Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nastavljeni pregovori za upravljanje Železarom Smederevo
Vladina komisija za Železaru Smederevo je danas nastavila pregovore sa tri kompanije koje su ušle u uži krug u izboru partnera za upravljanje srpskom čeličanom, saznaje Tanjug.

Savetnik u PKS za metalsku industriju Nikola Majinski uveren je da će novi upravljač smederevske Železare sigurno pokušati da obezbedi odgovarajuće tržište kako bi se smanjili gubici srpske čeličane i počeo da pravi profit.

Majinski, bivši generalni direktor fabrike belih limova u Šapcu koja posluje u okviru Železare Smederevo, ističe da je opšte poznato da država kao takva nije dobar biznismen i pozdravio aktivnosti vlade da se nađe dobro rešenje za upravljanje Železarom.

Grupa koja će preuzeti upravljanje Železarom imaće najverovatnije između 10 i 20 ljudi i njima će biti potrebno određeno vreme da se bliže upoznaju sa tim velikim sistemom od oko 5.500 zaposlenih, rekao je on.
"Oni verovatno već imaju određena saznanja, s obzirom na to da su ranije konkurisali i za privatizaciju Železare i upoznati su sa tehnološkim i tržišnim aspektom", kazao je Majinski u izjavi za Tanjug.

Polazi se, kaže, od toga da te kompanije imaju obezbeđeno tržište za prodaju, kao i veze za nabavku rude i koksa koji se koristi u prozvodnji čelika.

Stručnjak PKS za metalurgiju je naveo da je sada zbog ukrajinske krize otežana nabavka sirovine iz te zemlje koja ima najbolje cene, podsetivši da je Železara nabavljala rudu i iz drugih zemalja, na primer iz Južne Amerike.

On je, takođe, kazao da bi koks mogao da se nabavlja i iz evropskih zemalja i da najbliže može da se nabavi iz Lukavca u BiH.

Majinski je rekao da je, osim toga što uvozimo sirovine i koks za proizvodnju u Železari, ograničavajući faktor i loš transport u Srbiji, na primer železnički.

On ističe da su, sa druge strane, prednosti Železare - dobar kvalitet čelika koji je srpska čeličana imala u svim fazama svoje istorije, kao i ravno valjani proizvodi koji nisu tako rasprostranjeno u Evropi i svetu.
"Mi imamo dosta dobro iskustvo u proizvodnji belih limova koji su kao proizvod i glavna uzdanica kada je reč o profitabilnosti Železare, s obzirom da je to najviša faza prerade i tu se može najviše zaraditi", naglasio je Majinski dodajući bi sa tom proizvodnjom trebalo pokriti čitav asortiman belog lima koji se danas traži u ambalažnoj industriji.

Majinski navodi i da će kompanija koja bude upravljala Železarom istovremeno je i pripremati za privatizaciju i da bi bilo logično da je oni i kupe, kada prodaje Železare opet dođe na dnevni red.

On smatra da bi u narednom periodu trebalo staviti akcenat na razvojnu komponentu smederevske železare zbog sve izraženije konkurencije u svetu, kao i da se u narednom periodu mora uštedeti u proizvodnom procesu da bi njeni proizvodi bili konkureniji.

Inače, predstavnik firme KPMG - privatizacionog savetnika Železare Boris Milošević najavio je ranije da bi konačni stav o izboru jedne od tri kompanije, koje su ušle u uži izbor za rukovođenje Železarom, mogao biti dostavljen komisiji do kraja ove sedmice.

Procedura je, objasnio je Milošević, da Savetnik predlaže kompaniju uz obrazloženje, a komisija usvaja ili odbija taj predlog.

Kompanije koje su podnele ponude predviđaju da će od 10 miliona dolara, koliko iznose mesečni gubici Železare, značajno smanjenje gubitaka početi za šest meseci od preuzimanja, kada će srpska čeličana početi da pravi profit.

U trci za upravljanje Železarom, kako su preneli mediji, učestvuju američki Esmark, HPK Inženjering iz Holandije i austrijsko-švedski konzorcijum Inteko-Emlog.

Na konkurs Železare, inače, ponude za upravljanje je dostavilo šest kompanija.

Odluku o tome da se raspiše javni poziv za profesionalni menadžment Vlada Srbije je donela posle neuspelih pregovora za strateško partnerstvo sa kompanijom Esmark, o preuzimanju 80,01 odsto kapitala Železare u vlasništvu države.


Belgrade Waterfront flats go on presale
Flats in the two residential towers, which will be built as part of the Belgrade Waterfront project, go on presale on Monday, and a call for prospective buyers has been published in Belgrade-based daily Blic.

Citizens interested in purchasing the properties can register their interest on www.belgradewaterfront.com, filling in the questionnaire and thus providing some basic personal information such as their nationality and country of residence.

The building of the two 20-story residential towers, taking up an area of 68,000 square meters, will begin this summer.

The towers have recently been presented at the leading international real estate show (MIPIM) in Cannes, and the scale model of the two residential buildings will be on display at the BW Gallery in Belgrade's Karadjordjeva Street as from this week.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta