Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Novi vlasnik oživeo proizvodnju u požeškoj livnici
U toku povratak na nekadašnja izvozna tržišta, među kojima su Ukrajina i Rusija za ovu livnicu najveća

Požega – Ponovo teče užaren liv i vrcaju varnice u pogonima požeške livnice, gde je proizvodnja početkom ovog meseca oživela. Novi vlasnik, užičko „Jedinstvo“ vratilo je u život ovu nekad uspešnu livnicu, do prošle jeseni deo „Farmakoma MB“. Požeško preduzeće je lane dopalo stečaja upravo zbog velikih dugova u koje ih je taj šabački koncern ugurao.

Livnica je, podsećamo, decenijama bila jedna od najboljih firmi užičkog regiona, sa značajnom proizvodnjom livenih i kompozitnih kočionih papuča za železnice i izvozom u više evropskih država. U poslednjoj deceniji slovila je za uzdanicu većinskog vlasnika, koncerna „Farmakom MB“, ali su u 2014. godini poslovne nevolje Bogićevićevog sistema zakačile i ovaj uspešan kolektiv. Dugovi su počeli da lome požeško preduzeće, para je nedostajalo, pa je užički Privredni sud oktobra prošle godine u livnici proglasio stečaj. Proizvodnja je gotovo stala, i svi radnici, njih oko 100, našli su se u neizvesnosti.

Ali dobar glas o požeškoj firmi nije se izgubio, pa je stečajni dužnik brže od očekivanja stigao do novog vlasnika. Krajem januara javnim prikupljanjem ponuda, uz učešće ponuđača iz Poljske i „Jedinstva“ iz Užica, „Livnicu Požega“ u stečaju kupila je užička firma za 309 miliona dinara(oko 2,5 miliona evra). Pri tome, predsednik MPP „Jedinstvo“ Mića Mićić obećao je brzo oživljavanje proizvodnje u „Livnici“, investicije i povratak nekadašnjih tržišta.

Uistinu, ubrzo po registrovanju nove firme „Jedinstvo Livnica Požega“ proizvodnja je u zaustavljenoj fabrici pokrenuta. Na posao je pozvano 97 radnika koji su ranije bili u radnom odnosu, a kad se sve za koji mesec zahukta najavljeno je angažovanje još pedesetak. Novi direktor ove livnice je Miloš Obućina(na tom mestu zamenio je Nikolu Šojića koji je požeškom „Livnicom“ direktorovao punih 37 godina), koji kaže da je krenula proizvodnja sivog i nodularnog liva, a pokretanje pogona kompozitnih papuča planirano je na proleće, ali to zavisi od tržišta. – Zbog prošlogodišnje blokade i stečaja izgubljen je deo nekadašnjih tržišta, pa sada nastojimo da ih vratimo. Pregovaramo sa Ukrajinom i Rusijom gde su naši najznačajniji kupci, nastojimo da ponovo radimo za Mađarsku, Bugarsku, Grčku, zemlje bivše SFRJ. Vraćamo se tu polako, s tim što od tempa tog povratka zavisi planirano dupliranje proizvodnje. A „Jedinstvo“ je, uz uložena sredstva u kupovinu firme, već uložilo oko pola miliona evra u nabavku repromaterijala i dela opreme ove livnice. Predstoji nam i da povratimo sertifikate standarda koje je „Livnica“ posedovala, u šta valja uložiti oko 70.000 evra – ističe Obućina, koji je ovde došao sa mesta direktora užičkog „24. septembra“.


Konferencija o energetici u regionu
Konferencija Energetske perspektive regiona, koja će okupiti brojne stručnjake i vladine zvaničnike iz oblasti nafte i gasa, održaće se u Beogradu 26 marta.
Planirano je da konferenciju otvori ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, a svoje poglede na energetske perspektive Srbije i regiona izneće predstavnici Delegacije EU u Beogradu i ambasade Ruske Federacije i SAD.

U četiri panela biće reči o uticaju pada cene nafte na energetske perspektive u regiona, o predstojećem retrukturisanju nacionalne gasne kompanije "Srbijagas", o uporednoj analizi South Stream vs "Turkish Stream" dok će Dušan Bajatović sa Jelicom Putniković govoriti o geostrateškim implikacijama energetskih prilika u regionu.

U radu konferencije učestvuju predstavnici energetskih kompanija iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske i Grčke.

Konferenciju u hotelu Hajat organizuje Color Press Grupa u saradnji sa kompanijama iz gasnog i naftnog sektora Srbije i pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije.


Srpski "Fijat" menja ime
Kompanija Fijat automobili Srbija (FAS) zvanično je najavila novo ime kompanije, koja će se od sada zvati FCA Srbija Kragujevac d.o.o.
To je saopšteno posle svečanosti u italijanskoj ambasadi na kojoj je pretpremijerno predstavljen novi model "fijat 500 X" na srpskom tržištu.

Promena imena je u skladu s prošlogodišnjim spajanjem kompanija FGA i Krajsler, navodi se u saopštenju Kompanije.

Pretpremijeri fijata 500 X je prisustvovalo više od 150 zvanica, uključujući ambasadora Italije u Beogradu Đuzepea Manca, zvaničnike Vlade Srbije, predstavnike poslovnih asocijacija.

Kako je objašnjeno, "fijat 500 X" je "novi kompaktni krosover iz porodice 500".

Generalna direktorka kompanije FCA Srbija Silvija Verneti Blina izjavila je da je ta kompanija najveći izvoznik i investitor, koji odgovorno posluje u Srbiji i predstavlja pouzdanog partnera, od dolaska u Srbiju.

Komercijalni direktor kompanije FCA Srbija Umberto Janučeli naveo je da fijat 500 X predstavlja savršen spoj tradicionalnog modela fijat 500 sa modernim.

U saopštenju kompanije se podseća da će model fijat 500X biti zvanično predstavljen na 52. međunarodnom salonu automobila, koji će se održati na Beogradskom sajmu od 20. do 29. marta.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta