Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Sudbina "Prvog maja" u rukama turske kompanije - Odluka o kupovini do 17. aprila
Poverenik sindikata ASNS u fabrici ‘’AHA Mura Prvi maj" Vladica Marinković rekao je da će do petka,17. aprila, turska kompanija ‘’Link tekstil" doneti konačnu odluku o kupovini fabrike.

- Dobili smo informaciju iz Ministarstva privrede da je zainteresovani investitor dosatavio plan tehnološkog procesa što uliva nadu da će do kraja iduće nedelje doneti pozitivnu odluku - rekao je Marinković.

Predstavnici turske kompanije su nedavno bopravili u Srbiji i posle razgovora u Ministarstvu privrede, posetili su proizvodne kapacitete pirotske Konfekcije i u razgovoru sa rukovodstvom ‘’AHA Mure Prvi maj" pokazali spremnost da kupe ovu fabriku.

Podsećamo da pirotske fabrika ne radi od septembra prošle godine posle srečaja u slovenačkoj ‘’AHA Muri". Radnici ne primaju platu niti su im overene zdravstvene knjižice.

U pirotskoj fabrici zaposleno je 1.300 radnika. Krajem aprila u Privrednom sudu u Nišu je zakazano ročište o usvajanju Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR).


"Hemofarm" najpoželjniji poslodavac u Srbiji
Kompanija "Hemofarm" izabrana je za najpoželjnijeg poslodavca u oblasti farmaceutske industrije u 2015. Prema rezultatima istraživanja studentske organizacije AIESEC, "Hemofarm" je i na listi deset kompanija u Srbiji, najpoželjnijih za zapošljavanje.

Anketu je ove godine popunilo oko 400 mladih, u najvećem broju onih koji su tek završili fakultet ili imaju nekoliko ispita do kraja. Istraživanje je pokazalo da mladi priželjkuju da im potencijalni poslodavac, osim plate, da priliku za napredovanje i učenje, ali i motivišuću atmosferu na radnom mestu. Anketa je sprovedena takom sajma zapošljavanja Career days. 2015.

- Uz prepoznatljivost po bezbednosti, kvalitetu i dostupnosti lekova "Hemofarm" je stekao još jedno priznanje i to od onih koji su budućnost ove zemlje. Srećni smo što je naša kompanija prepoznata kao odlično mesto za rad i razvoj karijere. "Hemofarm" je lider u farmaceutskoj industriji, ali istovremeno društveno odgovorna kompanija koja doprinosi razvoju zajednice i svojih zaposlenih, koji su najvažniji resurs - izjavila je Mariora Andraš Tomić, direktorka sektora ljudskih resursa Hemofarma.

Ona je istakla da "Hemofarm" samo u decembru primio u radni odnos na neodređeno vreme 165 novih ljudi, i da posebnu pažnju posvećuje mladima i talentima. Zato i "Hemofarm fondacija", uz pomoć koju pruža kroz mnogobrojne humanitarne akcije, svake godine dodeljuje i stipendije najboljim studentima.

Na ovogodišnjem sajmu zapošljavanja Career Days oko 60 studenata učestvovalo je u radionici koju su držali predstavnici "Hemofarma" među kojima i direktor kompanije Ronald Seeliger koji je studente upoznao sa kulturom kompanije i specifičnostima poslovanja ovog lidera na regionalnom farmaceutskom tržištu.


Destiny of Prvi maj in the hands of Turkish company - Decision on acquistion by April 17
Trustee of ASNS trade union at the plant ‘’AHA Mura Prvi maj" Vladica Marinkovic, said that until Friday, April 17, Turkish company, Link tekstil will make final decision on plant acquisition.

-We received information from the Ministry of trade that the interested investor delivered plan of technological process which gives hope that by the end of next week it will make positive decision - Marinkovic said.

Representatives of Turkish company have recently visited Serbia and after the talks at the Ministry of trade, they visited production capacities of Pirot-based Confection and in the talks with management at AHA Mure Prvi maj showed their readiness to buy this plant.


Azerbejdžanci zainteresovani za MSK i Petrohemiju
Predstavnici azerbejdžanske kompanije AzMeCo pokazali su veliko interesovanje za investiranja u MSK iz Kikinde i Petrohemiju iz Pančeva, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ministar Aleksandar Antić, koji kao član državne delegacije boravi u Azerbejdžanu, obišao je pogone hemijske kompanije AzMeCo u Azerbejdžanu i razgovarao sa poslovodstvom tog preduzeća.

Očekuje se da će tokom današnjih susreta srpske delegacije, koju predvodi predsednik Vlade Aleksandar Vučić, sa državnim vrhom Azerbejdžana biti dogovoreno da predstavnici kompanije AzMeCo posete Srbiju i nastave razgovore o modalitetima saradnje.

Ta azerbejdžanska kompanija jedan je od vodećih proizvođača metanola, sa proizvodnjom od oko 600.000 tona godišnje, koje Britiš Petrol (British Petrol) distribuira u Evropu i Kinu.

Ministar Antić je, tokom posete, upoznao domaćine sa mogućnostima i kapacitetima srpske hemijske industrije.


Spaskovski:RTB Bor će postati državno preduzeće
Rudarsko topioničarski basen (RTB) Bor predao je unapred pripremljeni plan reorganizacije preduzeća, tako da će, ukoliko bude usvojen, taj dokument kompaniji omogućiti izlazak iz restrukturiranja i rešavanje problema 700 miliona evra dugova, izjavio je danas generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski i najavio da će ta kompanija postati državno preduzeće.
"Unapred pripremljeni plan reorganizacije preduzeća je ne samo prilika da se namire poverioci i reše višedecenijski dugovi, već i da RTB Bor nastavi da radi i da postane jedna od vodećih kompanija u Srbiji", ocenio je Spaskovski na konferenciji za novinare.

On je izrazio uverenje da će unapred pripremljeni plan reorganizacije biti usvojen i to zbog toga što ovaj dokument pokazuje i dokazuje opstanak RTB-a Bor na tržištu, a i zato što stari poverioci njegovom realizacijom mogu da dobiju mnogo više no što bi dobili u slučaju bankrota kompanije.
"Istorijski dug RTB-a dostigao je cifru od 700 miliona evra, a reč je o istorijskom nasleđu, jer je u toj cifri, između ostalog, sadržana vrednost stare topionice u Boru, koja će biti srušena ovih dana", objasnio je Spaskovski.

"U tih 700 miliona evra duga nalazi se i deo koji je ugrađen u Đerdap, u prugu Bor-Majdanpek, u put Bor-Paraćin, u stanove u kojima Borani i Majdanpečani danas žive. Taj dug, iako je u trenutku nastanka sigurno imao svoje opravdanje, bio je očigledno preveliki balast za proizvodnju koja je tada u kombinatu bakra ostvarivana", predočio je on.

Spaskovski je podsetio da proces restrukturiranja, koji je uveden 2004. godine, omogućio je RTB-u zaštitu od poverilaca i ta dugovanja su bila blokirana.
"S obzirom na to da RTB Bor poslednjih pet godina posluje pozitivno, smatrali smo da je pravi trenutak da se konačno reše sve njegove obaveze iz prošlosti, a ujedno da se reši i pravni status kompanije", rekao je Spaskovski.

Zbog toga je RTB Bor, prema njegovim rečima, poštujući odredbe Zakona o privatizaciji, nadležnim organima u zakonskom roku predao Unapred pripremljeni plan reorganizacije preduzeća (UPPR), dokument koji, ukoliko bude usvojen, RTB-u Bor omogućava izlazak iz restrukturiranja.
"Jer, UPPR je ne samo prilika da se namire poverioci i reše višedecenijski dugovi, već i da RTB Bor nastavi da radi i da postane jedna od vodećih kompanija u Srbiji", objasnio je prvi covek RTB-a Bor.

Spaskovski je ocenio da se RTB Bor nalazi u završnoj fazi postupka restrukturiranja, procesa koji je u borskoj kompaniji trajao više od 10 godina, a uveden je kao neminovnost zbog nagomilanih dugovanja kompanije od 1960. do 2009. godine.

Prema njegovim rečima, borska kompanija sad ima redovnu proizvodnju, tržište, a samim tim i izvor finansiranja i sposobna je da zatvori ceo reprodukcioni ciklus jer joj ukupan prihod u narednim godinama, nakon što izmiri zarade zaposlenima, poreze, doprinose, rente, troškove repromaterijala, rezervnih delova, energenata i ostale fiksne troškove, obezbeđuje novostvorenu vrednost ili dobit iz koje će se namirivati reprogramirane finansijske obaveze predviđene UPPR-om, pre svega obaveze prema komercijalnim poveriocima.

Spaskovski je obelodanio da je UPPR-om predviđena promena vlasništva nad RTB-om Bor i konverzija duga prema državi u kapital države, objasnivši da će RTB Bor će postati državno preduzeće uz potpuno opravdanje, jer mu je osnovna delatnost eksploatacija mineralnog bogatstva (rude bakra, zlata i srebra).

Privrednom sudu u Zaječaru i dvema državnim komisijama predata su 31. marta četiri UPPR-a, za svako preduzeće u okviru RTB Bor Grupe posebno, navela je zamenica generalnog direktora RTB-a za ekonomska pitanja Mirjana Antić.
"Suština je da ovim dokumentom treba da se urede svi istorijski i tekući odnosi sa poveriocima čija potraživanja postoje u evidencijama zavisnih preduzeća RTB-a Bor na dan 31. decembra 2014. i da sve poverioce, saglasno zakonskim propisima, prema vrsti obaveze i drugim kriterijumima, razvrstamo u takozavne klase poverilaca", objasnila je ona.

Antićeva je navela da su najveći poverioci RTB-a Bor Agencija za osiguranje dopozita, gde se nalaze krediti Londonskog i Pariskog kluba poverilaca, banke u stečaju, Fond za razvoj i nekoliko komercijalnih poverilaca.

Prema njenim rečima, pred RTB-om Bor je sada postupak koji će voditi nadležni sud u Zaječaru, a kompanija će biti suočena sa dve mogućnosti: jedna je stečaj i sve što ide uz to - obustavljanje proizvodnje, prestanak rada nove topionice, pet hiljada ljudi bez posla.
"Druga mogućnost je da RTB Bor nastavi da radi i da poverioce namiri na način koji predviđa upravo UPPR. Od većine poverilaca dobijena je neobavezujuća saglasnost na predloženi UPPR i zato je on krajem marta predat sudu na usvajanje", kazala je ona.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta