Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nastavak pregovora sa Esmarkom
U Beogradu bi večeras trebalo da budu nastavljeni pregovori predstavnika Vlade Srbije i američke kompanije Esmark o strateškom partnerstvu u privatizaciji Železare Smederevo.

Nastavak pregovora započetih prošle sedmice najavio je premijer Aleksandar Vučić koji je ponovio da su ti pregovori teški, te da se, između ostalog, razgovara o garancijama i cenama sirovina.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je ranije danas da u postupku prodaje srpske čeličane postoji granica ispod koje Vlada Srbije neće ići, a to je državni interes.

Sertić je podsetio da smederevska Železara sama može da ostvaruje između 1,2 do 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda Srbije.

Ministar je kazao da pregovori sa Esmarkom dugo traju zato što se moraju usaglasiti mnogi detalji, od broja radnika, kvaliteta i odnosa budućeg novog vlasnika prema zaposlenima, do dugoročnih obaveza Železare, a tu je i interes Esmarka koji želi da ostvari profit.

U slučaju prodaje Železare Smederevo, Sertić je rekao da vlada mora da vodi računa i o preuzetim obavezama sa MMF-om, Svetskom bankom i EU i da se to uklopi u održivi sistem koji će doneti prihode Esmarku, prihod državi i da zadrži elemente dugoročnosti i održivosti.

Nakon dva neuspela tendera na kojima nije bilo zainteresovanih ponuđača, Esmark je jedina kompanija koja je na poslednjem nadmetanju, koje je okončano početkom januara, dostavila validnu dokumentaciju za kupovinu Železare.

Tenderom je zahtevano da se broj radnika u srpskoj čeličani ne smanjuje, kao i da se porizvodnja poveća na 1,5 miliona tona.

Ukoliko dogovor bude postignut, američki Esmark će biti vlasnik 80,01 odsto kapitala Železare, dok će ostatak ostati u vlasništvu države.

Tenderom je predviđeno i da država otpiše dug Železari sa stanjem na dan 31. decembra 2013. godine.

Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.


Niš izdaje municipalne obveznice krajem marta - Za izgradnju prečistača za vodu planirano zaduživanj
Krajem marta municipalne obveznice grada Niša trebalo bi da budu ponuđene investitorima i nađu se i na trgovanju putem Beogradske berze, izjavio je pomoćnik sekretara za finansijska pitanja Stalne konferencije gradova i opština Srbije Aleksandar Bucić, za portal "Jugmedia".

Po ugledu na Šabac i Staru Pazovu, i Niš će pokušati da na ovaj način dođe jeftinije do sredstava za kapitalne investicije a primamaljiva kamatna stopa i oslobađanje od oporezivanja na dobit opcije su koje privlače građane i pravna lica da ih kupuju.

Niš će za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda da se zaduži za više od 5 mil EUR i tako otvori mogućnost da se prvi put kao kupci obveznica pojave privatni penzioni fondovi. Inače, ovi fondovi ispod te sume ne ulaze u trku.

Na spisku zainteresovanih je i Kraljevo, koje će plasirati 400 miliona dinara za izgradnju bazena, dok Subotica još razmatra mogućnost javne emisije municipalnih obveznica.

Podsećanja radi, Šabac je prvi grad koji je javnim putem prodao sve obveznice koje su bile ponuđene. Kupci su bili i građani, a ne samo domaća i strana pravna lica kao do sada. Uspešna emisija i tražnja za municipalnim obveznicama, koja je za 50% bila veća u odnosu na ponuđenih 400 miliona dinara, odjeknula je dobro i među drugim gradovima. Mnogi su poželeli da i oni na ovaj način finansiraju lokalne kapitalne projekte.

To će već krajem februara učiniti Stara Pazova. Ona će emitovati papire vredne 125 miliona dinara za gradnju vrtića, sportske hale i obnovu saobraćajnice.


Foreign investors interested in Gornji Milanovac region - Metalac contracts on placement of boilers
Long-standing, representative of honor of the Serbian Chmaber of Commerce in Iraq, Thaer Al Joboury, with his legal advisor, visited Gornji Milanovac and had preliminary talks with president of municipality, Milisav Mirkovic, about the options to invest in this region, Gornji Milanovac local self-governance announced on Saturday (January 31, 2015.).

Al Jobouryowns SCH, headquartered in Belgrade and is four-ranked as mixed products exporter of large number of companies form Serbia for the Middle East.

Company’s interest, as it was stated, is to invets in construction first of lal in purchase center of live cattle for export, cold storages and huge slaughter companies.

Apart from that, depending on market demands, they have been discussing purchase and processing of fruit in the long-term plans. According to the agreement with the future investors, municipal government is ready to provide overall logistics support and to meiate in negotiations with owners of proposed locations.

The investor was interested in road structure towards lots as well as support in expansion of local access roads if necessary for transport of large distribution vehicles.

On Saturday, SCH also signed a contract with renowned Gornji Milanovac-based company Metalac on placement of boilers and dishwashers to the east market.

The next meeting is due in two weeks when, after exchange of letters of intentions, future steps in investments implementation will be specified in more details.


Akcijska ponuda kredita za pravna lica i preduzetnike Čačanske banke
Čačanska banka je pripremila posebnu ponudu kredita za pravna lica i preduzetnike, čiji će akcijski uslovi važiti do kraja marta 2015. godine.

U cilju obezbeđenja sredstava za likvidnost i kontinuitet u poslovanju, kao i podrške izmirenju tekućih obaveza, Čačanska banka je izašla u susret zahtevima i potrebama malih i srednjih preduzeća i preduzetnika promotivnom ponudom kredita za obrtna sredstva. Ovi krediti se odobravaju sa rokom dospeća do 36 meseci, uz grejs period do 6 meseci. Minimalni iznos kredita za koji se može aplicirati je 25.000 EUR.

Povoljnije uslove kreditiranja klijenti će moći da iskoriste u toku prvog kvartala 2015. godine, a za sve dodatne informacije mogu se obratiti bilo kojoj filijali Čačanske banke, putem mejla krediti.privreda@cacanskabanka.co.rs ili telefona 0800 100 111.


Ponovo na prodaju imovina "Neobusa" - Procenjena vrednost nekretnina, opreme i zaliha oko 788 milion
Stečajni upravnik oglasio je prodaju "Neobus"-a iz Novog Sada. Predmet prodaje su nekretnine (građevinski objekti u Novom Sadu), oprema (mašine, alat, kancelarijski nameštaj), zalihe (roba, sitan alat, nedovršena proizvodnja) i nematerijalna ulaganja.
Procenjena vrednost imovine je 787.535.160,00 dinara. Javno nadmetanje održaće se 6. marta 2015. godine u 12 časova u Novom Sadu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta