Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"FAS only major exporter in Serbia"
Serbia has no major exporter except Fiat Automobiles Serbia (FAS), Business Info Group said, noting only this company's exports exceed EUR 1 billion annually.
The company has recently been renamed to FCA.

Economic expert Zoran Jeremic said, while presenting a survey on the country's most successful companies in Belgrade on Tuesday, that Serbia "has no exporters in the category of EUR 400 million to 1 billion of export value."

The survey was presented in Tanjug's press center in collaboration with Konrad-Adenauer-Stiftung Foundation.

"The Kragujevac-based FAS company realized EUR 1.36 billion worth of exports and EUR 929 million worth of imports in 2014," it was said.

The restructuring company HIP Petrohemija from Pancevo recorded exports worth EUR 148 million, while its imports totaled EUR 21 million. Yura Corporation from Raca ranks third on the list, with exports at EUR 119 million and imports at EUR 42 million.

RTB Invest ranks fourth, followed by Sojaprotein from Becej, while Hemofarm from Vrsac came out sixth with exports at EUR 149 million and imports at EUR 89 million. The seventh place on the list belongs to Yugoimport-SDPR with exports at EUR 67 million and imports at EUR 12 million.


FAS jedini relevantni izvoznik
Srbija, osim Fijata, nema nijednog drugog velikog izvoznika, rezultati su istraživanja Biznis info grupe u kojem se navodi da je sa stanovišta šireg tržišta ovo jedini relevantni izvoznik budući da izvozi više od milijarde evra godišnje.

Profesor na Univerzitetu Singidunum Zoran Jeremić ocenio je danas da je veoma loše to što Srbija ima samo jednog velikog izvoznika.

"To ukazuje na visok rizik jer postoji velika zavisnost izvoza od jednog učesnika", rekao je on pri prezentaciji istraživanja Biznis info grupe o najuspešnijim preduzećima koje je danas zvanično predstavljeno u Tanjugovom Pres centru u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer.

On je istakao da u kategoriji od 400 miliona evra do milijarde nema izvoznika.

U istraživanju Biznis grupe objavljen je i spisak najvećih neto izvoznika u prošloj godini, a na kome su tri najveće kompanije Fijat automobili Srbija, HIP Petrohemija i Jura korporacija.

Prvi na listi najvećih izvoznika u ovoj publikaciji, odnosno kompanija koje više izvoze nego sto uvoze u 2014. godini je FAS iz Kragujevca koji je realizovao izvoz vredan 1,36 milijardi evra i uvoz od 929 miliona evra.

HIP Petrohemija iz Pančeva, koja je u restrukturiranju, imala je izvoz vredan 148, a uvoz 21 milion evra. Na trećem mestu je Jura korporacija iz Rače sa 119 miliona evra izvoza u prošloj godini i 42 miliona evra uvoza.

RTB invest je na četvrtom mestu, zatim Sojaprotein iz Bečeja, na šestom mestu je Hemofarm iz Vršca sa 149 miliona evra izvoza i 89 uvoza i na sedmom mestu je Jugoimport SDPR sa 67 miliona izvoza i 12 miliona evra uvoza.

Istraživanje Biznis info grupe je pokazalo i da je od 100 najvećih izvoznika u Srbiji oko trećina istovremeno na listi 100 najvećih uvoznika.

Govoreći o sektorima u kojima postoje najveći potencijali za povećanje neto izvoza, Jeremić je naveo prehrambeno-prerađivačku industriju, autokomponentaše i proizvodnju električnih aparata.

Za Želecaru Jeremić kaže da je ta kompanija u 2008.godini ostvarilo rekordan izvoz od 877 miliona evra i uvoz od 601 milion evra, ali je posle toga neto izvoz bio veoma mali, a poslovni rezultati sve lošiji.
"Neće biti lako podići proizvodnju i izvoz Železare na taj nivo", konstatovao je on.

On je rekao da čak i da Železara dobije strateškog partnera i počne profitabilno da posluje, što se tiče neto izvoza ne može se očekivati značajan efekat iako bi efekat na rast BDP bio značajan.

U publikaciji je navedeno da su subvencije za privlačenje investitora, ipak, bile neophodne i a bez njih ne bi bilo ni ovo malo investicija.
"Mada je bilo dosta promašenih i neotrebnih subvencija, tamo gde su privučeni strani investitori orijentisani na izvoz i na nove tehnologije, efekat je vidljiv".

Govoreći o firmama u restrukturiranju, on je rekao da 17 najvećih izvoznika ostvaruje izvoz z vrednosti od 423 miliona evra, ali da su i njihovi gubici na tom nivou.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović ocenio je danas da su na listi deset najvećih izvoznika gotovo svi strani investitori.
"Izuzetak je sektor poljoprivrede, odnosno proizvodnja hrane gde je kod nas prisutno nekoliko velikih i jakih domaćih kompanija, ali koji svoj razvoj baziraju na angažovanju inostranih, pozajmljenih ili kapitalnih sredstava", rekao je on.

U prošloj godini, kako je Vlahović ukazao, iznos stranih direktnih investicija bio je na istom nivou kao u 2013. kada je ostvaren jedan od istorijskih minimuma.
"Nominalno, SDI u 2014. su iznosile 1,3 milijarde evra, ali kada od tog iznosa odbijete iznos reinvestirane dobiti kompanija koje su već investirale u Srbiju, onda ćete doći do iznosa koji je približan ostvarenom u 2013, a to je 700-750 miliona evra", objasnio je Vlahović.

On je objasnio da jedan od ključnih razloga za ovako nizak priliv SDI treba tražiti u opkruženju.

Međutim, Vlahović je ukazao i da postoji još čitav niz strukturnih projekata koji se moraju realizovati u narednom periodu, a da je ključna reforma javnog sektora.

Istakao je i da je neophodna reforma javnih preduzeća koja će omogućiti uklanjanje svih prepreka za uspešno konkurentno poslovanje.

Mora se, kazao je Vlahović, povećati nivo javnih investicija koji je u prethodne dve godine bio na istorijskom minimumu i iznosio svega 2,5 odsto BDP-a godišnje na 3,5 odsto BDP-a godišnje.


Priznanja za najbolje domaće proizvode
Priznanje "Moj izbor 2015" za najomiljeniji domaći proizvod dodeljeno je u utorak kompaniji "Bambi" za proizvod "Plazma keks", dok je priznanje za najomiljenijeg domaćeg proizvodjača dodeljeno kompaniji "Imlek".

Priznanje "Moj izbor" dodeljuje se šesti put, isključivo na osnovu mišljenja potrošača. U anketi je učestvovalo 2.010 ispitanika u 14 gradova Srbije, a ove godine je u konkurenciji bilo 195 domaćih proizvoda i brendova.

"Činjenica da su vas potrošači birali za najbolje nama govori da naša privreda jeste konkurentna i na medjunarodnom tržištu i da imamo zbog čega biti ponosni", poručio je dobitnicima priznanja u gradskoj Skupštini pomoćnik ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije Žarko Malinović.

Priznanja, koja su dodeljena u organizaciji udruženja "Moja Srbija" i Privredne komore Srbije, dobilo je još 19 brendova koji su u svojim kategorijama ostvarili najbolje rezultate.

Zlatne medalje "Moj izbor" dobili su: "Moja kravica" - u kategoriji "Mleko i mlečni proizvodi", "Plazma keks" - u kategoriji "Slatkiši", "Zlatiborac" - u kategoriji "Meso i mesne preradjevine", "Dijamant ulje" - u kategoriji "Ulje, prilozi i prelivi", "Knjaz Miloš" - u kategoriji "Mineralne vode", "Frikom" - u kategoriji "Voće i povrće" i "Začin C" - u kategoriji "Supe, brašno i dodaci jelima".

Medju nagradjenim proizvodima i kompanijama, kojima su potrošači ukazali najviše poverenja su i: konfekcija "Mona", "Simpo nameštaj", "Metalac posudje", "Pošta Srbije", "Nektar sokovi", "Smoki", "Merix", "MTS Telekom Srbija", "Banka Inteza", vino "Ždrepčeva krv", "Lav" pivo i "Gorki list".

Ove godine, osim glasanja u supermarketima, u okviru akcije "Moj izbor" organizovano je i internet glasanje, u kome je najviše glasova dobilo "Valjevsko pivo".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta