Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Matijević" kupuje novosadsku fabriku "Neobus"
Novosadski MPZ "Agrar" otkupio je dokumentaciju za učešće na licitaciji Fabrike autobusa "Neobus" u bankrotu, čiju je prodaju Agencija za privatizaciju zakazala za petak, 6. mart.


Iza firme MZT "Agrar" stoji novosadski bizmismen Petar Matijević, poznat, između ostalog, po Industriji mesa "Matijević". "Dnevnik" piše da je on za sada jedini potencijalni kupac, to jest da je MPZ "Agrar" uzeo dokumentaciju radi učešća na licitaciji.

Direktor "Matijević agrara" Zoran Matijević (sin vlasnika Industrije mesa) izjavio je da je kompanija zainteresovana za kupovinu "Neobusa" radi širenja poslova iz metalskog kompleksa pa je zato MPZ "Agrar" zainteresovan da kupi fabriku autobusa.

– Imamo firmu "Agrovojvodina – mehanizacija", čije je sedište na Rimskim šančevima, gde 40 zaposlenih sklapa delove za kineske traktore. Prostor je tamo skučen pa bi "Neobus" bio idealan da se "Agrovojvodina – mehanizacija" preseli na novu lokaciju, radi boljih uslova za rad i eventualnog širenja proizvodnje, a to prvenstveno zavisi od tržišta, odnosno prodaje kineskih traktora – objasnio je direktor "Matijević agrara" Zoran Matijević.

Agencija za privatiziciju treći put je zakazala prodaju "Neobusa" jer u protekle dve nije bilo zainteresovanih kupaca.

Prodaja celokupne imovine fabrike autobusa, od koje je najvrednije 12 hektara placa u blizini Bulevara Evrope, biće verovatno direktnom pogodbom. Firma "Neobus" je od februara prošle godine u bankrotu, a u novembru 2012. godine bio je uveden stečaj. Dugovi "Neobusa" se kreću oko 12 mil EUR.

Početna cena na licitaciji biće nepuna 2 mil EUR.


Neraspoređenu dobit uplatila samo 4 javna preduzeća
Među firmama koje su, po preporuci Vlade Srbije, uplatile neraspoređenu dobit, su "Službeni glasnik", "Elektromreža Srbije", "Telekom Srbija", "Yugoimport SDPR" i još nekoliko preduzeća.

- Na žalost, nemamo veliki broj firmi koje su pozitivno poslovale u prethodnim godinama. Uplatio je "Službeni glasnik", "Elektromreža Srbije", "Telekom", SDPR i još par preduzeća - rekao je ministar privrede Željko Sertić.

On je naveo da podatke o iznosu sredstava ima Ministarstvo finansija.

Sertić je objasnio da te odluke u preduzećima moraju biti verifikovane od Upravnog odbora, direktora finansija, kao i da očekuje da će sva preduzeća koja imaju prostora za tako nešto, to i uraditi u veoma kratkom roku u dogovoru sa ministarstvom finansija koje koordinira celu aktivnost.

U "Službenom glasniku" je objavljeno da je Vlada Srbije preporučila javnim preduzećima čiji je osnivač država da najkasnije do 28. februara uplate u republički budžet neraspoređenu dobit iz prethodnih godina, do maksimalnog iznosa koji neće ugroziti poslovanje.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta