Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Fijat najveći izvoznik
Vrednost izvoza 15 najvećih izvoznika u Srbiji u prva dva meseca ove godine iznosila 560 miliona evra, a najveći izvoznik je fabrika Fijat automobili Srbija (FAS) u Kragujevcu sa izvozom od 219,4 miliona evra, objavilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva mfin.gov.rs, izvoz FAS-a u februaru je za 56,1 milion evra veći nego u januaru. U 2014. godini izvoz te kompanije je bio u vrednosti 1,36 milijardi evra.

Na listi vodećih izvoznika na drugom mestu je Železara Smederevo, čiji je izvoz u januaru i februaru bio u vrednosti od 48,9 miliona evra, a na trećem mestu je Tigar tajers iz Pirota sa izvozom od 44,3 miliona evra.

Medju najvećim izvoznicima su i Naftna industrija Srbije sa 34 milion evra izvoza, Tetrapak iz Beograda sa 27,9 miliona evra i Hemofarm iz Vršaca sa 23,9 miliona evra.

Slede Petrohemija iz Pančeva sa 23,3 miliona evra, Filip Moris iz Niša sa 22,6 miliona evra, Gorenje sa 20,4 miliona evra, Jura korporacija iz Rače sa 19,6 miliona evra, Impol seval iz Sevojna sa 19 miliona evra, Bol pekidžing iz Beograda sa 15,3 miliona evra, Jugoimport SDP iz Beograda sa 15,3 miliona evra, Grunfos iz Indjije sa 13,5 miliona evra i RTB Bor grupa sa 13,2 miliona evra.


Zakazana prodaja Žitoprodukta
Prva javna prodaja proizvodne linije zrenjaninske fabrike za proizvodnju mlinskih i pekarskih proizvoda Žitoprodukt, procenjene na oko sedam miliona dinara, biće održana za dva dana, u četvrtak, 26. marta.

Prodaju je oglasila izvršiteljka za područje Višeg i Privrednog suda u Zrenjaninu, a kupcima će, izmedju ostalog, biti ponudjena linija za proizvodnju kora, mesilice za testo i mašina za pakovanje.

Početna cena na tom, prvom nadmetanju, kako se navodi u oglasu, iznosi 60 odsto od procenjene vrednosti.

Imovinom Žitoprodukta upravlja Direkcija za upravljanje imovinom jer je, kako se navodi u Agenciji za privredne registre, rešenjem Višeg suda u Beogradu imovina privremeno oduzeta privatniku Djordju Božiću i time mu je ukinuto pravo na upravljanje sa 72,8 odsto kapitala tog preduzeća.

U pogonima Žitoprodukta trenutno posluje slovenačka kompanija "Don don" s kojom je 2011. godine potpisan ugovor o zakupu pekare, mlina, silosa kapaciteta 9.500 tona i voznog parka, ali se prodaja imovine neće odraziti na njihovo poslovanje.


Suficit budžeta za dva meseca 1,9 milijardi dinara
uficit budžeta Srbije u prva dva meseca 2015. iznosio je 1,9 milijardi dinara, a kada se uključe rashodi iz projektnih zajmova, suficit iznosi milijardu dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Prema saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva (mfin.gov.rs), ukupnom pozitivnom rezultatu budžeta u januaru i februaru doprinele su mere fiskalane konsolidacije i bolje ostvarenje neporeskih prihoda.

U februaru je zabeležen deficit od 11,7 milijardi dinara pošto su ostvareni prihodi od 69 milijardi dinara i izvršeni rashodi od 80,7 milijardi dinara, navelo je Ministarstvo i dodalo da podaci ne uključuju prihode i rashode indirektnih korisnika budžeta.

Neporeski prihodi u februaru ostvareni su u iznosu od 11,5 milijardi dinara, od čega je uplata dividendi javnih preduzeća iznosila 1,8 milijardi dinara, a prihod po osnovu licenci za korišćenje mobilne mreže četvrte generacije 2,5 milijardi dinara.

Poreski prihodi iznosili su 57,2 milijarde dinara, navelo je Ministarstvo finansija i dodalo da je februar uobičajeno mesec s veoma niskim prihodima, s obzirom na manju privrednu aktivnost na početku godine.


Novi posao u Kataru - Energoprojekt holding a.d. , Beograd
Novi posao u Kataru - Energoprojekt holding a.d. , Beograd


DOKUMENT


Novi posao u Gani - Energoprojekt holding a.d. , Beograd
Novi posao u Gani - Energoprojekt holding a.d. , Beograd

DOKUMENT


A new business deal in Ghana - Energoprojekt holding a.d. , Beograd
A new business deal in Ghana - Energoprojekt holding a.d. , Beograd

DOCUMENT


A new business deal in Qatar - Energoprojekt holding a.d. , Beograd
A new business deal in Qatar - Energoprojekt holding a.d. , Beograd

DOCUMENT


Svetska banka odobrila Srbiji zajam od 88 miliona evra
Odbor izvršnih direktora Svetske banke (SB) odobrio je danas Srbiji zajam od 88,3 miliona evra (od 100 miliona dolara) kao podršku strukturnim reformama, saopšteno je danas iz te međunarodne finansijske institucije.

Ovaj zajam je prvi od dva koji podržavaju vladine napore reformisanja državnih i društvenih preduzeća i ići će u budžet Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Prvi deo ovoga projekta usredsređen je na rešavanje pitanja 514 društvenih preduzeća koji se nalaze u portfoliju Agencije za privatizaciju. Problemi koje ove firme imaju razrešiće se putem privatizacije i prodaje njihove imovine zainteresovanim investitorima ili kroz stečaj ako ne mogu više da opstanu.

Preduzeća koja se nalaze u portfoliju Agencije za privatizaciju, ocenjuje SB, predstavljaju prepreku daljem razvoju privrede Srbije, njihovo poslovanje opterećuje budžet i predstavlja namet poreskim obveznicima.

Samo u 2013. godini, kako se dodaje, ovih 514 firmi imalo je gubitak od 690 miliona evra, ili preko dva odsto nacionalnog
dohotka Srbije. Pored toga, mnoga od ovih preduzeća ne plaćaju poreze i doprinose i tako dodatno opterećuju državu. U njihovom posedu je vredna imovina - poput zemljišta, nekretnina i infrastrukture - koja se ne koristi produktivno.

Kako mnoga od ovih preduzeća uživaju posebnu zaštitu od potraživanja poverilaca to u krajnjoj instanci obeshrabruje strane i domaće investitore da preokrenu njihovo poslovanje.
"Srbija ne može više da priušti odlaganje ovih reformi. Neproduktivna državna i društvena preduzeća su ozbiljan teret srpskoj privredi i veliki teret za poreske obveznike", kaže Elen Goldstin, direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu.

Rešavanje pitanja ovih preduzeća, prema njenim rečima, oslobodiće deo državnog novca za korišćenje u bolje svrhe, smanjiće gubitke u privredi i omogućiti privatnom sektoru da koristi vrednu imovinu na produktivan način, kako bi se stimulisalo preduzetništvo, inovacije i otvaranje radnih mesta za mlade ljude.

Serija kredita za budžetsku podršku će se posebno baviti sprovođenjem vladinog programa prioriteta, prvi put predstavlhenog u avgustu 2014. godine. A on podrazumeva stečaj za 188 preduzeća za koja nije bilo zainteresovanih investitora, zatim privatizaciju dodatnih 206 preduzeća kroz prodaju imovine i zaključenje investicionog partnerstva za firme koje su od strateškog značaja za državu.

Ovim zajmom se podržavaju i socijalne mere kako bi se ublažile posledice po radnike u ovim preduzećima a zasnovane na novim propisima odobrenim u januaru 2015. godine.

Pored toga, podržaće se i reforme Nacionalne službe zapošljavanja kako bi se omogućila bolja pomoć radnicima koji dobiju otkaz da nađu novi posao.
"Vlada je donela neke teške odluke i uvrstila je ove aktivnosti među pet svojih najvažnijih prioriteta", kaže Toni Verheijen, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.
"Uz restrukturiranje preduzeća, to obuhvata i važno finansiranje otpremnina kao i bolju politiku aktivnih mera na tržištu rada, kako bi radnici koji budu pogođeni mogli da nađu drugi posao", dodao je on.

Odsustvo reformi u ovoj oblasti dovelo je Srbiju do zaostajanja za svojim susedima u tranziciji ka tržišnoj privredi, onemogućavajući zemlji da iskoristi svoje potencijale i doprinoseći slabom privrednom rastu i otvaranju novih radnih mesta poslednjih godina. Kroz ovaj program i onaj koji treba da usledi, Svetska banka pokazuje svoju ogromnu podršku za sprovođenje vladinog programa strukturnih reformi, koji je odavno trebalo sprovesti, navodi se u saopštenju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta