Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Er Srbija: 2,7 miliona evra neto profita u 2014. godini
Kompanija Er Srbija je u 2014. godini ostvarila neto profit od 2,7 miliona evra, a u prvoj punoj godini poslovanja prihodi avio-kompanije uvećani su za 87 odsto i iznosili su 262 miliona evra, što je najbolji rezultat u istoriji nacionalnog avio-prevoznika.

Ti finansijski rezultati, čiju je reviziju izvršio KPMG, odraz su značajnog rasta putničkog saobraćaja i obima prevezenog tereta, saopšteno je danas iz Er Srbije.

Tokom 2014. godine, ukupno 2,3 miliona putnika je letelo ovom avio-kompanijom, što je za 68 odsto više nego u 2013. godini. Kapacitet Er Srbije za prevoz putnika, koji se meri proizvodom ukupnog broja raspoloživih sedišta i ukupno pređenih kilometara, povećan je za 74 odsto, na 3,3 milijarde do kraja 2014. godine.

Uprkos ovom povećanju, iskorišćenost kapaciteta za prevoz putnika (SLF) avio-kompanije je uvećana za tri procentna poena, sa 64 odsto u 2013. godini, poslednjoj godini poslovanja Jat ervejza, na 67 odsto u 2014. godini.

Er Srbija kargo je u 2014. godini prevezao 2.700 tona tereta, što predstavlja rast od 67 odsto u odnosu na godinu pre. Kargo usluge su i dalje glavno područje rasta za Er Srbiju, navodi se u saopštenju.

Letovi Er Srbije su u protekloj godini u 78 odsto slučajeva polazili na vreme sa međunarodnog aerodroma u Beogradu " Nikola Tesla", što je povećanje od četiri procentna poena u odnosu na pokazatelje koje je beležio bivši Jat ervejz.
Generalni direktor Er Srbije, Dane Kondić, rekao je da ovi rezultati predstavljaju značajno dostignuće koje potrvrđuje efektivnost stretegije kompanije.
"Ponosni smo što smo bili u prilici da ispunimo zadatak koji nam je poveren, a to je da postignemo snažan rast, da postanemo vodeći avio-prevoznik u regionu i, što je najvažnije, da to ostvarimo kao komercijalno održivo i profitabilno preduzeće i da pri tom postanemo ključni pokretač ekonomskog rasta u Srbiji", rekao je Kondić.

Prema njegovim rečima, profit koji je ostvaren u 2014. je pre svega odličan znak za budućnost, jer postavlja čvrst temelj za dalji napredak i jasan je dokaz o tome šta je moguće postići kada se uspostave prave strategije i strukture upravljanja.

"Dugujemo zahvalnost za kontinuiranu podršku našim akcionarima - Vladi Republike Srbije i Etihad ervejzu. Takođe bih želeo da se zahvalim našim zaposlenima na njihovom doprinosu i napornom radu, bez čega ovaj uspeh ne bi bio moguć", poručio je Kondić.

Predsednik Nadzornog odbora Er Srbije, Siniša Mali, izjavio je da ostvareni profit predstavlja izvanredan rezultat za nacionalnu avio-kompaniju i za budućnost vazduhoplovstva u Srbiji i na Balkanu.
"Er Srbija je dala novi imidž našoj zemlji. Naša nacionalna avio-kompanija često je prvi kontakt koji investitori i gosti imaju sa Beogradom i Srbijom. Nivo i kvalitet usluga, izgled i ambijent aviona su slike moderne Srbije, koje želimo da pošaljemo u svet", rekao je on.

Mali je dodao da će biti nastavljeno učvršćivanje pozicije Er Srbije i investiranje, kako bi se domaćoj avio-kompaniji omogućilo da nastavi putem daljeg rasta.

Predsednik i generalni direktor Etihad ervejza, Džejms Hogan, izjavio je da ga veoma raduje napredak koji je Er Srbija postigla u ispunjavanju svojih poslovnih ciljeva na veoma konkurentnom evropskom tržištu.
"Nastavak uspešnog poslovanja u izazovnom okruženju zavisiće ne samo od neprekidnog ulaganja u radnu snagu i inovativne proizvode i usluge, već i od stalne stroge finansijske discipline i usredsređenosti na troškove, što je obeležilo i njenu prvu godinu poslovanja", rekao je on.

Er Srbija je u maju 2014. godine objavila poslednje godišnje finansijske rezultate bivšeg Jat ervejza, koji su po prvi put u istoriji avio-kompanije pripremljeni prema Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (IFRS), koji su prošli nezavisnu reviziju kuće KPMG. Jat je u 2013. godini imao gubitak od 73 miliona evra.

Od osnivanja Er Srbije 26. oktobra 2013. godine, avio-kompanija je rebrendirana i u flotu je uvedeno deset aviona Erbas nove generacije, od kojih osam A319 i dva A320. Time je prosečna starost flote smanjena sa 25 na 10 godina, čime su omogućeni veća pouzdanost i značajno smanjenje operativnih troškova, dodaje se u saopštenju.

Tokom 2014. godine, mreža direktnih linija Er Srbije uvećana je na 40 destinacija u 30 zemalja, a poslednja linija koja je uspostavljena u decembru, ponovo je povezala Zagreb i Beograd, rutu na kojoj se poslednji put letelo pre 23 godine.

Avio-kompanija je takođe uspostavila veze sa još 35 destinacija putem kod šer partnerstava sa avio-kompanijama Erberlin, Aeroflot, Etihad ervejz, Etihad ridženel i Tarom. Er Srbija je takođe osnovala čarter brend Aviolet, koji letove obavlja sa četiri rebrendirana i obnovljena aviona Boing B737-300.
Tokom 2014. godine, avio-kompanija je uvećala broj zaposlenih za više od 400 novih stručnjaka.

Odeljenje tehnike Er Srbije je zaposlilo 44 inženjera i tehničara kako bi se uspostavila infrastruktura za linijsko održavanje na Međunarodnom aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu.

Er Srbija je u septembru 2014. godine objavila svoj najveći međunarodni konkurs za pilote, putem kojeg je do kraja godine zaposleno više od 40 novih pilota. Konkurs za prijem kabinskog osoblja privukao je gotovo 1.700 kandidata - najviše u istoriji avio-kompanije, što ukazuje na to da nacionalna avio-kompanija uliva poverenje i postaje omiljeni poslodavac među mladima u Srbiji.

Avio-kompanija je takođe pokrenula prvu fazu svog sveobuhvatnog post-diplomskog programa obuke za razvoj mladih menadžera, u saradnji sa Etihad ervejzom. Devet mladih profesionalaca, građana Srbije, završilo je intenzivni devetomesečni program teorijske i praktične obuke koji obuhvata sve aspekte poslovanja u oblasti avijacije i sada radi u različitim sektorima avio-kompanije.

U studiji, koju je krajem 2013. godine sproveo Oksford ekonomiks (Oxford Economics), lider u globalnim ekonomskim prognozama i kvantitativnoj analizi, procenjeno je da bi Er Srbija mogla da učestvuje sa 1,5 odsto u godišnjem BDP-u Srbije kroz ukupne efekte njenog poslovanja na razvoj poslovnih mogućnosti, turizma, trgovine, investicija i globalne povezanosti, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je "Er Srbija" prevezla ukupno 154 tone humanitarne pomoći u tovarnom prostoru svojih letelica za Beograd i takođe za Banja Luku u Bosni i Hercegovini tokom poplava prošle godine.


Todorić kupuje "Hotele Plat"
Najveći hrvatski koncern "Agrokor" i njegov vlasnik Ivica Todorić, prema pisanju Slobodne Dalmacije, uvećaće svoje carstvo kupovinom 92,49% državnog udela u hotelskom preduzeću "Hoteli Plat" u Župi Dubrovačkoj, za koji je ponudio 18% veću cenu od traženih oko 100 miliona kuna (13,02 mil EUR).

Jedinu obavezujuću ponudu na tenderu u iznosu od 118,3 miliona kuna, dala je firma "KHA četiri" d.o.o. iza koje, kako se navodi u tekstu, stoje "Agrokor", meksički hotelski lanac "Karisma" i jedan od najjačih turoperatora "TUI Travel".

- Ponuda KHA je vrlo korektna a od početka smo želeli da dobijemo vlasnika koji ima novac i kvalitetan nou-hau (know-how). Sinergija dobijena kroz novog vlasnika koji dovodi TUI kao jednog od najvećih svetskih turoperatora, uz korektnu ponudu, govori da će se što pre ostvariti primarni cilj obnove ratom uništenih kapaciteta - ocenio je direktor "Hotela Plat", Pero Matić.

Član Uprave "Karisma Hotels Adriatic" Marinko Benić rekao je da procedura preuzimanja hotela još nije završena i da je za sada rano govoriti o visini ulaganja u hotele, ali je istakao da ni jedan od njih neće biti ispod četiri zvezdice.

- Čekamo odgovor države i tek kada nas Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) prihvati, idemo u javnost s više detalja - naveo je Benić.

On je podsetio da je ta grupacija prošle godine preuzela hotele "Punta" i "Nimfa" i da se sada uveliko radi na njihovom restukturiranju, kao i na hotelu "Kalamota", dok za veliki kompleks "Plata" očekuje da do 2017. bude "priveden svrsi".

Slobodna Dalmacija, takođe, navodi da su predstavnici "TUI Travela", na čelu sa zamenikom glavnog izvršnog direktora, Johanom Lundgrenom, u januaru 2014. posetili Kupare i Plat kako bi se uverili u turističku atraktivnost i razvojne mogućnosti tih kompleksa.

Već tada su izrazili zadovoljstvo, a Lundgren je i lično naglasio da se te lokacije savršeno uklapaju u viziju razvoja njihovog poslovanja, navedeno je u tekstu.


Kopaonik Business Forum kicks off on Tuesday
The 22th Kopaonik Business Forum, “Serbia 2015-2030: New Vision for Industrialization of the Economy and Modernization of the Society,” will begin on Tuesday.

The conference will bring together a record number of 600 participants.

Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic will open a plenary session under the title “Strategic Audit of Serbia's Position and Recovery Prospects”, the government's press office said in a release on Monday.

The forum lasts three days and will gather government officials, governor of the National Bank of Serbia (NBS), officials of the EU Delegation to Serbia, the European Bank for Reconstruction and Development, World Bank, International Monetary Fund (IMF) and other international financial institutions.

Several ambassadors also confirmed their attendance, as well as representatives of Serbian companies and banks, and Serbia's distinguished economic theoreticians and investors from Serbia and the region.

Over 100 panelists will take part in this year's Kopaonik Business Forum, popularly known as “Serbia's Davos”, Tanjug learned from President of the Serbian Association of Economists (SES) Aleksandar Vlahovic.

One of the key topics that the forum will tackle is the restructuring of public enterprises, which are a "critical point" for success of our structural reforms, he underlined.

We will hold a discussion whether our monetary policy should be eased since we have a responsible fiscal policy, and whether the government can have a positive impact on the economic activity and growth through bigger fixed investment.

The Kopaonik Business Forum has been promoting successful companies whose growth and development prospects are based on innovation, which is exactly what Serbia needs, he said.

As every year, the Forum will produce a Kopaonik consensus with the main conclusions.

Belgrade-based broadcaster N1 will provide live coverage of the first two days of the Kopaonik Business Forum. Over 100 journalists will report from the event.

The organizers of 22th Kopaonik Business Forum are the SES and the Serbian Association of Corporate Directors.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta