Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Referentna kamatna stopa zadržana na nivou od 8 odsto
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 8 odsto.

Izvršni odbor je konstatovao da se međugodišnja inflacija i dalje kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, ali da je to u najvećoj meri posledica uticaja faktora s privremenim dezinflatornim dejstvom, kao što su neočekivano nizak rast regulisanih cena, pad cena nafte i niske cene primarnih poljoprivrednih proizvoda. Takođe, Izvršni odbor je imao u vidu da su izražene geopolitičke tenzije, kao i prisutne nestabilnosti na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu. To bi moglo za posledicu da ima povećanje averzije investitora prema riziku, usporavanje tokova kapitala i neizvesniji efekat preduzetih mera monetarne politike razvijenih zemalja, posebno Evropske centralne banke na ekonomski oporavak naših ključnih spoljnotrgovinskih partnera.

Izvršni odbor je konstatovao i da se negativni efekti poplava postepeno smanjuju, na šta upućuje oporavak ekonomske aktivnosti, posebno u industriji i građevinarstvu.

Detaljnije o faktorima koji su opredelili odluku o zadržavanju referentne kamatne stope biće reči na prezentaciji „Izveštaja o inflaciji – februar 2015“, koji je na današnjoj sednici usvojio Izvršni odbor.

Naredna sednica Izvršnog odbora biće održana 12. marta.


Na prodaju poslovni prostor u vlasništvu preduzeća "Rad" u Beogradu
Agencija za privatizaciju oglasila je danas prodaju nepokretne imovine Građevinskog preduzeća "Rad" iz Beograda, u stečaju, putem javnog nadmetanja.

Na prodaju je ponuđen poslovni i garažni prostor u poslovnom objektu u izgradnji u Beogradu ukupne površine 1.011,85 m2, a početna cena je 102.657.158 dinara.

Pravo na učešće imaju sva pravna i fizička lica koja uplate neopovratni depozit, a imovinu mogu da razgledaju najkasije sedam dana pre javnog nadmetanja, koje će biti održano 16. marta, u prostorijama Agencije za privatizaciju.


Key Policy Rate Kept at 8 Percent
At its meeting today, the Executive Board decided to keep the key policy rate at 8 percent.

The Executive Board asserted that y-o-y inflation continues to move below the lower bound of the target tolerance band, which is mainly due to factors with a temporary disinflationary effect such as the unexpectedly small growth in administered prices, the collapse of oil prices and low prices of primary agricultural commodities. Also, the Executive Board acknowledged the on-going geopolitical tensions and volatility in the international commodity and financial markets, which may result in increased investors’ risk aversion, slower capital flows and a more uncertain effect of monetary policy measures of advanced economies, notably those of the ECB, on the economic recovery of our key trade partners.

The Executive Board concluded that the adverse effects of floods are gradually wearing off, as indicated by the recovery of economic activity, notably in the industry and construction sectors.

The factors determining the Board’s decision to keep the key policy rate unchanged will be discussed at the presentation of the February Inflation Report, adopted by the Executive Board at its meeting today.

The next rate-setting meeting will take place on 12 March.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta