Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Hemofarmu prvi status "Ovlašćenog privrednog subjekta"
Uprava carina Srbije dodelila je početkom ovog meseca prvi status Ovlašćenog privrednog subjekta kompaniji "Hemofarm" iz Vršca, saopštila je danas carina.

Reč je o statusu koji se dodeljuje kompanijama koje predstavljaju pouzdanog i proverenog partnera, navodi se u saopštenju Uprave carina.

Do sada je ukupno pet kompanija podnelo zahtev za odobrenje statusa Ovlašćenog privrednog subjekta, a 1. aprila doneto je rešenje o dodeljivanju tog statusa kompaniji Hemofarm.

Zahvaljujući tome, kompanija Hemofarm je sada priznata kao siguran partner na carinskom području Republike Srbije, a kontrole robe će biti svedene na minimum.

To će kompaniji uštedeti vreme i ona će moći više energije da uloži u obrt kapitala, navodi se u saopštenju.

Prioritet Uprave carina je da pruži podršku razvoju privrede Srbije i u tom smislu se preduzimaju konkretne mere kako bi se omogućilo kompanijama da lakše i brže posluju, navodi se u saopštenju.

Da bi unapredila odnose sa poslovnom zajednicom, kao jednim od najvažnijih partnera, Uprava carina je nastavila da izdaje odobrenja za primenu pojednostavljenih carinskih postupaka kompanijama koje posluju savesno i u skladu sa zakonom, čime je omogućeno njihovo efikasnije i ekonomičnije poslovanje.

Većina kompanija koja posluje u Srbiji nije tehnički spremna za sofisticirana pojednostavljenja koja na naše tržište ulaze sa uvođenjem evropskih standarda.

To je slučaj i sa statusom Ovlašćenog privrednog subjekta koji ne može da dobije bilo ko, već samo ona kompanija koja je prošla rigoroznu kontrolu svih segmenata poslovanja i za koju je zaključeno da je usvojila stroge evropske standarde, te da je sposobna da garantuje bezbednost kako u proizvodnji, tako i u skladištenju, distribuciji i otpremi robe.

Od 1. septembra 2014. godine Uprava carina je, po ugledu na zakonodavstvo i standarde EU, stvorila sve neophodne uslove za početak uvođenja sistema Ovlašćenih privrednih subjekata, koji predstavljaju najznačajniju novinu u važećem carinskom zakonodavstvu.

Kompanije koje od carinske administracije dobiju odobrenje za navedeni status, predstavljaju pouzdanog partnera i samim tim koriste veći broj pogodnosti u carinskom postupku.

Osnovne prednosti koje donosi sistem Ovlašćenog privrednog subjekta ogledaju se u mogućnosti sprovođenja jednostavnije carinske procedure koja podrazumeva manje kontrola, manje dokumentacije, prednost pri carinjenju, izbor mesta kontrole, ali i bolje odnose i priznanje drugih organa državne uprave, kao i bolje pozicioniranje kompanije na tržištu.

Uprava carina počela je da uvodi pojednostavljene postupke od oktobra 2010. godine i do danas 291 kompanija primenjuje neki od vidova pojednostavljenja- 226 njih primenjuje pojednostavljeni postupak po fakturi, dok 76 kompanija ima mogućnost tzv. "kućnog carinjenja" što je ozbiljniji vid pojednostavljenja koji omogućava da se transportna sredstva direktno upućuju u i iz prostora nosioca odobrenja.

Upotrebu elektronskih carinskih deklaracija nalaže i sistem Ovlašćenih privrednih subjekata čime se poboljšava i analiza rizika na graničnim prelazima, tranzit postaje efikasniji, smanjuju se zastoji i omogućava privredi da postane konkurentnija na globalnom tržištu, dodaje se u saopštenju Uprave carina.


Novi rok za privatizaciju Duvanske industrije Bujanovac 8. maj
Agencija za privatizaciju je izmenila rok za podnošenje prijava za učešće u licitaciji na kojoj se prodaje deo kapitala firme AD Duvanska industrija Bujanovac. Novi rok za podnošenje prijava učesnika je 8. maj 2015. godine do 12 sati.

Na prodaji je 57,9% kapitala ovog preduzeća, odnosno 19.656 akcija, koje su u vlasništvu Akcionarskog fonda a.d. Beograd i PIO fonda.


Na prodaju imovina preduzeća "21. oktobar" iz Kragujevca
Agencija za privatizaciju objavila je tender za prikupljanje ponuda za prodaju imovine društvenog preduzeća "21. oktobar" iz Kragujevca.

Prodajna imovina preduzeća za proizvodnju i promet autodelova podeljena je u dve celine.

Prvu imovinsku celinu čini Matična lokacija Kragujevac pod kojom se podrazumevaju građevinski objekti upisani u Listu nepokretnosti, objekti niskogradnje i ostali građevinski objekti sa opremom.

Početna cena je 8.971.261,00 EUR.

Na prodaju su i građevinski objekti, građevinsko i poljoprivredno zemljište, kao i objekti niskogradnje sa opremom u Toponici, koji čine drugu prodajnu celinu.

Početna vrednost za ovu imovinsku celinu je 660.614,00 EUR.

Rok za podnošenje prijava je 27. maj 2015. godine do 12 časova.

Ponude će biti otvorene 29. maja 2015. godine u Beogradu.


"Wunder" iz Niša ponovo traži novog vlasnika
Direktor niškog privrednog društva "Wunder", Zoran Mitković, ponovo je oglasio prodaju ove kompanije kao pravnog lica. Početna cena na javnom nadmetanju iznosiće 192.000.000 dinara.

Imovina ove firme obuhvata nekretnine u selu Aleksandrovu u opštini Merošina, među kojima je proizvodna hala površine 1.232 m2, kao i proizvodnu opremu - tehnološku i energetsku opremu za proizvodnju čokoladnih kremova i liniju za proizvodnju vafla.

Prijave za učešće na licitaciji se podnose do 27. maja ove godine, a javno nadmetanje se održava 2. juna 2015. godine sa početkom u 12 časova u Nišu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta