Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Francuski "Lazard Freres SAS" jedini predao ponudu za privatizacionog savetnika "Telekoma"
Francuska kompanija "Lazard Freres SAS" jedina je dostavila ponudu za privatizacionog savetnika za prodaju "Telekoma Srbije", saopštio je domaći telekomunikacioni operater u petak popodne (6. marta 2015. godine).

- Nakon otvaranja, komisija je utvrdila da je ponuda blagovremena i da je ponuđač dostavio sva neophodna dokumenta. "Telekom Srbija" će u zakonskom roku doneti odluku o prihvatljivosti ponude - navedeno je u saopštenju.

Obaveze savetnika u prvoj fazi su da uradi procenu vrednosti, ekonomsku i pravnu analizu, analizu tržišta, predloži modele privatizacije i pripremi vremenski i metodološki plan privatizacije.

Nakon završetka prve faze, u slučaju da većinski akcionar donese odluku i izabere jedan od modela privatizacije, započeće druga faza u kojoj će sve aktivnosti u tom procesu da koordinira i vodi izabrani savetnik, od objavljivanja poziva do zatvaranja transakcije.

Prema pisanju beogradskog lista "Blic", ovaj posao, treba da radi sektor koji vodi Božidar Đelić. Ministar finansija u vladi Zorana Đinđića, potpredsednik Vlade u vreme Mirka Cvetkovića, od prošlog januara izvršni je direktor u "Lazardu", zadužen za finansijsko savetovanje vlada širom sveta. Međutim, premijer Srbije Aleksandar Vučić, rekao je da bivši ministar sigurno neće biti direktno upleten u privatizaciju "Telekoma." Vučić je istakao da je ta kompanija jedna od dve ili tri najozbiljnije firme u Evropi i da se neke druge kompanije nisu javile, "jer su već na strani potencijalnih kupaca".

Prema pisanju "Blica" iako je iz "Telekoma" nakon otvaranja ponude, saopšteno da je "Lazard Freres SAS" dostavio sva neophodna dokumenta, konačna odluka o tome da li je prihvatljiva pristigla ponuda biće doneta do 1. aprila.

Ministar privrede Željko Sertić izrazio je u nedelju (8. marta 2015. godine) očekivanje da će privatizacioni savetnik za prodaju "Telekoma Srbije" do leta dati preporuke Vladi Srbije u kom pravcu treba da ide proces privatizacije te kompanije i koji su poželjni strateški partneri.

Odgovarajući ranije na pitanja o "Telekomu" premijer Aleksandar Vučić rekao je da će deo novca od njegove prodaje otići na vraćanje dugova, a da će druga polovina ići u investicije i infrastrukturne projekte.

Pola novca ići će na, kako je rekao vraćanje "sumanutih kredita" koje je uzimala prethodna vlast, a polovina će ići na investicije.

- Na taj način ćemo podići građevinsku industriju - rekao je premijer.


Odluka o rekonstrukciji i proširenju Aerodroma "Nikola Tesla" do maja 2015.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju (8. marta 2015. godine) da će u naredna dva meseca biti doneta odluka o načinu na koji će se ići u rekonstrukciju i proširenje kapaciteta aerodroma u Beogradu "Nikola Tesla".

Premijer je ocenio da je aerodrom prethodne godine postigao veliki uspeh u poslovanju i da to jeste velika zasluga avio prevoznika "Air Serbia", ali i drugačijeg odnosa prema poslu i poštovanja države.

Vučić je rekao da mora da se ide u rekonstrukciju, povećanje kapaciteta i proširenje kako bi aerodrom bio funkcionalniji.

Da li će se u taj posao ući sa stranim partnerom kroz koncesiju, ili nekim drugim oblikom javno-privatnog partrnerstva, ili ćemo u to ići sami, to je odluka koja će se doneti u naredna dva meseca, rekao je Vučić.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta