Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Avala film" kupljen po početnoj ceni
Vidoje Marjanović, zastupnik firme "Filmski put DOO Beograd", kupio je danas na aukcijskoj prodaji "Avalu film" po početnoj ceni od 980.349.988 dinara.
Avala film, najveći filmski studio u nekadašnjoj Jugoslaviji prodat je danas na aukciji u Agenciji za privatizaciju, nakon četvorogodišnjeg stečaja.
Ispred zgrade Agencije za privatizaciju traje protest filmskih radnika.
Jugoslovenska kinoteka je prošle nedelje slala dopis Privrednom sudu da se bar privremeno iz prodaje izuzme filmski fond - oko 600 ostvarenja snimanih tokom decenija u studijima Avala filma, ali Sud je to odbio, a Ministarstvo kulture Srbije saopštilo je da je takva odluka za čuđenje.


Inženjeri iz Beograda od kraja sedmice na aerodromu Banja Luka
Dobra saradnja Republike Srpske i Srbije u oblasti aviosaobraćaja biće nastavljena i u narednom periodu, a već do kraja sedmice inženjeri aerodroma "Nikola Tesla" trebalo bi da budu u Banjoj Luci kako bi radili na rekonstrukciji piste, te poboljšanju horizontalne signalizacije na banjalučkom aerodromu.

Na sastanku ministra saobraćaja i veza Republike Srpske, Neđe Trninića sa direktorom aerodroma "Nikola Tesla" iz Beograda, Sašom Vlaisavljevićem i direktorom Javnog preduzeća "Aerodromi Republike Srpske", Miroslavom Janjićem rečeno je i da će se saradnja odvijati u oblasti stručnog usavršavanja kadra, kao i na uspostavljanju dnevnog saobraćaja između Banje Luke i Beograda, prenosi bosanski portal "Capital".

- Aerodrom "Nikola Tesla" i do sada je pomagao u funkcionisanju aerodroma u Banjoj Luci, a na ovom sastanku razgovarali smo o budućoj saradnji, povećanju broja letova i putnika kako bi i aerodromi u Srpskoj postali prepoznatljiviji u regionu - rekao je Trninić novinarima nakon sastanka.

On je naveo da je aerodrom "Nikola Tesla" jedan od najuspešnijih aerodroma zbog čega su njegova iskustva veoma značajna.

Direktor aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević rekao je da je na sastanku predstavio investicione aktivnosti beogradskog aerodroma i mogućnosti da u njihovom izvođenju učestvuju i preduzeća iz Srpske.

- Aerodrom "Nikola Tesla" spreman je da omogući dodatne popuste i učini dodatne ustupke da bi aviolinija Beograd – Banja Luka bila uspostavljena na dnevnoj osnovi - naveo je Vlaisavljević.


Mid Europa: U Imlek, Bambi i Knjaz Miloš još 100 mln EUR
U tri najveće domaće kompanije - Imlek, Bambi i Knjaz Miloš - koje su odnedavno u vlasništvu londonskog investicionog fonda Mid Europa Partners, novi vlasnik u narednih tri do pet godina uložiće još 100 miliona evra, rečeno je danas na zvaničnom predstavljanju tog fonda.

Fond koji je nedavno za 575 miliona evra kupio Dunav hrana grupu, u okviru koje su poslovale ove tri kompanije i dve mlekare u Makedoniji i Republici Srpskoj, ubuduće će poslove tih firmi voditi u okviru holding kompanije pod novim imenom "Moji brendovi".

Novo rukovodstvo danas je najavilo ambiciozne planove za Imlek, Bambi i Knjaz Miloš, od kojih očekuju da će u narednom periodu postati regionalni lider u svojoj oblasti, a to će se postići, kako su rekli, novim ulaganjem, širenjem, unapređivanjem brendova, inovacijama, što će dovesti i do novih zapošljavanja.

"Planiramo da konsolidujemo tržište, ukrupnimo poslovanje u svim segmentima i da postanemo siguran lider u regionu. Cilj nam je da ove firme postanu ozbiljne evropske kompanije", izjavio je danas lokani partner i investitor u novu holding kompaniju, ujedno i generalni direktor "Mojih brendova" Andrej Jovanović.

Partner u fondu Mid Europa Partners Robert Knor poručio je da novac za dalja ulaganja neće biti problem, odnosno da kapital neće biti ograničavajući faktor u daljim planovima Imleka, Bambija i Knjaz Miloša.

"Imamo dodatan kapital i dostupne kredite za ekspanziju, unapređenje kompanija, nove mašine, inovacije. Hoćemo da unapredimo te kompanije i planiramo da u narednim godinama uložimo još 100 miliona evra", rekao je Knor.

On je podsetio da je Mid Europa Partners kupio Dunav hrana grupu (Denube Foods Group - DFG) za 575 miliona evra, od čega je 150 miliona otišlo na vraćanje dugova lokalnim bankama od kojih, kako je kazao, nova holding kompanija sada može da uzme i nove kredite.

Prema njegovim rečima, fond je voljan da otkupi akcije malih deoničara u ovim firmama, a za to je već prilikom inicijalne kupovine DFG izdvojeno oko 100 miliona evra. oljan

Novi generalni direktor Bambija Bojan Radun izjavio je na istom skupu da je cilj te firme da postane regionalni lider kada je reč o konditorskim proizvodima.
"Potrošači su pet godina za redom glasali za "plazma keks" kao omiljeni brend, a poznat je među prvih 10 u regionu", rekao je on.

Radun je naveo da je Bambi već inovativan, ali da planira da ubrza modernizaciju, a u planu je i širenje te kompanije u regionu.
"Planiramo akvizicije u regionu, a to smo zamislili kao konsolidaciju u regionu. Na tome radimo i to će biti fokus u narednom periodu", rekao je Radun.

Generalni direktor Imleka Ilija Šetka izjavio je da će fokus te firme biti na daljem razvoju brendova i ulaganju u kvalitet.
"Nastojaćemo da pojačamo investicije i kompaniju koja je već regionalni lider učinimo još uspešnijom", poručio je Šetka.

Miloš Stojisavljević, generalni direktor Knjaz Miloša, rekao je da i toj kompaniji predstoje ulaganja u narednom periodu.
"Imamo jaku poziciju u Srbiji, gde smo lideri u proizvodnji flaširane vode. Regionalno širenje će poboljšati naš plasman", rekao je on.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji Mateo Patrone, izjavio je danas da je ta banka investirala zajedno sa fondom jer se ova investicija "savršeno uklapa sa strategijom EBRD".
"Kao akcionar učestvovaćemo u oblikovanju i transformaciji nekih od vodećih srpskih preduzeća", rekao je Patrone.

Partner u Mid Europa Partners Tijeri Bodon poručio je na današnjoj konferenciji da je taj fond u regionu već 16 godina i da namerava da ostane u Srbiji.
"Investiramo u Srbiji da bi tu i ostali. Nameravamo da se fokusiramo na kompanije koje ubrzavaju svoj ulazak na svetsko tržište", rekao je Bodon.

On je podsetio da je taj fond poslednji put u Srbiji investirao u kompaniju SBB , a u inovativne usluge te firme uloženo je više od 200 miliona evra.

Oba partnera Mid Europa fonda složila su se da je ulaganje u SBB, iz kojeg je taj fond izašao prošle godine, bilo veliki uspeh.
"Veliki investitor se vraća u Srbiju", zaključila je direktorka korporativnih i regulatornih poslova holding kompanije „Moji brendovi“ Svetlana Glumac.


Robna razmena Srbije i Turske 800 miliona dolara
Robna razmena Srbije i Turske u 2014. godini bila je 800 miliona dolara, od čega je uvoz iz Turske bio 600 miliona, rečeno je u sredu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Na sastanku privrednika Srbije s privrednom delegacijom Turske istaknuto je da su u uvozu iz Turske u 2014. najzastupljenije bile tkanine, predivo, tekstil, voće i povrće, a u tu zemlju najviše se izvozilo obojenih metala iz Srbije.

Savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović kazao je da je vrednost turskih investicija u Srbiji 110 miliona dolara, ali da potencijal za saradnju nije dovoljno iskorišćen.

Predstavnik turske delegacije iz grada Burse Ajtug Onur kazao je da je prošle godine vrednost izvoza iz Burse u Srbiju bila 30 miliona dolara.

On je naglasio da je Bursa koja je četvrti grad u Turskoj značajan privredni centar posebno u proizvodnji tekstila i prediva, i u automobilskoj industriji.

Trgovinski savetnik Ambasade Turske u Beogradu Ismail Bozdemir kazao da u Srbiji posluje 25 turskih firmi.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta