Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Galenika Fitofarmacija" ubeležila neto profit od 757,4 miliona dinara
Zemunski proizvođač pesticida, "Galenika Fitofarmacija", objavila je rezultate poslovanja za 2014. koji ne pokazuju naročita odstupanja od poslovanja zabeleženog u 2013. godini.

Prihod od prodaje dosegao je 3,6 milijarde dinara, dok je operativni profit na nivou od 806 miliona dinara, gotovo identičan kao i 2013. Neto profit iznosi 757,4 miliona dinara, takođe gotovo identično kao i godinu dana ranije, te se sudeći prema tome možemo nadati i sličnom iznosu dividende (152 dinara po akciji bruto).

Za ovu godinu kompanija očekuje rast prihoda od 7% i rast operativnog i neto profita, u skladu sa tim trendom (+7% za operativni profit i +9% za neto profit).


Sporazum o vazdušnom saobraćaju Srbije i Švajcarske
Srbija i Švajcarska potpisale su u sredu sporazum o vazdušnom saobraćaju koji treba da omogući intenzivnije i liberalnije odnose u vazdušnom saobraćaju izmedju dve države.

Sporazum su u Vladi Srbije potpisali ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i ambasador Švajcarske u Srbiji Žan-Danijel Ruh.

"Srbija i Švajcarska već imaju jedan sporazum o vazdušnom saobraćaju, koji smo sada doradili i učinili savršenijim", kazala je Mihalovićeva nakon potpisivanja tog dokumenta.

Ona je precizirala da sporazum znači mogućnost da izmedju dve zemlje bude više letova, da letovi budu omogućeni iz raznih gradova, odnosno omogućava sve vrste dogovora koji ranijim sporazumom nisu bili mogući.

Ambasador Švajcarske Žan-Danijel Ruh kazao je da sporazum omogućava bolju povezanost dve zemlje, imajući u vidu da u Švajcarskoj živi i radi velika srpska dijaspora.


Izjednačavanje domaćih i stranih investitora
Nacrt zakona o ulaganjima predviđa izjednačavanje domaćih i stranih investitora i osnivanje Razvojne agencije Srbije i Ekonomskog saveta, rekao je danas u Nišu državni sekretar Ministarstva privrede Miloš Petrović.

Razvojna agencija Srbije je pravni sledbenik Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i Nacionalne agencije za regionalni razvoj koje će biti ugašene, kazao je Petrović novinarima tokom prve javne rasprave o Nacrtu zakona o ulaganjima.

Novim zakonom se menja raniji Zakon o stranim ulaganjima i stvara institucionalni okvir za bržu i efikasniju pomoć onima koji budu želeli da investiraju i zapošljavaju nove ljude, napomenuo je Petrović.

Razvojnom agencijom bi upravljao profesionalni menadžment, bilo bi to korporativno upravljanje sa merljivim reultatima, dodao je Petrović.

Prema njegovim rečima, dosadašnji uloženi novac na ime subvencija investitorima dao je rezultate, ali bi sve to moglo da bude i efikasnije i brže. Razvojna agencija i Ekonomski savet pratili bi svaki projekat od početka do kraja, merili bi efekte uz pomoć Ministarstva finansija i carine, a svi projekti kojih je 192, biće nastavljeni i cilj je da ono što je urađeno i što radi bude zadržano, kazao je Petrović.

Način i visina subvencija investitora bio bi regulisan podzakonskim aktima i te subvencije sada iznose od 3.000 do 7.000 evra po radnom mestu u zavisnosti od područja.

On je napomenuo da će investitori biti stimulisani da i deo dobiti usmere u reinvestiranje i otvaranje novih pogona i radnih mesta.

U toku realizacije biće moguća modifikacija i sistem treba da bude fleksibilan u cilju postizanja što boljih rezultata, rekao je Petrović.

Podela projekata na loklne, regionalne i od nacionalnog značaja zapravo znači da je na osnovu detaljne analize poznato u kojim delovima Srbije u kojoj grani industrije mogu biti postignuti najbolji i najbrži rezultati, naveo je Petrović.

On je napomenuo da Fond za razvoj nastavlja sa radom i da pitanje njegovog sedišta, uz današnji nivo komunikacija, nije tako važno.

Javna rasprava, uz prisustvo privrednika iz ovog dela Srbije, održana je u Regionalnoj privrednoj komori.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta