Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
PKS: Telekom društveno najodgovornija kompanija
Kompanija Telekom dobitnik je ovogodišnje "Nacionalne nagrade za društveno odgovorno poslovanje u 2014. godini" koju dodeljuje Privredna komora Srbije (PKS).

Generalnom direktoru Telekoma Predragu Ćulibrku nagradu je uručio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin u PKS-u.

Ćulibrk je, nakon što mu je uručeno ovo priznanje, istakao da se kompanija Telekom prema društvu odnosi pođednako odgovorno kao i prema svojim zaposlenima.
"Taj odnos se bazira na brizi, poverenju i odgovornosti", rekao je on.

Telekom, je kako je Ćulibrk podsetio, svoju društvenu odgovornost naročito demonstrirala kroz kampanju "Kad voziš, parkiraj telefon", upravo zbog toga što je upotreba mobilnih telefona čest uzročnik saobraćajnih nesreća.

U kategoriji velikih i srednjih preduzeća, nagradu za društveno odgovorno poslovanje ponele su i kompanija Telenor, koja je zauzela drugu poziciju iza Telekoma, zatim slede Bambi, NIS i Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Kanjiža.

U kategoriji malih i mikro preduzeća, za društveno najodgovorniju, proglašena je firma Kosmos iz Beograda, a odmah iza nje su Eko Feniks B Tim iz Subotice, Special Travel Agency iz Beograda, JP Štampa, radio i film iz Bora i niška Aura.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da su domaće kompanije sve svesnije da se uspešno poslovanje i dugoročno pozicioniranje ne mogu meriti i postići samo brojem potrošača, udelima na tržištu ili profitom, već i onim što rade na zaštiti životne sredine, zdravlju i bezbednosti zaposlenih.

"Globalni procesi su takvi da će za nekoliko godina i privredna društva u Srbiji biti obavezna da podnose i izveštaj o nefinansijskom poslovanju i zato je važno da na vreme usvoje principe društveno odgovornog poslovanja", zaključio je on.


Prodata mlekara čačanskog Pantomarketa
Mlekara u požeškom naselju Zdravčići, koja pripada čačanskom preduzeću "Pantomarket stočar" u stečaju, prodata je na javnom nadmetanju niškom preduzeću "Sigma" po ceni od 3.040.000 dinara.

U okviru mlekare, pored objekta površine 234 metara kvadratnih, nalazi se i oprema, kao i 28 ari zemlje, a procenjena vrednost bila je 8,4 miliona dinara. Budući da se na prva dva javna nadmetanja, kada su početne cene bile 4,2 miliona odnosno 3,8 miliona dinara, nije javio niko, mlekara je prodata za 3,04 miliona dinara.

Inače, u istom postupku se prodaje i klanica ovog preduzeća koja se nalazi u Čačku, kao i farma u Mrčajevcima za koje nije bilo zainteresovanih.

Farma je procenjena na 135 miliona dinara, a početna cena na trećoj prodaji bila je 43,2, dok je klanica (procenjena na 86 miliona) nuđena za 27,6 miliona dinara. Uskoro sledi nova prodaja farme i klanice, s početnim cenama nižim još 20 odsto.

Klanica u Čačku izgrađena je 1903. godine, a krajem prošlog veka, zajedno s farmom u Mrčajevcima koja je osnovana 1974. godine, poslovala je u sastavu čačanskog preduzeća "Stočar".

Tadašnji "Stočar" je sa 260 zaposlenih bio najveći proizvođač i izvoznik mesa iz bivše Jugoslavije, toveći s kooperantima i po 12.000 junadi godišnje.

"Stočar" je privatizovan 2004. godine kada ga je kupio vlasnik firme "Pantomarket" iz Crne Gore Panto Vučurević koji je osim klanice i farme u Mrčajevcima, kupio još nekoliko firmi u Čačku i drugim gradovima, a u kojima je u međuvremenu uveden stečaj.


Objavljeni tenderi za prodaju osam preduzeća
Agencija za privatizaciju danas je objavila javne pozive za prodaju kapitala osam preduzeća metodom prikupljanja ponuda za javna nadmetanja koja će biti održana od 20. maja do 8. juna ove godine.

Na prodaju je ponuđeno "Izdavačko preduzeće Rad" iz Beograda po početnoj cena od 2.688.152 EUR, rok za dostavljanje ponuda je 6. maj, a otvaranje ponuda je 20. maja.

Početna cena "Elektroizgradnje" iz Bajine Bašte je 834.704 EUR, rok za dostavljanje ponuda je 18. maj, a otvaranje ponuda je 1. juna.

Preduzeće "Potisje-precizni liv" iz Ade je ponuđeno po početnoj ceni od 1.186.750 EUR, rok za dostavljanje ponuda je 18. maj, a otvaranje ponuda je 8. juna.

Za "Galpres" iz Leskovca određena je početna cena od 96.623 EUR, rok za dostavljanje ponuda je 18. maj, a otvaranje ponuda je 1. juna.

Poziv je upućen i za "Autotransport Adrani" iz Kraljeva po početnoj ceni od 660.113 EUR, rok za dostavljanje ponuda je 8. maj, a ponude će biti otvorene 25. maja.

"Betonjerka" iz Sombora je ponuđena po početnoj ceni od 1.395.117 evra, rok za dostavljanje ponuda je 18. maj 2015. godine, a otvaranje ponuda je zakazano za 1. jun.

Početna cena DIB-a iz Bujanovca je 2.352.389 EUR, rok za dostavljanje ponuda je 11. maj, a otvaranje ponuda je 22. maja.

Za "Trem" iz Beograda početna cena iznosi 707.924 EUR, rok za dostavljanje ponuda je 15. maj, ponude će biti otvorene 2. juna.


EPS Trgovanje od danas prodaje struju na mađarskoj berzi
Privredno društvo EPS Trgovanje, firma ćerka Elektroprivrede Srbije (EPS), osnovana u Sloveniji, danas je počela trgovinu električnom energijom na mađarskoj berzi HUPX (Hupeks), gde je prvi put posle 24 godine prodala prve megavat-sate bez posrednika, saopšteno je iz tog javnog preduzeća.

"Posle 24 godine, EPS je danas prvi put direktno, odnosno bez posrednika, na berzi prodao električnu energiju, a tokom današnjeg trgovanja EPS Trgovanje prodalo je 240 megavat-sati po današnjoj berzanskoj ceni od 43,66 evra po megavat-satu za proizvod "europeak" (dnevna energija)", precizira se u saopštenju.

Radom EPS Trgovanja u Sloveniji, koja je članica Evropske unije, jača se pozicija EPS-a na regionalnom tržištu električne energije, a trgovina električnom energijom, kako kažu u ovoj kompaniji, biće efikasnija uz maksimizaciju profita i optimalno iskorišćenje proizvodnih resursa.

Firmom EPS Trgovanje upravlja se iz Srbije, iz sedišta EPS-a u Beogradu, i osnivanjem firme u Sloveniji srpskoj elektroprivredi je omogućena trgovina električnom energijom u Evropskoj uniji, što će veoma olakšati i trgovinu u regionu, zaključuje se u saopštenju.


"Agrokor" želi da postane centar trgovine na internetu u regionu
Koncern "Agrokor" započeo je realizaciju nove regionalne online platforme A007. Radi se o online kupovini širokog spektra proizvoda i usluga zbog čega je "Agrokor" krenuo u potragu za stručnjacima različitih profila. Tako se u sklopu konkursa u prvoj fazi traži 12 stručnjaka visoke stručne spreme iz područja logistike i nabavke, razvoja i operacija informatičkih tehnologija, digitalnih komunikacija i marketinga, te analitičari i dizajneri.

Konkurs je otvoren do 3. aprila, a iz "Agrokora" poručuju kako je strategija projekta A007 da postane vodeće mesto kupovine preko interneta u regionu, piše "tportal".

- Razvoj projekta A007 počeo je 2014. godine. Reč je o velikoj regionalnoj e-commerce platformi koja će imati širu ponudu proizvoda i usluga, veliki broj uključenih partnera, više pogodnosti, te će biti u skladu s najnovijim sigurnosnim standardima i u potpunosti prilagođena potrebama i navikama kupaca - rekli su za "tportal" iz "Agrokora".

Na platformi već sada radi stotinjak stručnjaka iz svih područja i kompanija celog koncerna, a kraj projekta planiran je za jesen ove godine.

- Želimo da ponudimo vrhunsko iskustvo kupovine na internetu kupcima u regionu i da zadovoljimo široke potrebe tržišta. Naš tim će projekat razvijati uz upotrebu najsavremenije svetske tehnologije i najbolje globalne poslovne prakse u poslovanju na internetu - poručuju iz "Agrokora".

Ovaj projekt najavio je sam Ivica Todorić, vlasnik "Agrokora", u intervjuu koji je u februaru dao za slovenački "Finance".

- Uskoro pokrećemo internet platformu koju u radnoj verziji zovemo A007 i koja će imati čitav niz ponuda. Ako budete hteli u pozorište u Tokiju, moći ćete kod nas lako kupiti kartu. Internet platforme su trenutno najskuplje, pogledajte "Alibabu". Sasvim je moguće da upravo to postane najvredniji deo naše grupe. To je potpuno novi segment poslovanja "Agrokora" - kazao je Todorić za "Finance".

Inače, u protekle dve godine na nivou koncerna uloženo je više od 1,5 milijarde kuna u informatičke tehnologije, rekli su iz "Agrokora".


Eight companies put up for sale by tender
The Privatization Agency today invited takeover bids for eight companies, stressing that auctions will be organized in the period between May 20 and June 8.

Among these eight companies is Izdavacko preduzece Rad, a publishing company from Belgrade, whose starting price is set at EUR 2,688,152. The deadline to submit takeover offers for this company is May 6th, and the bids will be opened May 20th.

The starting price of Elektroizgradnja from Bajina Basta is EUR 834,704, the deadline to submit bids is May 18th, whereas the opening of bids is scheduled for June 1st.

Potisje-precizni liv from Ada is offered for sale at a starting price of EUR 1,186,750. May 18th is the deadline to submit bids that will be opened June 8th.

Galpres from Leskovac is also put up for sale at a starting price of EUR 96,623. Takeover bids for this company can be submitted by May 18th so they can be opened June 1st as planned.

Bids are also invited for Autotransport Adrani from Kraljevo whose starting price is set at EUR 660,113. The deadline to submit bids is May 8th, and bids will be opened May 25th.

Betonjerka from Sombor is for sale at a starting price of EUR 1,395,117, the deadline to submit bids is May 18th, and bids are set to be opened June 1st.

The starting price of Bujanovac-based DIB is EUR 2,352,389, the deadline to submit bids is May 11th, and the opening of bids is May 22nd.

As for Belgrade-based Trem, the starting price is EUR 707,924, the deadline to submit bids is May 15th, and bids will be opened June 2nd.


Lanac hipermarketa iz UAE "Lulu" želi poljoprivredne proizvode iz Srbije
Predstavnici najvećeg lanca hipermarketa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata "LuLu" posetili su danas "Veletržnicu Beograd", kako bi se upoznali sa mogućnostima uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Srbije.

Kako je saopštila "Veletržnica Beograd", tokom posete je bilo reči i o plasmanu poljoprivrednih proizvoda iz Srbije na tržište arapskih zemalja. Poseta delegacije iz Emirata organizovana je u saradnji sa Ambasadom UAE i Privrednom komorom Srbije.

Delegaciju kompanije "LuLu" predvodio je Salim M.A, direktor "LuLu Group International", najvećeg lanca hipermarketa u regionu Zaliva koja se bavi uvozom i prodajom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz celog sveta. Gosti iz Emirata obišli su i radove na izgradnji prve hale i plato za prodaju voća i povrća, gde su se upoznali sa proizvodima i potencijalom koji "Veletržnica" ima na regionalnom nivou, a prisustvovali su i prezentaciji na kojoj su se upoznali sa radom tog preduzeća.

Direktorka "Veletržnice Beograd" Nataša Putnik rekla je da je poseta velika šansa za srpske poizvođače voća i povrća da plasiraju proizvode u sve zemlje gde kompanija "LuLu" ima prodajne objekte.

- Nadamo se da će ova poseta unaprediti saradnju između dve zemlje u obostranom interesu i doprineti povećanju ekonomske razmene između UAE i Srbije - rekla je Putnik.

Kompanija "LuLu" predstavlja jedan od vodećih savremenih lanaca maloprodaje, čiji se hipermarketi nalaze u svim zemljama Zaliva, a zastupljeni su i u Egiptu, Maleziji i Indiji, sa tendencijom daljeg širenja. Nedavno su otvorili 114. hipermarket u Saudijskoj Arabiji, a osim trgovine investirali su i u poljoprivrednu proizvodnju u Keniji i drugim zemljama.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta