciji. Ali nema nepoznanica, nije bilo zainteresovanih, ne samo za preduzeće 21.oktobar. U celom procesu privatizacije rešenje nije našao veliki broj preduzeća i većina je ostala neprivatizovana. Verovatno da je takva klima, nema zainteresovanih investitora. Dosta je preduzeća sa starom opremom, zgradama, a starija je radna snaga što sve utiče na pad interesovanja - rekao je direktor DP "21. oktobar" Goran Stojković.

U rukovodstvu fabrike polažu nadu u unapred pripremljeni plan reorganizacije koji će do kraja ovog meseca, kako najavljuju, biti podnet Privrednom sudu u Kragujevcu.

Direktor Goran Stojković je uveren da će plan biti usvojen, kako bi preduzeće nastavilo da radi, uz rešavanje problema starih dugovanja fabrike.

- Planom reorganizacije pre svega se regulišu te naše istorijske obaveze koje imamo. Najverovatnije da će biti izvršena konverzija dela obaveza u državni ulog, a deo biti otpisan, o čemu očekujemo odluku Vlade. Po usvajanju plana reorganizacije preduzeće će nastaviti da posluje kao do sada, ali bez statusa društvene firme od 2016. godine - rekao je Stojković.

On je naveo da se za socijalni program opredelilo 115 radnika i izrazio očekivanje da će do kraja meseca biti realizovan, uz sredstva države od oko 68 miliona dinara. Potvrdio je da jednom broju radnika rukovodstvo nije odobrilo socijalni program zbog realizacije ugovorenih obaveza. U fabrici će ostati 78 radnika.

- Poslovno rukovodstvo donelo je takvu odluku da odredjenom broju zaposlenih ne odobri zahtev za socijalni program. Ostavljen je minimalan broj ljudi da bi mogli da poslujemo - rekao je Stojković.

Poslovna saradnja sa "Gorenjem" iz Valjeva odvija se bez zastoja. Preduzeće "21. oktobar" završiće ovu godinu sa isporukom 10 miliona plastičnih i metalnih delova za "Gorenje", što je i plan za 2016. godinu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta