Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Don Don" uložio 500.000 EUR u "Žitoprodukt"
Tri meseca nakon što je slovenačka kompanija "Don Don" preuzela većinski paket akcija kragujevačkog Žitoprodukta, u toj mlinsko-pekarskoj firmi, prema najnovijom zvaničnim informacijama, ostvarene su krupne promene, koje se, pre svega, odnose na osavremenjavanje proizvodnog pogona i opreme, kao i na proširenje asortimana.

- Zbog dotrajalosti jedna tunelska linija za proizvodnju osnovne vrste hleba potpuno je razmontirana, a sada je na njenom mestu nova savremena fermentaciona komora sa podnim grejanjem. Preostale dve peći za proizvodnju linijskog hleba su remontovane. Za finalizaciju zamrznutog asortimana dopremljena je nova rotaciona peć. Don Don je u ovo i ostalu opremu već na samom startu rada u Kragujevcu uložio oko pola miliona evra, a planirana su i dalja ulaganja - kaže Ivana Pavlović, šefica proizvodnje u tom preduzeću.

Ističe pritom da je "Žitoprodukt", početkom ovog meseca, postao centralni pogon u sistemu "Don Dona" za proizvodnju tost hleba, kojim se od sada iz Kragujevca snabdeva celo tržište Srbije. Za kratko vreme "Žitoprodukt" je dostigao proizvodnju od 6.000 vekni tog hleba dnevno. Takođe, povećana je i proizvodnja svih ostalih vrsta hleba, a u Kragujevcu se odskora mesi i beli rezani hleb za čiju proizvodnju nije bilo uslova pre dolaska novog većinskog vlasnika. U "Žitoproduktu" se sada svakoga dana od 13 tona brašna proizvede oko 35.000 vekni svežeg, rezanog, pakovanog i tost hleba.


"Agroživ" prodaje proizvodnu liniju 17. februara
Prodaja imovine kompanije za proizvodnju i preradu živinskog mesa "Agroživ" iz Žitišta zakazana je za 17. februar kako bi se namirila potraživanja firme "Novi Bek" iz Beograda, objavljeno je na sajtu Privrednog suda u Zrenjaninu.

Popis i procena stvari izvršena je krajem 2014, a među popisanim stvarima su proizvodne mašine za klanje i čerupanje, otkoštavanje, hladjenje i sortiranje koje čine jednu proizvodnu liniju, ukupne procenjene vrednosti 314,7 miliona dinara.

Početna cena iznosiće 60% od procenjene vrednosti, a pravo učešća imaju sva zainteresovana lica koje do dana održavanja ročišta kod izvršitelja polože jemstvo u iznosu od jedne desetine utvrđene vrednosti imovine koja je predmet prodaje.

To nije prva prodaja, jer su izvršitelji već sprovodili prodaje "Agroživa" i tada su predmet prodaje, između ostalog, bili automobili i ugostiteljski objekat u vlasništvu te kompanije.

Za ovu sedmicu zakazano je još jedno javno nadmetanje gde će biti ponudjeni računari, televizori, štampači, ali i usisivač i pegla. Vlasnik "Agroživ"-a je Javno preduzeće "Srbijagas", a to nekada uspešno preduzeće za preradu pilećeg mesa zapalo je u ozbiljne poslovne probleme - proizvodnja je obustavljena, a pogone je zakupila beogradska firma "Mibras".

U pogonima je zaposlen manji broj radnika, a njih 600 su promenom vlasnika ostali bez posla i protestuju od maja prošle godine zahtevajući isplatu zaostalih zarada, izradu socijalnog programa i rešavanje statusa.


Agroziv sells production line on February 17
The assets of the chicken meat production and processing company Agroziv from Zitiste will be put up for sale on February 17 so this company could raise money to settle the claims of Belgrade-based Novi Bek, it was announced on the website of the Court of Commerce in Zrenjanin.

Inventory and appraisal of the assets were done in late 2014, and their total estimated value is at RSD 314.7 million.

Starting price will equal 60% of the estimated value. Bids will be accepted from all interested persons who pay a security deposit amounting to a tenth of the estimated value of the subject of sale by the court hearing date.

This is not the first attempt to sell Agroziv's assets.

Agroziv's owner is Srbijagas. This once successful chicken meat manufacturer got into serious business problems - production is halted, and its facilities are rented to Belgrade-based Mibras.

Agroziv's facilities now employ fewer workers, and 600 of them were left without job when the owner was changed and have been protesting since May 2014 requesting the payment of late salaries, among other things.


Beograd -- Srbija nedovoljno koristi mogućnost da izvozi u Azerbejdžan, Turkmenistan, Kazahstan i Je
U neke od ovih zemalja bi, prema njegovim rečima, Srbija mogla da izvozi nameštaj ili autobuse Ikarbus. Sa Azerbejdžanom, kako je naveo, postoji i strateško partnerstvo, a sa Kazahstanom preko Ruske Federacije imamo Sporazum o slobodnoj trgovini.

To su mahom centralizovane zemlje, podseća Đogović, pa je najbolje da pristup na njihova tržišta ide sa nivoa vlade.

"Preko ruske ambasade bi, recimo, naša vlada mogla da lobira da se kod ruskih partnera Kazahstana ili Jermenije, obezbedi plasman autobusa Ikarbus", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Azerbejdžan ili Turska bi mogli da posreduju u nastupu na tržištu Turkmenistana. Vlada Srbije i Privredna komora Srbije bi, kako je dodao, trebalo da istraže ta tržišta, i da uoče koje bi proizvode i usluge mogli tamo da plasiramo. Isto važi i za projekte koji bi tim zemljama mogli da budu interesantni.

"Recimo, u oblasti turizma resorno ministarstvo bi moralo da bude aktivno i da ponudi projekte za razvoj kapaciteta na Staroj planini, izgradnju marine na Dunavu...", rekao je Đogović.

On je naveo da je tržište Irana takođe zapostavljeno, i da je i u tom slučaju potreban direktniji pristup tržištu, kao i da je proboj na afričko tržište nedovoljan.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta