Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Izbor privatizacionog savetnika za prodaju Telekoma
Javni poziv za izbor privatizacionog savetnika za kompaniju "Telekom Srbija" ističe danas, kada će biti poznato koliko se kompanija prijavilo za taj posao.

Danas će se, nakon isteka roka za podnošenje ponuda, obaviti i javno otvaranje ponuda.

Kompanija Telekom je početkom februara raspisala javni poziv za izbor privatizacionog savetnika za prodaju ove kompanije.

Predmet javne nabavke su, kako je navedeno u pozivu, usluge menadžmentskog konsaltinga od strane savetnika, u vidu stručne pomoći u utvrdivanju predloga modela privatizacije Telekoma, u cilju razvoja u oblasti telekomunikacija u Srbiji.

Kriterijum za dodelu ugovora je ekonomski najpovoljnija ponuda.

Naručilac će odluku o dodeli ugovora doneti u roku od 25 dana od dana javnog otvaranja ponuda i istu dostaviti svim ponuđačima u roku od tri dana od dana donošenja odluke, navodi se u javnom pozivu Telekoma za izbor privatizacionog savetnika.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je pre dva dana najavio da će do juna ili jula biti poznato kako će ta kompanija biti privatizovana.

Sertić je novinarima na Kopaonik biznis forumu rekao da država računa na maksimalni prihod od privatizacije Telekoma i da bi država trebalo da prihoduje najmanje 2,5 milijarde evra.


Danas ističe rok za prijavljivanje za upravljanje Železarom
Rok za prijavljivanje zainteresovanih za upravljanje smederevskom Železarom ističe danas.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je pre dva dana da je nekoliko kompanija zainteresovano za upravljanje Železarom, da je američka kompanija Esmark, takođe, dobrodošla, i da će za dve do tri nedelje biti poznato ko će upravljati srpskom čeličanom.
"Do petka je rok za prijavu, sve kompanije pa i Esmark imaju obavezu da uplate deo depozita za učešće, moraju da potpišu izjavu poverljivosti i preuzmu dokumentaciju", rekao je Sertić novinarima na Kopaonik biznis forumu.

Americka kompanija Esmark saopštila je da je zainteresovana da upravlja smederevskom Železarom i veruju da će uprkos nedavnom neslaganju sa Vladom Srbije oko restrukturiranja i vraćanja u život Železare Smederevo, njen biznis plan i profesionalni tim menadžera pružiti najbolju budućnost za Železaru.

Pregovori Vlade Srbije sa Esmarkom o prodaji Železare su sredinom februara neuspešno okončani.

Prema odluci Vlade, raspisan je tender za izbor profesionalnog menadžmenta koji će upravljati Železarom do okončanja privatizacije.

U međuvremenu, Kompanija Esmark Jurop podnela je u sudu za Zapadni okrug američke države Pensilvanije tužbu protiv slovačkog biznismena Petera Kamaraša zbog, kako se navodi u saopštenju kompanije dostavljenom Tanjugu, sistematskog podrivanja nastojanja Esmark Jurop da privatizuje Železaru Smederevo.

Kamaraš je tužen zbog kršenja ugovora, zloupotrebe poverljivih informacija i nefer konkurencije, navodi Esmark Jurop u saopštenju.


Rusi opet u trci za "Železaru"
Kompanija "Crveni oktobar" vratila se u trku za Železaru u Smederevu

Ruska kompanija "Crveni oktobar" vratila se u trku za Železaru u Smederevu, saznaju "Novosti". Njihov tim juče je bio u Nemanjinoj 11, na razgovorima sa predstavnicima Vlade Srbije. Ovo preduzeće zainteresovano je za aktuelni konkurs za upravljanje srpskom čeličanom, ali i za njenu kupovinu.

O "Crvenom oktobru" kao potencijalnom strateškom partneru pričalo se mesecima, ali se ova kompanija, na kraju, nije ni prijavila na tender za privatizaciju. U januaru, kada su koverte otvorene, obelodanjena je samo ponuda američke kompanije "Esmark".

Ministar provrede Željko Sertić je juče potvrdio da je nekoliko stranih kompanija zainteresovano za upravljanje Železarom. Rok za prijavu ističe u petak, a za dve do tri nedelje će biti poznato ko će ustoličiti svoj menadžment u Smederevu.

- Sve firme imaju obavezu da uplate deo depozita za učešće, moraju da potpišu izjavu poverljivosti i preuzmu dokumentaciju - rekao je Sertić. - Imamo više kompanija i to je dobro za proces pregovaranja, i "Esmark" je dobrodošao da bude deo tog procesa. Kada smo pregovarali sa njima, moj utisak je bio da su oni zainteresovani za takvu vrstu upravljanja i ne bih bio iznenađen da se oni nađu na toj listi prijavljenih za takmičenje za profesionalno rukovođenje Železarom.

Pregovori Vlade Srbije sa "Esmarkom" o prodaji čeličane su sredinom februara neuspešno okončani. Prema odluci Vlade, raspisan je tender za izbor menadžmenta koji će upravljati smederevskom kompanijom do okončanja privatizacije.

LAKŠE JE ZAOBIĆI ULAGANjE

To što se "Esmark" ponovo javlja, ali ovog puta da postavi menadžment u Železari, kao i to što se prijavilo mnogo više kandidata nego na tenderu za privatizaciju, znači da im je mnogo lagodnije da upravljaju firmom nego da ulažu - kaže Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. - Smatram da nije loše da kompanija prvo uđe u Železaru kao upravljač, a da posle eventualno privatizuje firmu. Tako je došao i "Ju-Es stil" i ostao devet godina. Ne verujem u priče o velikom broju zainteresovanih, jer svaki tender za prodaju čeličane pratile su iste priče, koje su se pokazale kao netačne.


"Energoprojekt Niskogradnja" ugovorio posao vredan 12
Kompanije "Energoprojekt Niskogradnja" (u svojstvu podizvođača radova), "Železnice Srbije" (kao investitor) i "RŽD International" - Ogranak Beograd ( kao izvođač radova), zaključili su ugovor o rekonstrukcije železničke pruge na Koridoru 10, deonice: Sopot Kosmajski – Kovačevac, Mala Krsna – Velika Plana i Golubinci - Ruma.

Izvođenje radova na navedenim deonicama (u ukupnoj dužini od 65,7 km) obuhvata rekonstrukciju zemljanog planuma, izgradnju propusta, perona i prilaznih puteva, izmeštanje i zaštitu kablova i objekata.

Ugovorena vrednost radova iznosi 12 mil USD (sa PDV-om). Rok za realizaciju projekta je decembar 2015. godine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta