Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ruski privrednici žele saradnju sa kruševačkim preduzećem "14. oktobar"
U okviru boravka u Kruševcu ruski privrednici posetili su IMK "14. oktobar". U razgovorima su učestvovali gradonačelnik Dragi Nestorović i menadžment preduzeća, na čelu sa generalnim direktorom Milošem Isailovićem. Prisustvovao je i član Gradskog veća Nebojša Paunović.

Generalni direktor Miloš Isailović informisao ih je da "14. oktobar" sa statusom preduzeća u restrukturiranju, trenutno ima oko 800 zaposlenih i traži adekvatnog strateškog partnera.

Privrednici iz Rusije (Oleg Olejnik, Vladimir Muratov, Oleg Ishutin, Dmitrij Zagrjadski...), kao i biznismen Goran Đorđević, predstavnik internacionalne ekološke organizacije "Terra Viva" za Srbiju, iskazali su interesovanje za saradnju baš u oblasti ekologije.

Oni posluju sa nemačkom kompanijom "Schuster Ingeneering", koja se bavi postrojenjima za reciklažu i preradu komunalnog otpada. Kao optimalna opcija i mogućnost saradnje, razmatrano je uključivanje "14. oktobra" u ovu vrstu proizvodnje, po već usvojenoj tehnologiji nemačke kompanije.

Konkretno je dogovoreno da se kruševačkoj fabrici u najskorijem roku dostavi potrebna tehnička dokumentacija, na osnovu koje bi menadžment preduzeća izvršio procenu sopstvenih proizvodnih mogućnosti i ostalih pratećih parametara, ukoliko se pokaže da postoje uslovi za realizaciju. Planirana tržišta su osim Ruske Federacije i države Evropske unije.

Prilikom jučerašnjeg susreta, u cilju uspostavljanja i proširenja saradnje, privrednici su pozvali gradonačelnika, menadžment "14.oktobra" i predstavnike Grada, na prezentaciju 6. marta u Moskvi, navedeno je na zvaničnom gradskom sajtu.
 


Železara objavila javni oglas za menadžment
Železara Smederevo objavila je danas u listu "Politika" javni poziv za profesionalni menadžment, a do okončanja javnog poziva 6. marta, "Železara" će raditi sadašnjim proizvodnim kapacitetom od oko 30.000 tona čelika mesečno.

Krajnji rok za podnošenje predloga za saradnju i zaključenje Ugovora je 6. mart, do 17 sati, piše u javnom pozivu.

Železara poziva zainteresovana domaća i pravna lica da dostave predloge za saradnju i zaključenje Ugovora o pružanju usluga upravljanja i savetovanja u poslovanju.

Odluku o tome da se raspiše javni poziv za profesionalni menadžment donela je Vlada Srbije 17. februara, posle neuspelih pregovora za strateško partnerstvo s američkom kompanijom "Esmark".

U pozivu se navodi da bi zainteresovani trebalo da predlože poslovni plan, odnosno program oporavka Železare pod nadzorom Republike Srbije, povećanje prodaje, obezbeđivanje finasiranja i upravljanja...

Potencijalni pružalac usluge je u obavezi da, između ostalog, dostavi inicijalni i indikativni poslovni plan koji sadrži strategiju prodaje za Železaru, projektovane cene za ključne finalne proizvode, projektovani plan proizvodnje i strategiju nabavki.

Privatizacioni savetnik za dokapitalizaciju Železare Smederevo Boris Milošević izjavio je sinoć za RTS da Železara ima 170 miliona obrtnog kapitala i 30 miliona kapitala u rezervnim delovima.

Železari, kaže, nedostaje 60-90 miliona dolara dodatnih za obrtni kapital i oko 20 miliona dolara za pokretanje druge visoke peći.

Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.


Intenzivirati saradnju Srbije i Slovenije u poljoprivredi
Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković i ministar poljoprivrede, šumarstva i prehrane Slovenije Dejan Židan dogovorili su na sastanku u Parizu intenziviranje saradnje dve zemlje u različitim oblastima.

Kako je saopšteno iz resornog ministarstva, u razgovorima održanim juče, dogovoreno je da se najskorijim sastancima ekspertskih grupa razvija saradnja u pogledu poboljšanja promocije kvaliteta domaćih poljoprivrednih proizvoda, stvaranja pravnih okvira koji bi zaštitili male poljoprivredne proizvođače u cilju unapređenja konkurentnosti na domaćim i stranim tržištima i zajedničkim nastupima na trećim tržištima.

Takođe, dogovoreno je da se zajednički radi na projektima za korišćenje predpristupnih fondova Evropske unije.

Slovenački ministar poljoprivrede preneo je iskustva te zemlje tokom perioda pristupanja EU, ali i po dobijanju punopravnog članstva, a u razgovoru su istaknuta i iskustva i izazovi sa kojima se suočavaju poljoprivrednici u Sloveniji i Srbiji.

Na poziv Bogosavljević Bošković slovenački ministar biće gost na predstojećem Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, dok će ministarka poljoprivrede biti gost Sajma poljoprivrede u Sloveniji u avgustu ove godine, dodaje se u saopštenju.

Bošković, na poziv francuskog ministra poljoprivrede, prehrambene industrije i šumarstva, Stefana Le Fola, boravi u trodnevnoj poseti Francuskoj, gde se u Parizu održava Međunarodni sajam poljoprivrede 2015 SIA.

Tokom posete, Bošković će učestvovati i na konferenciji "Poljoprivreda i klimatske promene: Uloga javnih politika", a poslednjeg dana posete obići će štandove poljoprivrednih proizvođača na Međunarodnom sajmu poljoprivrede.


Kineska banka zainteresovana za bolju saradnju sa Srbijom
Predstavnici Kineske banke – Regionalnog centra za zemlje centralne i istočne Evrope sa sedištem u Budimpešti posetili su Srbiju u nameri da prošire svoje aktivnosti. Kineska banka želi da pojača prisustvo u našoj zemlji, kako bi podržala lokalne kompanije, doprinela bilateralnoj ekonomskoj i trgovinskoj saradnji između dve zemlje i promovisala kineske investicije u Srbiji, istakli su predstavnici Kineske banke tokom razgovora u PKS.
Branislava Žunjić, sekretar Udruženja za bankarstvo, osiguranje i druge finansijske institucije PKS, predstavila je Privrednu komoru Srbije i njene aktivnosti. Pozitivno je ocenila opredeljenost Kineske banke da podrži kineska ulaganja u Srbiji i zahvalila na poverenju koje su kineski predstavnici ukazali Privrednoj komori Srbije, prepoznavši je kao instituciju usmerenu na pružanje podrške svim aktivnostima koje mogu da doprinesu jačanju privrednog potencijala Srbije.
Kineska banka (Bank of China) je jedna od najvećih državnih banaka u NR Kini. Pre reforme bankarskog sistema u Kini osnovna specijalnost ove banke bile su međunarodne finansije, dok je posle reforme banka proširila delokrug aktivnosti koji sada obuhvata i investiciono bankarstvo.

Regionalni centar kineske banke za zemlje Centralne i Istočne Evrope sa sedištem u Budimpešti uspostavljen je u decembru prošle godine, neposredno posle Trećeg sastanka šefova vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, održanog u Beogradu, sa ciljem da pruži podršku budućim projektima Kine u zemljama ovog regiona, navedeno je na sajtu PKS-a.


Na prodaju fabrika "Lola Fluidomatik" u Zemunu
Stečajni upravnik preduzeća "Lola Fluidomatik" iz Zemuna oglasio je prodaju nepokretne imovine javnim nadmetanjem.

Nepokretnu imovinu čine fabrička zgrada površine 1.647 m2, proizvodna hala površine 2880 m2, farbara, magacin, kao i objekti u dvorištu, a ukupna vrednost je 133.898.710 dinara.

Depozit u vrednosti od 69.738.553,37 dinara može se uplatiti do 20. marta, a licitacija je najavljena za 27. mart u 12 časova u Beogradu.


Javni pozivi za privatizaciju FAP-a i još dva preduzeća
Agencija za privatizaciju objavila je danas javne pozive za privatizaciju tri preduzeća iz svog portfelja - "Krušik plastike AD" Osečina, korporacije "Fabrika automobila Priboj" (FAP) i AD "Aleksa Šantić" iz istoimenog mesta.

U pozivu za prikupljanje ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala "Krušik plastike" navodi se da pravo na učešće u postupku imaju domaća i strana fizička i pravna lica, kao i konzorcijum pravnih ili fizičkih lica.

Agencija za privatizaciju nudi na prodaju paket akcija koji predstavlja ukupno 93,96 odsto kapitala tog preduzeća. Ukupna procenjena vrednost kapitala, koji je predmet prodaje, na dan 31.12.2013. godine iznosi 843.299,70 evra.

Početna cena za prodaju kapitala iznosi 100 odsto procenjene vrednosti imovine, odnosno 843.299,70 evra.

Zainteresovana lica mogu podneti prijave za učešće u postupku najkasnije do 6. aprila ove godine. Svi zainteresovani dužni su da uplate depozit za učešće u postupku, u iznosu od 84.329,97 evra. Depozit se može uplatiti u gotovom novcu ili polaganjem prvoklasne bankarske garancije.

Agencija za privatizacija objavila je i javni poziv za prikupljanje ponuda za privatizaciju FAP-a iz Priboja modelom strateškog partnerstva zajedničkim ulaganjem putem osnivanja novog privrednog društva, čiji su osnivači Republika Srbija i strateški investitor.

Minimalni ulog strateškog investitora utvrđuje se u iznosu od najmanje milion evra u novcu i najmanje pet miliona evra u stvarima i/ili pravima.

Privatizaciona dokumentacija će biti dostupna počev od 27. februara, i to nakon što zainteresovani potpišu ugovor o čuvanju poverljivih podataka i uplate naknade za privatizacionu dokumentaciju od 5.000 evra.

Strateški investitor mogu biti domaća ili strana pravna lica, udružena u konzorcijum radi strateškog partnerstva, koja će ovlastiti jedno pravno lice za zastupanje u svojstvu nosioca konzorcijuma.

Među kvalifikacionim uslovima za podnosioca prijave su, između ostalih, da je uplatio depozit za ozbiljnost ponude ili predao garanciju za ozbiljnost ponude izdatu od prvoklasne banke, u iznosu od 50.000 evra, i da je na konsolidovanom nivou ostvario prihod od najmanje 20 miliona evra u 2013. godini.

Podnosilac prijave mora da bude postojeći proizvođač kamiona za komercijalnu upotrebu i oklopnih vojnih vozila, što se dokazuje na način predviđen u Uputstvu za ponuđače.Krajnji rok za podnošenje prijava je 1. april.

Pravo na učešće u postupku javnog nadmetanja za kupovinu imovine preduzeća "Aleksa Šantić" imaju domaća fizička i pravna lica, a predmet prodaje je poljoprivredno zemljište sa pratećim objektima, u svojini subjekta privatizacije ukupne površine 699 hektara i 52 ara.

Procenjena tržišna cena navedene imovinske celine sa pratećim objektima sa stanjem na dan 31.12.2013. godine iznosi 7.941.894,84 evra.

Početna cena za prodaju imovinske celine iznosi 100 odsto procenjene vrednosti imovine, odnosno 7.941.894,84 evra.

Zainteresovana lica mogu podneti prijave za učešće u postupku najkasnije do 8. aprila.


Kompaniji "Ferrero" otvorena vrata - Objavljen tender za "Aleksu Šantić"
Poljoprivredno zemljište sa pratećim objektima u vlasništvu preduzeća "Aleksa Šantić" iz sela Aleksa Šantić stavljeno je na prodaju. Ukupna površina iznosi 699 hektara, 52 ara i 2m2, a procenjeno je da zemljište vredi 7.941.894,84 EUR.

Prijave se podnose do 8. aprila 2015. godine do 12 sati.

Otvaranje koverata sa podacima o ponuđaču će se obaviti istog dana u prostorijama Agencije za privatizaciju, a otvaranje ponuda će se održati 20. aprila.

Inače, za imovinu preduzeća "Aleksa Šantić" je zainteresovana kompanija "Ferrero". Ipak, kako je ranije izjavio ministar privrede Željko Sertić, "Ferrero" će, učestvovati na aukciji kao i svi ostali.

- Ako neko ponudi više para ta ponuda će biti prihvaćena - naveo je Sertić.


Na prodaju nepokretnosti Univerzal banke
Agencija za osiguranje depozita, kao stečajni upravnik Univerzal banke, raspisala je oglas za prodaju nepokretnosti ove banke tenderom.

Predmet prodaje su poslovni prostori na više lokacija u Beograd, kao i poslovni prostori u Užicu, Nišu, Vranju, Novom Sadu, Lučanima i Bajinoj Bašti.

Na tenderu će biti i poljoprivredno zemljište u Bujanovcu, zgrade poljoprivrede u Kraljevu, hladnjača Vršac, kao i etaže u Šapcu.

Ponude se dostavljaju Agenciji za osiguranje depozita, Knez Mihailova br. 2, do 13. marta 2015. godine.

Javno otvaranje ponuda održaće se 20. marta u 12 časova u prostorijama Agencije za osiguranje depozita u Beogradu.


"Air Serbia Cargo" potpisuje memorandum o razumevanju sa "Global Logistics Network"
"Air Serbia Cargo", sektor za prevoz tereta "Air Serbia", nacionalne aviokompanije Republike Srbije, objavio je da je potpisao Memorandum o razumevanju sa "Global Logistics Network" (GLN).

- Memorandum o razumevanju označava bitan korak za globalna komercijalna nastojanja "Air Serbia" u sektoru prevoza tereta jer će njime "Air Serbia Cargo" sada moći da pruži svoje usluge većem broju klijenata širom sveta, kao i da ponudi veću mogućnost izbora i unapređen pristup rešenjima za globalni transport, potvrđujući globalni domet svojih proizvoda i usluga u oblasti prevoza tereta. Memorandum o razumevanju će omogućiti tešnju povezanost i saradnju "Air Serbia" i GLN-a sa ciljem da se klijentima pružanji više opcija i omogući razvoj poslovnih prilika - saopštila je kompanija "Air Serbia".

Osnovana 2003. godine sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, "Global Logistics Network" je organizacija sertifikovana po standardu ISO9001:2008, koja obuhvata vodeće nezavisne kompanije širom sveta specijalizovane za oblast logistike – što uključuje i špeditere, posrednike u transportu i povezane kompanije – koje sve rade zajedno u okviru jedne mreže. Članice GLN-a imaju 639 predstavništva u 320 gradova u 124 države i ostvaruju ukupan godišnji prihod od 9,9 milijardi dolara i zapošljavaju ukupno 28.881 iskusnog i osposobljenog radnika koji obradi preko 3 miliona pošiljki godišnje, navedeno je u saopštenju "Air Serbia".


Air Serbia Cargo signs Memorandum of Understanding with Global Logistics Network
Air Serbia Cargo, the freight division of Air Serbia, the national airline of the Republic of Serbia, announced it has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Global Logistics Network (GLN).

- The MoU marks an important step in Air Serbia's global commercial efforts in the freight transport sector, as Air Serbia Cargo will now be able to extend its services to a greater customer base worldwide, while offering more choice and enhanced access to global transport solutions, reinforcing the global reach of its freight transport products and services. The MoU will enable a closer connection and cooperation between Air Serbia Cargo and GLN with the aim of offering customers more options and increasing business opportunities - Air Serbia said in a release.

Founded in 2003, and headquartered in the USA, Global Logistics Network (GLN) is an ISO9001:2008 Certified organization that encompasses leading, independently owned and operated companies worldwide that specialize in the logistics industry – including freight forwarders, transportation intermediaries and associated companies – all working together in a network environment. GLN members represent 639 offices in 320 Cities in 124 countries with combined annual revenues of US$9.9 billion and 28,881 experienced and capable staff handling over 3 million shipments per year, Air Serbia's release reads.


NBS: Srbija napredovala na listi ekonomskih sloboda
Srbija je na ovogodišnjoj listi Indeksa ekonomskih sloboda zabeležila napredak i iz ekonomski „uglavnom neslobodnih" zemalja ušla u kategoriju ekonomski „umereno slobodnih zemalja",objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Na listi, koju zajednički prave Heritidž fondacija iz Vašingtona i list Volstrit džornal, Srbija je sa 60 poena zauzela 90. mesto na ovogodišnjoj listi od 178 obuhvaćenih zemalja, što je 0,6 poena više u odnosu na prošlogodišnji indeks.

Napredak je ostvaren u pet od deset ekonomskih sloboda, uključujući monetarnu slobodu, slobodu od korupcije, imovinska prava, slobodu trgovine i slobodu na tržištu rada, navodi NBS.
"Sa ovim rezultatom Srbija je iz ekonomski „uglavnom neslobodnih“ zemalja ušla u kategoriju ekonomski „umereno slobodnih zemalja“, pošto je zabeležila značajan institucionalni napredak u tranziciji ka više tržišno orijentisanoj ekonomiji", navela je Heritidž fondacija, piše na sajtu NBS.

Srbija je ovogodišnji rezultat postigla, pre svega, zbog napretka od 5,3 poena u kategoriji "monetarna sloboda" , odnosno u stabilnosti cena i proceni kontrole cena, i po tom osnovu dostigla je 72,2 poena.
"Rezultat u oblasti monetarne slobode zasniva se na dva faktora - prosečnoj ponderisanoj stopi inflacije za prethodne tri godine i kontroli cena. U ovogodišnjoj listi obuhvaćena je prosečna stopa inflacije u periodu od 1. januara 2011. do 31. decembra 2013. godine", navodi centrana banka.

Tranzicija Srbije ka otvorenijoj i dinamičnijoj tržišnoj ekonomiji i dalje će zahtevati posvećenost dubokim institucionalnim i strukturnim reformama, piše na sajtu NBS.


Serbia’s Progress in Monetary Freedom on the Index of Economic Freedom
Serbia’s score in monetary freedom rose by 5.3, to 72.2 points according to the 2015 Index of Economic Freedom, an annual guide published by The Wall Street Journal and The Heritage Foundation regarded as Washington’s No 1 think tank.

Overall, Serbia’s economic freedom score is 60, making оur economy the 90th freest in the 2015 Index covering 178 countries. The score is up by 0.6 points from last year, reflecting improvements in five of the ten economic freedoms, including monetary freedom, freedom from corruption, property rights, trade freedom and labour freedom.

Having made substantive institutional improvements in its transition to a more market-driven economy, Serbia has moved from the “mostly unfree” to the “moderately free” category. Its transition to a more open and dynamic market economy will continue to require a sustained commitment to deep institutional and structural reforms.

Monetary freedom combines a measure of price stability with an assessment of price controls. The score for monetary freedom is based on two factors: the weighted average inflation rate for the most recent three years and price controls. The primary input for this year’s score in monetary freedom was the average inflation rate in the period 1 January 2011 to 31 December 2013.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta