Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Simpu" ostaje samo nameštaj
Država za jesen najavljuje rešenje za dugogodišnje probleme vranjske kompanije. Kupcima se posebno nude fabrike čokolade, rakije... Firma u septembru postaje likvidna.
Sa bankama pregovaramo o reprogramu dugova i ukoliko sve bude išlo po realnom planu koji smo zacrtali, “Simpo” će do septembra biti održiv. Ova kompanija će moći iz tekućih prihoda da servisira sve svoje mesečne obaveze prema bankama i poveriocima. Ovaj scenario, za razrešenje dugogodišnjih problema nekadašnjeg vranjskog giganta, najavljuje Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

On tvrdi da u “Simpu” počinje nova era poslovanja, sa drugačijim pristupom funkcionisanju preduzeća.

- Više se ništa što nije održivo neće finansirati. Predstoji potpuna racionalizacija poslovanja - kaže Stevanović. - Zavisna preduzeća ćemo potpuno odvojiti i finansiraće se samo kor biznis, odnosno proizvodnja nameštaja. Odvojeno će se rešavati sudbina zavisnih preduzeća gu kojima je kompanija sto odsto vlasnik, i ona će ući u proces privatizacije nezavisno od matične firme. Vlada je opredelila pet miliona evra za “Simpo”, ali samo za osnovnu delatnost.

Stevanović tvrdi da će realizacija Vladinog koncepta ekonomskog oporavka i odlazak oko 1.400 radnika kroz socijalni program, “Simpo” učiniti znatno atraktivnijim za potencijalne ulagače.

- U martu nam dolazi švedski investitor, a ima interesovanja partnera iz Kine - priča državni sekretar. - Očekuju nas ozbiljni i teški pregovori s njima zbog dugova i problema koje smo u “Simpu” nasledili. Ako uspemo da do septembra sprovedemo sve planirano, onda će dolazak strateškog partnera u ovu kompaniju obezbediti dugoročan rast i razvoj na jugu Srbije.

Stevanović napominje da će pogoni u kojima se nije pravio nameštaj, već “rakija, čokolada i cveće”, biti izdvojeni i posebno ponuđeni na prodaju.

- Većina radnika koja se prijavila za socijalni program je upravo iz tih, sporednih delatnosti - objašnjava naš sagovornik. - Sada smo sve to zatvorili. Agenciji za privatizaciju se, međutim, javljaju i zainteresoavni za te sporedne delatnosti, farmu na Vlasini i za staklenike.

ŠVEĐANI I KINEZI

Predstavnici kineske kompanije Healthcare CO.LTD, koja je zainteresovana za investiranje u “Simpo” bili su na Samitu u Beogradu sredinom decembra.

- Njihova firma je već prisutna u Rumi, gde grade fabriku za proizvodnju dušeka od memorijske pene - kaže Stevanović. - Izjasnili su se da žele proširenje svoje delatnosti u sferi nameštaja u Srbiji. Za “Simpo” se raspituju i Šveđani, a sa njima su za sledeći mesec planirani razgovori.


Telekom raspisao javni poziv za privatizacionog savetnika
Kompanija Telekom raspisala je danas javni poziv za izbor privatizacionog savetnika za prodaju ove kompanije, navedeno je na sajtu kompanije.

Predmet javne nabavke su, kako je navedeno u pozivu, usluge menadžmentskog konsaltinga od strane savetnika u vidu strucne pomoći u utvrđivanju predloga modela privatizacije Telekoma, u cilju razvoja u oblasti telekomunikacija u Srbiji.

Kriterijum za dodelu ugovora je, kako je navedeno, ekonomski najpovoljnija ponuda.

Rok za dostavljanje ponuda je 6. mart, a istog dana, nakon isteka roka za podnošenje ponuda, obaviće se i javno otvaranje ponuda.

Naručilac će odluku o dodeli ugovora doneti u roku od 25 dana od dana javnog otvaranja ponuda i istu dostaviti svim ponuđačima u roku od tri dana od dana donošenja odluke.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta