Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Prodat deo imovine "Agroživa"
Novosadsko preduzeće "Meat and trade", jedan od poverilaca "Agroživa", kupilo je na javnoj prodaji više objekata u vlasništvu te žitištanske kompanije za proizvodnju pilećeg mesa.

Novu prodaju nepokretnosti "Agroživa" zakazala je izvršiteljka Jasmina Trbović Stanković da bi bila namirena potraživanja "Meat and trade", ali i beogradske firme "Mibras". Osim "Meat and trade"-a, koji se na javnoj prodaji, održanoj u maloj sali hotela "Vojvodina" u Zrenjaninu, pojavio i kao poverilac i kao kupac, do dela imovine "Agroživa" stigli su i ostali zainteresovani kupci.

Tako je Slobodan Stojisavljević za 671.789 dinara postao vlasnik oko 110 ari njive treće klase, dok je d.o.o. "Međa" za 5.369.900 dinara, što je bilo više od početne cene, kupilo zgradu ugostiteljstva u Srpskom Itebeju. Bila je najavljena prodaja još dve parcele s poljoprivrednim zemljištem, ali je ona otkazana jer je došlo do propusta pa vrednost nepokretnosti nije procenjena u celosti. Izvršiteljka Trbović Stanković je najavila da će novi poziv za učešće na javnoj prodaji biti upućen za petnaestak dana.

– Ovu javnu prodaju ocenila bih uspešnom jer su prodate sve nepokretnosti koje su ponuđene kupcima. Time će izvršni poverilac "Mibras" u celosti naplatiti svoja potraživanja, a preostaje još "Meat and trade" – rekla je za "Dnevnik" Jasmina Trbović Stanković, i dodala da u roku od 15 dana kupci, koji su položili depozit, moraju da uplate ostatak novca za kupovinu nepokretnosti.

Istovremeno, i privatni izvršitelj Dragan Nikolić sprovodi prodaju imovine "Agroživa".

U pitanju je proizvodna oprema, koja je pre nekoliko dana ponuđena po najnižoj ceni od 314.000 EUR, a po tužbi poverioca – firme "Novi Bek" iz Beograda. Iako tada nije bilo kupaca, Nikolić ističe da za opremu ima interesenata i da je moguće da bude prodata i po duplo višoj ceni. Ta oprema je, inače, van pogona već tri godine i pitanje je koliko je njen softver zbog nekorišćenja upotrebljiv, mada je očigledno da će linija za klanje, čerupanje i iskošćavanje naći put do kupca.


"Etihad" kupuje "Montenegro erlajns" i seli ga u Beograd?
Avio-kompanija Etihad ervejz iz Abu Dabija namerava da kupi crnogorskog nacionalnog avioprevoznika Montenegro erjalns i da njegovo sedište premesti u Beograd, javljaju crnogorski mediji.

Predstavnici te kompanije nedavno su se sastali sa čelnicima Vlade Crne Gore sa kojima su razgovarali o mogućoj kupovini Montenegro erlajnsa. Tom prilikom je usmeno predstavljen jedan od planova "Etihada" kojim bi sedište Montenegro erlajnsa bilo preseljeno iz Podgorice u Beograd, dok bi broj radnika bio drastično smanjen sa 450 na 120 zaposlenih, pišu Dnevne novine.

Tokom razgovora, predstavnici "Etihada" su naglasili i da postoji mogućnost da se jedan avion "embraer" iz Podgorice prebaci u Italiju, dok bi drugi bio vraćen po isteku ugovora o iznajmljivanju.

Radio televizija Srbije prenosi da to nije prvi put da se "Etihad" interesuje za Montenegro erlajns i da je ta poznata avio-kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i ranije je pokazala interesovanje za crnogorskog avioprevoznika, ali da dogovor nije postignut, jer su zahtevali i ulazak u vlasničku strukturu Aerodroma Crne Gore.

Sličnu stvar "Etihad" je pre dve godine uradio u Srbiji kada je preuzeo 49 odsto akcija tadašnjeg "JAT ervejsa", dok je država Srbija ostala vlasnik 51 odsto akcija, navodi RTS.


Odobren kredit za preuzimanje Denjub grupe
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je u četvrtak da je odobrila obezbedjivanje subordiniranog kredita i kapitala za preuzimanje kompanija koje su vlasnici prehrambenih firmi Imlek, Bambi i Knjaz Miloš u Srbiji.

Kako se navodi na sajtu EBRD (www.ebrd.com), banka će obezbediti do 60 miliona evra kredita i do 20 miliona evra kapitala za preuzimanje Balkan grupe, u čijem sastavu su Denjub fuds grupe i Klejts holding.

Dodaje se da preuzimanje kompanija koje su vlanici Imleka kao najveće mlekare u Sriji, konditorske kompanije Bambi i proivodjača mineralne vode i sokova "Knjaz Miloš" predvodi fond Mid Evropa partners, fokusiran na ulaganje u centralnoj i istočnoj Evropi.

Korisnik kredita biće kompanija Adriatic TopCo B.V, a dela za investiciju u kapita Adriatic Co-Investment LP, navodi se i dodaje da će obe firmama direktno ili indirektno upravljati Mid Evropa partners u poslovima preuzimama Balkan grupe.


Najveći dužnici Zastava oružje, Krušik Valjevo
Poreska uprava Srbije objavila je spisak najvećih poreskih dužnika na kojem je 407 aktivnih preduzeća, 745 firmi koje su u stečaju i likvidaciji, 221 su u restrukturiranju, 399 je brisano iz registra, a 147 je onih kojima je oduzet poreski identifikacioni broj (PB).

Najveći poreski dužnik medju aktivnim preduzećima na kraju 2014. godine bilo je kragujevačko preduzeće Zastava oružje čiji je dug 7,57 milijardi dinara.

Sledi Krušik Valjevo (2,53 milijardi), zatim PPT Namenska iz Trstenika (2,1 milijarde), Kompanija Borba (1,8 milijardi), Monus (1,5 milijardi), a ta kompanija je podnela zahtev za reprogram duga.

Medju najvećim dužnicima su i Simeks, Lola livnica, Mera invest, Sloboda, Koncern Farmakom, Fudbalski klubovi "Crvena zvezda" i "Partizan", Beohemija, Pink intrernešnel, Kompanija Novosti, RTS, Zekstra grupa.


Beogradski aerodrom poklonio opremu niškom aerodromu
Predstavnici beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" predali su danas niškom aerodromu opremu za rad i dogovorili se da zaposleni iz niške vazdušne luke budu na praksi kod kolega u Beogradu.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić i vršilac dužnosti direktora niškog aerodroma "Konstantin Veliki" Vladica Đurđanović rekli su da je ovo nastavak ranije započete poslovno-tehničke saradnje sa beogradskim aerodromom i da će dobijena oprema podići bezbednost niškog aerodroma.

Kontigent dobijene opreme sadrži vozilo za vuču, viljuškar, vozilo za odleđivanje, podmetače za avione, 35 radio stanica i drugo. Vrednost pomoći beogradskog aerodroma niškom u poslednje četiri godine iznosi oko 300 miliona dinara u novcu i opremi, rečeno je na konferenciji za novinare.

Generalni direktor beogradskog aerodroma Saša Vlaisavljević je rekao da je u Niš došao sa saradnicima i da će danas videti šta je niškom aerodromu potrebno još od opreme koja bi se našla u sledećoj isporuci pomoći kako bi niški aerodrom što spremnije dočekao sledeću sezonu.

Vlaisavljević je rekao da je beogradski aerodrom postigao do sada najbolji rezultat za 53 godine rada ostvarivši neto dobit koji iznosi više od tri milijarde dinara i povećanje putnika za 31%. On je rekao da beogradski aerodrom planira investicije u ovoj godini od oko 20 miliona EUR i da sada sa beogradskog aerodoroma leti 35 kompanija.

Obuku i praksu u Beogradu će proći 45 zaposlenih sa niškog aerodroma u vidu jednodnevne obuke i prakse i još 10 zaposlenih u vidu višemesečne prakse, rečeno je novinarima na niškom aerodoromu.

Niskobudžetna kompanija "Wizz air" krajem juna leteće iz Niša za Malme i Bazel i na niškom aerodromu očekuju da za četiri meseca bude prevezeno više od 30.000 putnika.

Kapacitet niškog aerodroma trenutno je 100.000 putnika godišnje ili dva leta dnevno, pa bi taj kapacitet bio popunjen ukoliko bi ta niskobudžetna kompanija letela tokom cele godine.

Sa odgovarajućim proširenjima, kapacitet niškog aerodroma mogao bi da dostigne nivo od 140.000 putnika godišnje - rekao je Đurđanović ranije Tanjugu.

Predstavnici niškog aerodroma rekli su da ima još niskobudžetnih kompanija koje se interesuju za letove iz Niša, ali da je reč o komercijalnim letovima i da će odluku o tome doneti te kompanije čija se imena za sada ne saopštavaju.


Russia and USA are in the battle for Serbian "Telekom"
On of the biggest Russian companies wants to buy Serbian Telekom. This decision is not just economical, but also strategical.
"Telekom Serbia"

On the other hand, Americans will not be standing on the side. They are already preparing counter-offer as an answer to Russian attempt of taking over the largest telecommunications company in Serbia."Blic" didn't find out which Russian company sent an offer for "Telekom", but there are several names.First of all is of course, "Gazprom telecom", which tried in 2012. to enter this region through Slovenia. There is also Miloš Fridman, one of the wealthiest Russians in the world, and his partner Mehmet Karamehmet. They are the owners of "Alfa" and "System holding", companies with the majority in Russian telecommunications company - MTS.Russians think that buying "Telekom" is the best way for them to form a good strategic position in Serbia and western Balkans.Moscow is affraid that Serbia is turning towards the West. Meeting between Aleksandar Vučić and Joe Biden was understood as a sign of "USA taking over Serbia".That's why "Russia today" openly criticized Prime Minister Vučić for almost two days, especially his statement in which he said that "Serbia considers alternative ways for gas supplying".John Kerry, United States Secretary of State, said that "Serbia is on line of fire between Russia and the USA".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta