Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Esmark ne odustaje od kupovine Železare
Vlasnik i direktor kompanije "Esmark" Džejms Bušar izjavio je da njegova firma ne odustaje od kupovine "Železare Smederevo", a da svih 5.300 radnika neće imati razloga za brigu ukoliko on pobedi na tenderu za upravljanje čeličanom.

"Naš plan za period upravljanja železarom podrazumeva investiranje 28 miliona dolara. Posle toga, ako na kraju preuzmemo kompaniju u procesu privatizacije, ulagaćemo 25 miliona godišnje za održavanje opreme", rekao je Bušar za dnevnik "Politika" od petka.

On je dodao da će "Esmark" investirati 90 do 100 miliona godišnje u rezervne delove, a na pitanje šta će raditi ako sindikati budu tražili da se ispuni obećanje o povećanju plata za 25 odsto, odgovorio je da će to biti ispoštovano.

"Ako posle 1. januara 2016. 'Esmark' postane vlasnik smederevske čeličane, radnici će dobiti povećanje plata od 25 odsto. Naredne godine dobiće i dodatno povećanje od 10 odsto. Za nas je to trošak od 5,5 miliona dolara mesečno i iz ugla kompanije to nije neki veliki novac", naveo je Bušar.

Vlasnik "Esmarka" je kazao da je neuspeh pregovora sa Vladom Srbije bilo "veliko razočarenje", i da je jedno od pitanja o kojima su razgovarali bilo "pravo zajedničkog potpisa", što bi značilo da bi za sve što rade trebalo da traže odobrenje države Srbije.

"Na kraju smo uspeli da dogovorimo da pravo zajedničkog potpisa imamo samo do kraja godine. Rukovali smo se i rekli da imamo dogovor. U Americi to znači da je posao završen. Na kraju, nismo potpisali nikakav dogovor u Beogradu", rekao je on.

Prema njegovim rečima, slovenački biznismen Peter Kamaraš, koji je jedan od kandidata za upravljanje Železarom, predstavljao se kao investitor u "Esmarku" da bi dobio poverljive informacije sa kojim je "sabotirao našu ponudu".

"Kako smo kasnije saznali, iako je dogovoreno da ceo proces bude potpuno transparentan, izgleda da je Kamaraš planirao da snabdeva Železaru rudom gvoždja nižeg kvaliteta po cenama višim od tržišne", navodi Džejms Bušar.


TA ograničeno zainteresovana za Telekom Srbiju
Telekom Austrije (TA), koja je u većinskom vlasništvu meksičkog milijardera Karlosa Slima, zaintersovana je za Telekom Srbije.

Međutim interes je ograničen, jer je TA sa operaterom "Vip mobil" već prisutan na tržištu Srbije, kazao je jedan neimenovani portparol austrijskog koncerna agenciji APA.

Austrijski mediji, pozivajući se na balkanske medije, prenose da je pored TA i Dojče Telekom, kao i Frans Telekom zainteresovan za Telekom Srbije, o čijoj prodaji bi trebalo da se odluči.

Takođe, prenose da je i jedan američki fond, zajedno sa EBRD zainteresovan za kupovinu Telekom Srbije.

Ćerka firma TA u Srbiji "Vip mobil" ima udeo na srpskom tržištu od pet odsto, ali je aktivna samo u mobilnoj telefoniji.

TA već duže sledi strategiju konvergencije i nakon Austrije, Bugarske i Hrvatske odnedavno je Makedonija četvrta zemlja u kojoj je ova kompanija prisutna kako na tržištu mobilne, tako i fiksne telefone.

U tu strategiju, prema ekspertima, bi se Telekom Srbija odlično uklopila.

APA podseća da je TA, prilikom poslednjeg pokušaja prodaje Telekoma Srbija, ponudio 1,1 milijardu evra, za udeo od 51 odsto, ali je srpska vlada tražila 1,4 milijardi evra zbog čega nije zaključen posao.


Dobit "Gorenje Grupe" 1,2 mil EUR u 2014.
Slovenačka "Grupa Gorenje" u 2014. godini je, prema nerevidiranim podacima, imala neto dobit od 1,2 mil EUR, dok je u 2013. godinu gubitak te kompanije iznosio 25 mil EUR.

Prihodi grupacije u prošloj godini su povećani 0,4%, na 1,24 mlrd EUR.

Na poslovanje "Gorenje" uticali su odnosi Rusije i Ukrajine, kao i pogoršavanje ekonomske situacije u Rusiji i pad vrednosti rublje u drugoj polovini 2014. godine.

- U ovoj godini uspešno nastavljamo aktivnosti sa kojima pokušavamo što više da ublažimo negativan uticaj spoljnih okolnosti - izjavio je predsednik uprave "Gorenja" Franjo Bobinac.

"Grupa Gorenje" u 2015. planira prihode 1,22 mlrd EUR i neto dobit od 6,1 mil EUR.


Companies interested in Zelezara finish presentations
The companies, which applied to manage the Serbian steel mill Zelezara Smederevo, have finished their presentations, and the government will continue to negotiate with the ones that have the best programs.

Minister of Economy Zeljko Sertic said that the decision on the choice of the company will be announced in the coming days.

Five companies from Slovakia, USA, Sweden, Monaco and Netherlands have presented their plans for the management of the steel mill in the previous days, and now detail talks are being held with every one of them.

Representatives of the trade unions believe that it is crucial to preserve jobs, and they expect this to be done by the new management as well.

A total of six companies applied to the competition, and five were chosen to present their programs.

The decision to issue a public call for the new management of Zelezara Smederevo was made by the Serbian government after the failed negotiations for strategic partnership with U.S. company Esmark on taking over 80.01 percent of the company's stake.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta