Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
U subotu će se znati broj zainteresovanih za Železaru
Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da će se tačan broj kompanija koje su zainteresovane da upravljaju Železarom u Smederevu biti poznat u subotu, a da je za to zainteresovan veći broj kompanija.

Upitan da li je tačno da je americka kompanija Esmark zainteresovana da upravlja smederevskom Železarom, kako je preneo RTS, Sertić je za tu televizuju rekao da će to biti moguće ako Esmark plati deo koji je konkursom predviđen i potpiše ugovor o tajnosti, a da će se u subotu znati tačan broj zaintersovanih kompanija.

"U subotu ćemo imati tačan broj zainteresovanih kada bude zasedala komisija. Ono što je dobro je to da imamo veći broj kompanija zaintersovanih i što je konkurencija velika i što ćemo moći da razgovaramo na pravi način sa kompanijama u ovoj oblasti u narednom periodu na koji način da se Železara najbolje vodi", poručio je Sertić.

Inače, pregovori Vlade Srbije sa Esmarkom o prodaji Železare su sredinom februara neuspešno okoncani. Prema odluci Vlade, raspisan je tender za izbor profesionalnog menadžmenta koji će upravljati Železarom do okončanja privatizacije.

Sertić je, govoreći o reformi javnih preduzeća, za RTS kazao da je u decembru vlada donela akcione planove za reformu EPS-a i Železnica Srbije a da će za mesec i po ili dva to učiniti i za Srbijagas i Puteve Srbije.
"To su prvi ozbiljni koraci koje smo uradili na reformi javnih preduzeća", rekao je on ističući da je u EPS-u predviđeno smanjenje broja direktora i sektora.

Ista slika će biti i za Železnice i može se očekivati puno posla, rekao je Sertić.

On je kazao da su se razmatrali i planovi poslovanja velikog broja javno-komunalnih preduzeća, kojih ima oko 700 i već za ovu godinu načinjene su uštede od 300 miliona evra, kazao je ministar.

Sertić je kazao da će se sindikati baviti pitanjem potreba za smanjenje ili otpuštanje radnika, a da će vlada "kroz različite procese primeniti mere da oni koji treba da rade i koji ostvariuju svoj efektivan rad u ukupnom poslovanju preduzeća treba da budu nagrađeni za taj posao kroz razližite mere, a oni koji nemaju sposobnosti i znanja moraće da potraže posao na nekom drugom mestu".

Upitan za preduzeća u restrukturiranju Sertić je kazao da su već oko 31. januara obezbeđeni akcioni planovi i pokrenuti socijalni programi.
"Do kraja februara smo za preduzeća koja nemaju zaposlene pokrenuli pokretanje stečajnog postupka pred sudovima", kazao je Sertić dodajući da je trenutno u postupku priprema dokumentacije za ostala preduzeća.

Ministar je kazao da je obaveza i da se do kraja godine reši društveni kapital.

Kako je kazao, posao restrukturiranja preduzeća je komplikovan i nije jednostavan ali je najvažnije što je za sve radnike koji budu želeli da odu ili ostanu bez posla obezbeđen socijalni program.

Govoreći o kapitalnim projektima, on je kazao da bi voleo da ministarstvo ima veći budžet u tom delu i da može da da veći doprinos kroz investicione projekte i obezbeđenje bolje poslovne infrastrukture za gradove i opštine.


"Union drvo" kupuje fabriku "Beko" u Svilajncu
Kompanija za proizvodnju nameštaja i profesionalne opreme za ugostiteljstvo "Union drvo" iz Beograda kupuje bivšu fabriku "Beko" u Svilajncu od Skupštine grada.

Ugovor o kupoprodaji biće potpisan 6. marta u zgradi Skupštine opštine, saopštila je danas Informativna služba opštine.

"Union drvo" kupuje plac površine 1,70 hektara i proizvodnu halu sa poslovnim prostorijama i pomoćnim objektima, površine 2.976 kvadartnih metara, i u Svilajncu će se baviti proizvodnjom, navodi se u saopštenju.

Prodajom fabrike "Beko" ovoj beogradskoj firmi, i poslednji proizvodni pogon u Svilajncu zvanično dobija vlasnika a celokupan posao je realizovan bez subvencija Vlade Srbije, izjavio je danas Tanjug predsednik opštine Predrag Milanović.

- Ovo je jedinstven model kako je lokalna samouprava rešila problem neuspelih privatizacija - rekao je Milanović.

U ovom objektu trenutno kao zakupac prostora radi firma "Motifs" iz Pariza, koja se bavi konfekcijskom proizvodnjom za velike modne kuće: "Cache Cache", "Armand", "Thierz", "Christine Laure", "Kiabi", "Gemo", "Magasin bleu"...

- Ova firma prema ugovoru ostaće sa svojom proizvodnjom do kraja zakupnog perioda - navodi se u saopštenju.

Reč je o objektu u centru grada, površine 2.976 kvadratnih mertara, koji je sa opremom, inventarom i zemljištem, kupila opština u aprilu 2013. godine na 24. licitaciji.

Fabrika "Beko" je pre toga bila u stečaju i deset godina nija radila, a za njenu kupovinu Skupština opštine Svilajnac, odlukom odbornika, zadužila se kod banke kreditom od 50.000.000 dinara.

Vrednost na licitaciji bila je 1.147.000 EUR, objasnio je Milanović.

Pošli smo od stanovišta, da prodajama bez kupaca, niti će Stečajna uprava to da proda i podmiri poverioce, niti će radnici, oni koji čekaju, od toga dobti nešto, a niti opština može taj pogon u sadašnjoj situaciji da stavi u funkciju i zaposli građane, istakao je Milanović.

"Naša ideja u startu je bila da mi postanemo vlasnici, da objekat dovedemo, pošto deset godina stoji, u stanje za normalnu upotrebu i da nađemo domaćeg ili stranog poslodavca koji će pokrenuti proizvodnju", dodao je on.

Trenutno u delu pogona bivšeg Beka radi 50 radnika, a "Union drvo" planira da zaposli još trideset ljudi i da investira u proizvodnju oko milion evra.


U Srbiji privatizovano 3.047 preduzeća - Ukupan prihod 3,7 mlrd EUR
Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da je u Srbiji do 2015. godine privatizovano ukupno 3.047 preduzeća i da je ostvaren prihod od 3,7 mlrd EUR.

Sertić je na "Kopaonik biznis forumu" rekao da su privatizovana sva preduzeća koja su mogla i da je prosečno po preduzeću dobit iznosila oko 1,2 mil EUR, obzirom na to da je postojala jedna velika privatizacija koju je sproveo Telenor.

- Ostalo je više od 500 preduzeća koja su u ozbiljnim problema - naveo je Sertić i podetio da će 188 preduzeća otići u stečaj i da od toga broja 76 njih nema nijednog zaposlenog.

Ministar je kazao da u privatizaciji ovih preduzeća kao početna tačka ne može da se uzima u kom su stanju bili nekada kada su bili uspešni i imali veliki broj zaposlenih.

Kako je rekao, ta preduzeća su sada u katastrofalnom stanju, obzirom na to da nemaju tržiste i da je 95% njih tehnološki zastarelo tako da skoro nijedno od njih nema stabilan i pozitivan rast.

Ko sve hoće u Železaru

Sertić je izjavio da će se tačan broj kompanija koje su zainteresovane da upravljaju "Železarom" u Smederevu biti poznat u subotu, a da je za to zainteresovan veći broj kompanija.

Upitan da li je tačno da je američka kompanija "Esmark" zainteresovana da upravlja smederevskom Železarom, kako je preneo RTS, Sertić je za tu televizuju rekao da će to biti moguće ako "Esmark" plati deo koji je konkursom predviđen i potpiše ugovor o tajnosti, a da će se u subotu znati tačan broj zaintersovanih kompanija.

- U subotu ćemo imati tačan broj zainteresovanih kada bude zasedala komisija. Ono što je dobro je to da imamo veći broj kompanija zainteresovanih i što je konkurencija velika i što ćemo moći da razgovaramo na pravi način sa kompanijama u ovoj oblasti u narednom periodu na koji način da se "Železara" najbolje vodi - poručio je Sertić.


Sertic: 3,047 enterprises privatized, proceeds at EUR 3.7 bn
A total of 3,047 enterprises have been privatized in Serbia until 2015, the proceeds from them totalling EUR 3.7 billion, Minister of Economy Zeljko Sertic said on Wednesday.

Sertic said at the Kopaonik Business Forum that the privatization program encompassed all eligible enterprises, the average proceeds standing at around EUR 1.2 million per enterprise, given that there was one major privatization done by Telenor.

“Over 500 enterprises with serious problems remained,” Sertic said, noting that 188 enterprises will go bankrupt, and that 76 of them do not have a single employee.

He said that the Smederevo Steelworks privatization lies ahead, adding that the call for offers is open until Saturday, and then the public will know how many companies voiced interest in running the steel mill.


SERTIĆ: Reforma "Srbijagasa" počinje na proleće
Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar privrede Željko Sertić rekao je da je Vlada Srbije u decembru donela akcione planove za reformu EPS-a i "Železnice" i tokom narednih mesec i po do dva će doneti za "Srbijagas" i za "Puteve Srbije", što su prvi ozbiljni potezi koje su, kako kaže, urađeni na planu reformi javnih preduzeća.

- Po planu za EPS smanjen je broj direktora, organizacione jedinice su potpuno drugačije napravljene i cilj je da 2016. godine dobijemo dobro akcionarsko društvo sa tri matična preduzeća - rekao je Sertić.

Prema njegovim rečima, ista slika će biti i za "Železnice", tako da se u ovoj godini može očekivati puno posla.

- Ono što paralelno radimo - to je sa velikim brojem javnih komunalnih preduzeća, preko 700 sa lokalnim imamo, odnosno 30 na republičkom nivou i skoro 680 na lokalnom nivou i prvi put smo ozbiljno razmatrali njihove planove polsovanja i već za 2015. godinu napravili uštedu od 300 mil EUR - rekao je Sertić.

Kako kaže, u reformama je i kod nas i u svetu prisutan otpor ali odlučnost i spremnost, planovi i ciljevi, način kako se objašnjava zaposlenima, pre svega rukovodstvu a i svima ostalima i svima ostalima dovoljan je pokazatelj.

- Kroz različite procese primenićemo mere da oni koji treba da rade i koji ostvaruju efektivan rad u ukupnom poslovanju preduzeća - treba da budu i nagrađeni za taj posao - rekao je Sertić.

Oni koji ne rade i nemaju sposobnosti i znanje moraće da potraže posao na nekom drugom mestu, istakao je Sertić.

Govoreći o "Železari", ministar privrede je rekao da ukoliko "Esmark" plati onaj deo koji je u konkurusu raspisan i potpiše ugovor o tajnosti, u subotu će biti poznat tačan broj kompanija, kada bude zasedasla prva komisija.

- Ono što je dobro je to što budemo imali veći broj kompanija biće dobra konkurencija i što ćemo moći na pravi način da razgovaramo sa kompanijama u ovoj oblasti u narednom periodu na koji način da s Železara najbolje vodi - rekao je Sertić.

Govoreći o preduzećima u rerstrukturiranju i rokovima, Sertić kaže da su do 31. januara obezbedili akcione planove za 188 miliona, pokrenuli procese socijalnih programa, do kraja februara predati su zahtevi, za 76 preduzeća, koja nemaju zaposlene, za pokretanje stečajnog postupka.

- Po zakonu nam je obaveza da društverni kapital rešimo do kraja godine i u skladu sa tim trudićemo se da pratimo tempo. Međutim, imamo veliki broj drugih pravnih okolnosti koje se moraju ispoštovati - restutucija, imovinski problemi, koliko su različite kompanije u prethodnom periodu uspele da svoje objekte i imovinu upišu u katastar - jer na osnovu toga dobijamo papire za raspisivanje konkursa - rekao je Sertić.


SERTIC: Reform of Srbijagas starts in the spring
In his appearance at Dnevnik RTS, the minister of trade, Zeljko Sertic, said that the Government of Serbia in December made action plans for EPS and Zeleznica reforms and that during next month or two, it will do the same for Srbijagas and Putevi Srbija which are the first serious moves which, as he says, have been done when it comes to public companies’ reforms.

- In line with the plan for the Electric Power Industry of Serbia, number of managers has been decreased, organizational units were designed completely differently and the objective is to get a quality shareholder company with three mother companies in 2016 – Sertic said.

According to him, the same will go for Zeleznice (Railways of Serbia) so a lot of work can be expected this year.

As he says, both in our country and in the world, there is resistance but also determination and readiness in reforms, plans and objectives, the way how to explain the staff, first of all to management and everyone else is sufficient indicator.

The ones who do not work or who do not have abilities and knowledge will have to look for job somewhere else, Sertic outlined.

Speaking about Zelezara, the minister of trade said that if Esmark pays the part released in competition and signs agreement on secrecy, Saturday will see the exact number of companies when the first commission meets.

Speaking about companies in restructuring and deadlines, Sertic says that by January 31, action plans for 188 m were provided, social programs started, requests for 76 companies which do not have employees were sent by the end of February to start bankruptcy procedure.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta