Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Mid Europa kupuje Bambi, Imlek, Knjaz Miloš...
Mid Europa Partners, najveći investicioni fond specijalizovan za investicije u centralnoj i istočnoj Evropi, potpisao je sporazum o preuzimanju firmi "Denjub fuds grupe", u čijem vlasništvu su srpske kompanije „Imlek", „Mlekara Subotica" „Bambi" i „Knjaz Miloš", saopšteno je danas iz DFG.
Ovaj investicioni fond kupio je i sve mlekare koje u sastavu Imleka posluju u Makedoniji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.
Zaključivanje transakcije se, kako je navedeno, očekuje u prvoj polovini ove godine, nakon ispunjavanja svih uslova kupoprodajnog ugovora, a finansijski podaci transakcije nisu saopšteni.
„Akvizicija "Denjub fudsa" pokazuje našu odlučnost da nastavimo da podržavamo razvoj vodećih firmi u Srbiji i regionu, nakon uspešne investicije u SBB-Telemah grupu", izjavio je Robert Knorr, partner Mid Europe koji vodi investicije za jugoistočnu Evropu.
„Danube Foods se odlično uklapa u investicione kriterijume Mid Europe zbog vodećih brendova i snažnih tržišnih pozicija članica grupe, koje želimo da još više ojačamo kroz kapitalna ulaganja i selektivne akvizicije u regionu. Mid Europa ima sjajno iskustvo u razvijanju lokalnih lidera u prave regionalne šampione, i zbog toga sam uveren da će naša investicija u Danube Foods grupu biti uspešna", dodao je Knorr.
„Danube Foods grupa je vlasnik najpopularnijih i najprepoznatljivijih maloprodajnih brendova u Srbiji I regionu", dodao je Andrej Babače, direktor u Mid Europi koji je predvodio izvršenje transakcije.
„Grupa predstavlja jaku platformu sa velikim potencijalom za dalju ekspanziju u Srbiji i regionu i radujemo se prilici da upotrebimo svoj kapital i iskustvo kako bismo joj pomogli da ispuni taj potencijal, kao što smo činili tokom svojih prethodnih investicija u regionu", istakao je Babače.
Generalni direktor Imleka, Slobodan Petrović, je izjavio: „Drago nam je da ćemo sarađivati sa jakim i renomiranim investitorom kao što je Mid Europa Partners u sledećoj fazi razvoja Danube Foods grupe. Verujemo da će regionalno iskustvo tima iz Mid Europe, kao i njihova usredsređenost na razvoj i korporativno upravljanje doprineti našem daljem uspehu."
Sa preko 400 miliona evra ukupnog prometa u 2014. godini, Danube Foods grupa predstavlja srpskog i regionalnog lidera na tržištima mleka i mlečnih proizvoda, konditorskih artikala, kao i mineralne vode i energetskih pića.
Grupa izvozi svoje proizvode i na tržišta zapadne Evrope.
Mid Europa Partners je investicioni fond fokusiran na centralnu Evropu i Tursku, sa sedištem u Londonu i predstavništvima u Budimpešti, Istanbulu i Varšavi.
Od svog osnivanja 1999. godine, Mid Europa Partners je rukovodio ukupnim kapitalom od 4,2 milijarde evra.
Fond je poznat u Srbiji i regionu po stvaranju vodećeg kablovskog i internet operatera, SBB-Telemah grupe, koju je prodao u oktobru 2013. godine američkom investicionom fondu Kolberg Kravis Roberts (KKR).


Holcim prodaje Ircima posao u Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj
Švajcarski gigant u oblasti proizvodnje građevinskih materijala Holcim prodaje cementaru u Popovcu i fabriku betona u Beogradu irskoj grupi specijalizovanoj za građevinski materijal CRH, u okviru procesa spajanja sa francuskim Lafaržom, kao i svoje poslovanje u Mađarskoj, Slovačkoj, Francuskoj.

Lafarž, s druge strane, ostaje prisutan u Srbiji sa proizvodnjom cementa u Beočinu i fabrikom betona u Beogradu, ali prodaje svoje poslove u Rumuniji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, prema saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Holcima.

Irska kompanija će kupiti 24 pogona u vlasnišstvu Holcima i Lafarža, koji proizvode 23 miliona tona cementa godišnje, a imaju kapacitet za 36 miliona tona. Oni će zapošljavati više od 15.000 radnika.

CRH je potvrdio da je prihvatio da za imovinu Holcima i Lafarža plati 6,5 milijardi evra, pri čemu će transakciju finanisirati sa dve milijarde evra sopstvenih sredstava a ostatak iz kredita, a posle ove akvizicije, irska kompanija će postati treći najveći proizvođac cementa u svetu.

Kako se precizira u saopštenju, u Parizu će biti prodato čitavo Holcimovo poslovanje, sem cementare u Alkirku, pogona za proizvodnju cementa i granulata u francuskom departmanu Gornja Rajna i Lafaržovog pogona u francuskom gradu Sen Nazer.

Lafarž je najavio da će prodati svoje pogone u Rumuniji, kako bi smanjio tržišni udeo, pre spajanja sa Holcimom. On u toj zemlji ima fabrike i jednu stanicu za mlevenje u Targu Jiu, koji mu donose tržišni udeo od 33 odsto.

Ukupna prodaja Lafarža i Holcima obuhvata pre svega poslovne aktivnosti tih kompanija u Evropi, Kanadi, Brazilu i na Filipinima, a vrednost kompanije uključuje 1,3 milijarde evra duga, saopštile su te dve firme.

Ta imovina, globalno gledano, omogućila je promet procenjen na 5,2 milijarde evra u 2014. godini, uz operativnu dobit (Ebitda) od oko 744 miliona evra.

Lafarž i Holcim su potvrdili da planiraju da završe spajanje u prvom polugođu ove godine, preneo je Rojters.


Danube Foods Group sold for EUR 575 million
Danube Foods Group (DFG) announced today that the company had been sold to the investment fund Mid Europa Partners for EUR 575 million.
- With the aim of providing objective information and ensuring the transparency of operations, as well as preventing speculations and supply of inaccurate information, we want to inform the public that the value of the contract of sale of DFG to the investment fund Mid Europa Partners is EUR 575 million - Mid Europa Partners and Danube Foods Group said each in their release.
Svetlana Glumac, director of corporate and regulatory affairs at Danube Foods Group, stated that apart from Mid Europa Partners, parties involved in the transaction are also the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) and leading European banks UniCredit, Raiffeisen, ING, BNP and Citi, as well as domestic partner Andrej Jovanovic.
- I am pleased to stress that the sale of DFG is one more confirmation that Serbia has definitely acquired the status of safe and attractive destination for foreign investments - said Glumac.
She reiterated that the transaction was expected to be closed in the first half of the year, after all conditions from the sale contract were met.
Danube Foods Group includes Serbian companies Imlek, Mlekara Subotica, Bambi and Knjaz Milos, as well as Imlek-owned dairies in Macedonia, Republic of Srpska and Montenegro.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta