Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Rim -- Italijanska energetska kompanija Eni prodala je Gaspromu udeo od 20 odsto u preduzeću Južni t
"U skladu sa odlukom akcionara Eni je realizovao opciju prodaje svog udela, čime će kompanija povratiti svoj kapital uložen u projekat", navodi se u izveštaju.

Eni je ukupno u 2014. godini povratio 3,68 milijardi evra prodajom imovine, od čega 2,16 milijardi od prodaje udela u Artik Rusia kojoj pripada 49 odsto preduzeća Sever energija koja poseduje licence za razvoj nalazišta u Jamal-neneckom okrugu.

Kako je ranije objavio Tas, krajem decembra 2014. godine Gasprom je sklopio ugovore s Eni, Vinteršelom i EDF o preuzimanju odsto akcija Saut strim transport od njih i tako postao vlasnik 100 akcija kompanije.

Saut strim transport je zajednička projektantska kompanija osnovana za izgradnju morskog dela gasovoda Južni tok, koji je trebalo da ide po dnu Crnog mora. Gasprom je u toj kompaniji ranije imao udeo od 50 odsto, italijanski Eni 20 odsto, francuska energetska kompanija EDF i nemački Vinteršel po 15 odsto.

Neto gubitak italijanskog Eni u četvrtom tromesečju 2014. povećan je 3,6 puta u poređenju sa istim periodom 2013. i bio je 2,34 milijarde evra, navedeno je u tromesečnom izveštaju kompanije.

Korigovana neto dobit u poslednja tri prošlogodišnja meseca smanjena je 64 odsto, u odnosu na četvrti kvartal prethodne godine, na 464 miliona evra.

Prihodi Eni smanjeni su 10 odsto, na 26,83 milijarde evra na godišnjem nivou, preneo je Tas.

Proizvodnja nafte i gasa od oktobra do decembra prošle godine povećana je 4,5 odsto, u poredjenju sa istim mesecima 2013., i dostigla je 1,65 miliona barela naftnog ekvivalenta.


"Železari i dalje tražimo kupca" Izvor: Beta
Beograd -- Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da Vlada neće odustati od toga da traži strateškog partnera za Železaru u Smederevu.

Ona je kazala da će se vlada potruditi da obezbedi menadžment koji će racionalno i transparentno voditi tu kompaniju sa sirovinama koje ima.

"Vlada je u slučaju odbijanja ponude američkog Esmarka za preuzimanje većinskog udela u Železari Smederevo pokazala profesionalnost i hrabrost", kazala je ona na konferenciji za novinare u Beogradu.

Mihajlovićeva je navela da Vlada Srbije nije želela da prihvati ponudu "koja ne garantuje da radnici i Železara rade u dužem periodu".

Prema njenim rečima, Vlada Srbije je mogla da prihvati ponudu, "da to bude medijski sjajno praćeno, ali je pitanje na koji rok".

"Ova vlada, za razliku od prethodnih, radi odgovorno i na osnovu analiza i podataka i time pokazuje da je cilj da radnici i Železara rade", kazala je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije puno uložila u Železaru i da ona trenutno ima sirovine u vrednosti od 180 miliona dolara, zbog čega se od budućeg partnera očekuje garancija da će se zaista proizvoditi čelik, da se kako je navela "ne bi došlo u situaciju, kao pre nekoliko godina, kada nam je Železara predata sa puno dugova".

Vlada Srbije, nakon višenedeljnih pregovora, nije prihvatila ponudu američke kompanije Esmark, kao jedinog ponudjača na tenderu, za preuzimanje 80,01 odsto Železare Smederevo.


Srpska kompanija "Prva Iskra-Namenska" kupila "Poliex" iz Berana
Predstavnici Vlade Crne Gore i konzorcijuma kojeg čine srpska kompanija "Prva Iskra-Namenska" i Slavko Vujisić iz Podgorice, potpisali su juče ugovor o kupoprodaji 50,75% Hemijske industrije "Poliex" Berane.

Iz Tenderske komisije agenciji Mina-business je saopšteno da će, prema odredbama ugovora, kupac platiti kupoprodajnu cenu od 138.500 EUR i u adaptaciju i rekonstrukciju postojećih objekata i infrastrukture i proizvodni proces "Poliexa" investirati 500.000 EUR.

- Kupac planira da poveća obim poslovanja, zadrži kvalitet proizvoda na visokom nivou, kao i da usvoji nove proizvode sa kojima "Poliex" može biti konkurentan na svetskom tržištu. Konzorcijum će obezbediti i takozvana nenovčana ulaganja u smislu uspostavljanja vlasništva nad know–how za kompletne tehnološke postupke proizvodnje ekološkog gasnog klina (EGK), amonijum perhlorata, metanskih eksploziva i proizvodnju biodizela - naveli su iz Tenderske komisije.

U naredne tri godine, kupac će zadržati postojeći broj od 42 zaposlena, koji se nalaze u stalnom radnom odnosu i obezbediti zapošljavanje novih deset radnika u stalni radni odnos u ovoj godini.

- Takođe, konzorcijum je preuzeo obavezu za poštovanje primenjivog Kolektivnog ugovora i da neće tražiti njegovu izmenu u periodu od naredne tri godine od preuzimanja. Konzorcijum je pokazao namjeru da nastavi praksu angažovanja radnika na određeno vrijeme, shodno potrebama kompanije, na način kako je to predviđeno primenjivim Kolektivnim ugovorom i internim aktima društva iz domena radnih odnosa - rekli su iz Tenderske komisije.

Iz Tenderske komisije su saopštili da je kompanija "Prva Iskra-Namenska" Barič jedna od šest državnih kompanija u Srbiji koja se bavi proizvodnjom eksploziva i jedna je od snabdjevača Ministarstva odbrane Srbije. Svoje proizvode, direktno ili indirektno, izvozi i na strana tržišta.

Aktivnosti kompanije uključuju i siguran i legalan transport, skladištenje i distribuciju opasnih materija.

Za potrebe ovog tendera, kompanija je sklopila Ugovor o konzorcijumu sa izvršnim direktorom Hemijske industrije "Poliex", Slavkom Vujisićem.

Savet za privatizaciju i kapitalne projekte objavio je polovinom septembra prošle godine tender za prodaju državnog udela u "Poliex"-u. Rok za dostavljanje ponuda je krajem oktobra produžen do 8. decembra, javlja Radio i Televizija Crne Gore.


Serbian company Prva Iskra-Namenska acquires Berane-based Poliex
Representatives of the Government of Montenegro and consortium comprising Serbian Prva Iskra-Namenska and Slavko Vujisic from Podgorica signed yesterday contract on acquisition of 50,75% stake at Chemical industry "Poliex" Berane.

Tender commission communicated to the Mina-business agency that, in line with contract provisions, a buyer will pay sales price of EUR 138.500 EUR and pour EUR 500.000 in reconstruction of the existing facilities and infrastructure and production process of Poliex.

In the next three years, a buyer will keep the existing headcount of 42 employees who are fully employed and provide 10 full-time new vacancies this year.

Company business comprises safe and legal transport, storage and distribution of hazardous substances.

For the tender needs, the company signed the Contract on consortium with executive manager of Chemical industry Poliex, Slavkom Vujisic.

The council for privatization and capital projects released in mid-September last year tender for the sale of state-owned stake at Poliex. Offers submission deadline was extended in late October by December 8, Radio and Television of Montenegro reports.


Nema zainteresovanih za imovinu preduzeća "Agroživ"
Prva javna prodaja imovine kompanije za proizvodnju živinskog mesa "Agroživ" u stečaju iz Žitišta nije uspešno završena jer nije bilo zainteresovanih kupaca, izjavio je danas izvršitelj Dragan Božić.

- U skorije vreme će biti zakazana druga javna prodaja gde očekujemo više zainteresovanih lica i smatram da će se tu postići fer i odgovarajuća cena - kazao je Božić agenciji Beta.

Prodaja imovine zakazana je kako bi se namirila potraživanja poverioca - firme Novi Bek iz Beograda.

Popis i procena stvari izvršena je krajem prošle godine, a među popisanim stvarima su proizvodne mašine - linije za klanje i čerupanje, otkoštavanje, hlađenje i druge, a koje čine jednu proizvodnu liniju, ukupne procenjene vrednosti 314,7 miliona dinara. Početna cena za danas planiranoj prodaji iznosila je 60% od procenjene vrednosti.

Izvršitelji su već sprovodili prodaje u "Agroživu", a tada su na prodaju nuđeni, između ostalog, automobili i ugostiteljski objekat u vlasništvu te kompanije.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta