Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Dunavprevoz" kupuje vojvođanske prevozničke firme
Direktor i većinski vlasnik "Dunavprevoza" iz Bačke Palanke s više od 200 zaposlenih i gotovo 80 uglavnom modernih autobusa, Milenko Damjanić, kaže da su planovi te firme veliki.

Palanački prevoznik planira kupovinu nekih vojvođanskih prevozničkih firmi i značajnije proširenje delatnosti u pravcu turizma, prenosi novosadski "Dnevnik".


Plan reorganizacije preduzeća "Zastava kovačnica" biće dostavljen do 25. februara
Iako je stečaj u "Zastava kovačnici", najstarijoj i najvećoj fabrici otkovaka na Balkanu, otvoren u septembru prošle godine, proizvodnja je obnovljena većnakon 20-ak dana, što zaposlenima daje nadu da se ne očekuje likvidacija firme. U Kovačnici uz to očekuju da najveći poverilac fabrike, Bugarin Vladimir Zaharijev, sin nekadašnjeg vlasnika kompanije (Valentina Zaharijeva), kragujevačkom Privrednom sudu do 25. februara dostavi plan reorganizacije preduzeća, koji bi obezbedio da fabrika izađe iz stečajnog postupka i vrati se u normalno poslovanje.

Podsetimo, stečaj je otvoren pošto je račun fabrike bio u neprekidnoj blokadi više od 90 dana, zbog dugova teških oko 100 miliona dinara. Tome je prethodio višenedeljni štrajk zaposlenih, koji nisu pristajali na novo smanjenje zarada, i optuživali su većinskog vlasnika Zaharijeva da je prebacivanjem profita u Bugarsku, a ostavljanjem dugova firmi u Kragujevcu, uništio fabriku koja je lane obeležila 160 godina postojanja i neprekidnog rada. Uvođenjem stečaja bez posla je automatski ostalo svih 300 radnika, kojima nije pomoglo ni obećanje ministra rada i socijalne politike Aleksandra Vulina. On im je prošlog leta kazao da "imaju podršku države".

Polovina njih se, međutim, samo tri nedelje docnije, već 21. oktobra prošle godine, vratila u pogone (na određeno vreme, doduše) i nastavila proizvodnju otkovaka za domaće i inostrane partnere. Sredinom novembra, većinski poverilac Vladimir Zaharijev je na ročištu u Privrednom sudu najavio izradu plana reorganizacije Kovačnice do kraja godine. Kako je taj rok "probijen", sud mu je odobrio dodatna dva meseca za završetak plana, koji će, ako je suditi prema poslednjim oficijelnim informacijama, stečajnom sudiji i ostalim poveriocima (Poreska uprava Srbije, kragujevačka "Energetika" i beogradska firma "Diamond metals") stići do sredine naredne sedmice.

- U kontaktu sam sa većinskim poveriocem iz Bugarske i on mi je potvrdio da će plan reorganizacije fabrike biti gotov do 25. februara. Taj plan će najpre biti dostavljen Privrednom sudu u Kragujevcu, i ako tu dobije "zeleno svetlo", onda će o njemu odlučivati ostali poverioci. Ukoliko ga većina poverilaca podrži, a njima je u interesu da se fabrika reorganizuje i nastavi da radi, Kovačnica će izaći iz stečajnog postupka. U tom slučaju bi realno bilo očekivati da se fabrika vrati u normalno poslovanje do kraja marta - rekao je "DanasU" stečajni upravnik Kovačnice Predrag Janković.

Ističe pritom da je u izveštaju o ekonomsko-finansijskom položaju Kovačnice, sačinjenog na osnovu analize njenog petogodišnjeg rada, zaključio da je plan reorganizacije fabrike - izvodljiv. Tome u prilog navodi da Kovačnica ima kvalitetan proizvod, kvalifikovanu radnu snagu, odgovarajuću opremu, stabilno domaće i inostrano tržiše i radi se o fabrici koja je od strateškog značaj za domaći metalski kompleks, što je takođe vrlo bitno kad se odlučuje o njenoj daljoj sudbini.

Da li će "Zastava kovačnice" biti jedna od malobrojnih domaćih fabrika koja će preživeti stečajni postupak i uspeti da se vrati "na zelenu granu", videće se za nepunih mesec i po dana. Napomenimo s ovim u vezi da, prema podacima Saveza samostalnih sindikata, u Srbiji u likvidaciju ne ode tek šest odsto preduzeća u kojima je uveden stečaj.

Tržište

- Iako je većmesecima u stečaju, Kovačnicu u međuvremenu nije napustio nijedan poslovni partner, ni domaći, ni inostrani. Naprotiv, u zemlji uobičajeno najviše radi za "Zastavinu fabriku oružja", dok otkovcima i dalje redovno snabdeva partnere u Nemačkoj, Belgiji, Mađarskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini - kaže Janković, napominjući da bi, ukoliko poverioci prihvate plan reorganizacije, krajem marta za stalno trebalo da se vrati oko 170 radnika.
 


NBS: Međugodišnja inflacija u januaru blizu nule
Inflacija u Srbiji iznosila je prošle godine 1,7 odsto a međugodišnji rast potrošačkih cena u januaru 2015. biće blizu nule, što bi bio istorijski minimum, ali se očekuje da će sredinom godine doći u granice cilja od cetiri plus/minus 1,5 odsto, saopšteno je danas u Narodnoj banci Srbije (NBS).

Viceguverner NBS Veselin Pješčić rekao je, na predstavljanju Izveštaja o inflaciji za februar 2015. godine, da je niska inflacija od 1,7 odsto u prošloj godini posledica snažnog pada cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, pada cene nafte na svetskom tržištu, i neočekivano niskog rasta regulisanih cena.

Pješčić očekuje da će u ovoj godini doći do rasta nekih regulisanih cena, pre svega cene struje, što će pogurati inflaciju u granice cilja u ovoj godini.

Prema procenama NBS, kako je preneo, pad bruto društvenog proizvoda (BDP) Srbije iznosio je lani 1,8 odsto, dok se u 2015. očekuje pad od 0,5 odsto, a to smanjenje pada u odnosu na prošlu godinu očekuje se zbog najavljenih investicija i mera fiskalne konsolidacije.

Deficit tekućeg računa u prošloj godini iznosio je oko dve milijarde evra, ili 5,9 odsto BDP-a, a u 2015. godini iznosiće oko 4,3 odsto BDP, pro čemu će najveći doprinos dati očekivani oporavak energetskog sektora, niže cene energenata i smanjenje potrošnje usled mera fiskalne konsolidacije, rekao je Pješčić.

Na novinarsko pitanje o tome kako bi pokretanje Železare Smederevo uticalo na devizni kurs, on je ukazao da intenziviranje proizvodnje u srpskoj čeličani stabilizujuće deluje na kurs dinara, koji je, prema njegovoj oceni, i dalje stabilan.

Povodom "sudbine" rešavanja kredita u švajcarskim francima, Pješčić je kazao da razgovori banaka i NBS i dalje traju.

Komentarišući moguće efekte programa Evropske centralne banke (ECB) o otkupu državnih hartija od vrednosti od banaka, čija primena treba da počne u martu 2015, viceguverner ocenio da to može uticati na rast srpskog izvoza i na povećanje likvidnosti domaćih banaka.

Pješić je dodao da će najavljene mere ECB sniziti troškove zaduživanja državi, privredi i bankama.

Što se tiče efekata jačanja dolara na svetskom tržištu, naveo je da je taj rast doveo do povećanja učešća javnog duga u BDP za pet procentnih poena.


Propao i peti pokušaj prodaje "Niške pivare" - Uskoro nova licitacija
Propao je i peti pokušaj prodaje "Niške pivare" jer se za licitaciju koja je bila zakazana za danas nije prijavio ni jedan kupac. "Niška pivara" je ovoga puta nuđena kupcima po ceni od 240 miliona dinara.

Stečajni upravnik "Niške pivare" Ljubomir Kostić rekao je za Betu da niko od zainteresovanih nije uplatio depozit, niti otkupio prodajnu dokumentaciju u utvrđenom roku.

- Kao i za prethodne četiri licitacije, i za ovu poslednju bilo je zainteresovanih i iz Srbije i iz inostranstva, ali se i pored toga niko nije prijavio za javno nadmetanje - izjavio je Kostić.

On je istakao da će novu licitaciju zakazati za naredni mesec, a tačan datum održavanja i početnu cenu odrediće narednih dana.

Prva licitacija "Niške pivare" bila je zakazana za 11. septembar prošle godine i početna cena na tom nadmetanju iznosila je 396 miliona dinara.

Površina poslovnih objekata pivare koji se nude kupcima je 22.620 kvadrata, a ukupna površina zemljišta 3,65 hektara.

Na prodaji su pogon za proizvodnju piva i sokova sa kompletnom opremom, kotlarnica, upravna zgrada, kamioni za transport robe i prodavnice.

Proizvodnja u "Niškoj pivari" obustavljena je 2012. godine, a stečajni postupak pokrenut je avgusta 2013. godine na predlog zaposlenih.
 


Na prodaju imovina preduzeća "Južna Morava" iz Vladičinog Hana
Imovina preduzeća u stečaju "Južna Morava" AD iz Vladičinog Hana je stavljena treći put na prodaju javnim prikupljanjem pisanih ponuda.

Procenjena ukupna vrednost iznosi 58.780.365 dinara. Na prodaju su proizvodna hala površine 2918 m2, upravna zgrada, trafo-stanica, građevinsko zemljište, nekoliko motornih vozila, kao i oprema, materijal, rezervni delovi i altat.

Razgledanje imovine nakon otkupa konkursne dokumentacije može da se obavi svakog radnog dana od 10 do 15 sati i to najkasnije 5 dana pre datuma prodaje.

Ponude u zapečaćenim kovertama se primaju do 27. marta 2015. godine do 14 sati, a otvaranje ponuda je zakazano za isti dan u 14.15 časova u Vladičinom Hanu.


NIS pustio u rad dve male elektrane na naftnim poljima Velebit i Bradarac
"Naftna industrija Srbije" (NIS) pustila je na naftno-gasnim poljima Velebit i Bradarac u rad dve male elektrane, u koje je uloženo 3 mil EUR, saopštila je danas ta kompanija.

Ukupna snaga ta dva postrojenja je 2,3 megavata (MW).

NIS sada ima 11 malih elektrana, odnosno kogeneracionih modula, na naftnim i gasnim poljima u Srbiji, čija je proizvodnja električne energije dostigla snagu od 9,6 MW.

Te male elektrane su značajne jer proizvode električnu i toplotnu energiju iz gasa koji do sada nije bio iskorišćen, jer u sebi sadrži visok stepen ugljen dioksida i azota.

Zbog toga proces pretvaranja ovog gasa u električnu energiju ima i ekološku dimenziju jer smanjuje emisiju štetnih gasova u atmosferu, budući da se on do sada spaljivao na bakljama.

- Dve najnovije mini elektrane su još jedan korak u razvoju kogeneracionih kapaciteta NIS-a, što će dovesti do daljeg povećanja nivoa efikasnosti korišćenja gasnih resursa kompanije. Električna energija iz ovih elektrana se prodaje na tržištu, dok se toplotna koristi za potrebe objekata NIS-a - rekao je zamenik direktora Bloka "Energetika" u NIS-u Igor Korać.


Sale of Transpetrol property continues - Auction for fish pond due March 10
Trustee in bankruptcy at Transpetrol, Dragica Arsic, appointed for March 10 sale of this Secanj-based company as a legal entity, where the advertisement comprises unregistered fish pond for consuming carp breeding is numbered as the most important property. The initial price at the tender totals nearly RSD 142 m.

Thus, sale of property of formerly successful company will continue after silos and warehouses at the entrance to Secanj were sold. Novi Sad-based Agroglob acquired them for RSD 273 m, which was double than the initial price at public bidding. When it comes to facilities for reception, drying and storage of grains in Secanj and Sutjeska, whose initial price totaled some RSD 133 m, Novi Sad-based Agrotrading, Raiffeisen bank were interested but Agroglob immediately doubled the price so competitors gave up this market match.

Events related to Transpetrol, as many think, represent one of the biggest stories in agriculture of Banat. Trustees say they lost millions of euros and they wonder how it is possible that large quantities of corn, maize, fertilizer and other material stored at Transpetrol silos simply vanished and that owners of these agricultural products were not paid.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta