Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Air Serbia" uvećala prihod za 44% u prvom kvartalu 2015.
"Air Serbia", nacionalna avio-kompanija Republike Srbije, je danas objavila da je nastavila da unapređuje svoje finansijske pokazatelje ostvarujući prihod od 39 mil EUR u prvom kvartalu 2015. godine, što predstavlja povećanje od 44% u odnosu na isti period u 2014. godini, saopštila je avio-prevoznik.
Ukupno 453.000 putnika je koristilo usluge "Air Serbia" u prvom kvartalu ove godine, što je za 26% više u odnosu na 359.000 putnika koliko je prevezeno u istom periodu prošle godine, dok je kapacitet za prevoz putnika izražen kao proizvod raspoloživog broja sedišta i ukupno pređenih kilometara (Available Seat Kilometers - ASK) uvećan za 15% i iznosio je 795 miliona.

Kada se radi o prevozu tereta, "Air Serbia" kargo je ostvario rast od 61% u odnosu na isti period 2014. godine sa 875 tona prevezenog tereta u prvom kvartalu ove godine.
- Kao i tokom 2014. godine, nastavićemo da se fokusiramo na održavanje finansijske discipline i na kontrolu troškova. Ipak, ove godine smo takođe posvećeni investiranju u ključne oblasti za koje čvrsto verujemo da će podstaći naš uspeh u budućnosti – dalji razvoj naše radne snage i unapređenje iskustva putovanja za naše goste putem uvođenja inovacija u naše proizvodei usluge - izjavio je Dane Kondić, generalni direktor "Air Serbia".

Svojim kontinuiranim rastom, kako se navodi, "Air Serbia" će nastaviti da zapošljava građane Srbije. Samo na jednom od dana zapošljavanja, održanomu februaru mesecu, prijavilo se gotovo 1.700 kandidata – najviše u istoriji avio-kompanije. Nakon toga je objavljen još jedan konkurs za članove kabinske posade, kao i za nekoliko ključnih rukovodećih pozicija. "Ai Serbia" trenutno zapošljava preko 2.300 ljudi, uključujući i zavisna preduzeća "Air Serbia Catering" i "Air Serbia Ground Services".

Tokom prvog kvartala 2015. godine, Er Srbija je u značajnoj meri proširila svoju mrežu destinacija putem kod šer sporazuma sa avio-kompanijama Adria ervejz, Aeroflot, erberlin, Er Frans, Alitalija, Bulgaria er, Etihad ervejz, Etihad ridženel (čije letove obavlja Darvin erlajn), KLM i Tarom. Er Srbija na ovaj način trenutno pokriva 29 dodatnih odredišta širom sveta, uključujući i ključne destinacije na Dalekom istoku, u koje spadaju Seul, Singapur i Ho Ši Min, kao i četiri grada u Australiji.

Tokom prva tri meseca 2015. godine, "Air Serbia" je takođe ostvarila određen broj strateških partnerstava koja su značajno osnažila njeno globalno komercijalno prisustvo. Tu spada sporazum sa kompanijom "Abacus International", vodećim globalnim distributivnim sistemom u azijsko-pacifičkom regionu, čime je omogućeno da turističke agencije na preko 20.000 lokacija imaju pristup mreži destinacija, konekcijama putem njenih partnera i cenama karata "Air Serbia". "Air Serbia Cargo" je takođe ostvarila bližu povezanost sa asocijacijom "Global Logistics Network" - GLN, čime je avio-prevozniku omogućeno da ponudi svoje usluge široj bazi klijenata širom sveta, istovremeno nudeći veću mogućnost izbora i unapređen pristup globalnim transportnim rešenjima.

"Air Serbia" je u 2015. godini dobila nekoliko međunarodnih priznanja za različite aspekte svog poslovanja. Međunarodno priznati internet sajt AirlineRatings.com je "Air Serbia" dao je najviše kombinovane ocene u regionu. Ovaj sajt je "Air Serbia" dao šest zvezdica za bezbednost i time je uvrstio među najbezbednije avio-kompanije u regionu, a "Air Serbia" je takođe dobila pet zvezdica za ponudu proizvoda - najvišu ocenu u regionu, uz unapređenje kriterijuma posmatranja po prvi put sa statusa "Regional Carrier" (regionalni avio-prevoznik) na status "Full-service Carrier" (avio-kompanija koja pruža pun dijapazon usluga). Takođe, u januaru, uticajni francuski magazin "Marie France" je predstavio svoju listu deset najboljih uniformi kabinskih posada svetskih avio-kompanija, na kojoj su se uniforme "Air Serbia" našle na drugom mestu, navedeno je u saopštenju kompanije.


Nemački Tenis investira u Srbiju
Vlada Srbije potpisala je u ponedeljak sa nemačkim proizvodjačem mesa Tenis (Toennies) Memorandum o razumevanju za odgoj tri miliona tovnih svinja godišnje u Srbiji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je nakon potpisivanja sporazuma u Vladi Srbije rekao da je u planu proizvodnja na 20 farmi u Srbiji.

"Do sada je postignut dogovor za pet farmi u Banatu, razgovara se o sledećih pet, a 10 farmi će biti dovoljno i za otvaranje klanice", rekao je Vučić i istakao da će dolazak "nemačkog i evropskog kralja mesa" u Srbiju biti veliki podsticaj za napredak srpske privrede i razvoj srpskog sela.

Memorandum o razumevanju potpisali su ministar privrede Srbije Željko Sertić i predstavnik kompanije Tenis Danijel Notbrok (Daniel Nottbrock).


"Trepča" sklopila godišnje ugovore vredne 24 mil EUR
Kombinat "Trepča" na severu Kosova, kojim upravljaju Srbi, sklopio je godišnje ugovore, vredne 24 mil EUR, sa engleskom i poljskim kompanijama o prodaji olovnog koncetrata i cinka iz rudnika "Belo brdo" i "Crnac" u Leposaviću, piše dnevnik "Zeri".

Od prodaje olovnog koncentrata kompaniji "Mineco International Limited" iz Londona, Srbi na severu Kosova će dobiti 18.650.000 EUR. Ta engleska firma je pobedila na tenderu za kupovinu olovnog koncentrata.

Menadžment "Trepče" u Zvečanu je saopštio da se drugi ugovor odnosi na prodaju cinka u vrednosti od 5.5 mil EUR poljskoj kompaniji iz Beloslave, tako da oba ugovora vrede oko 24 mil EUR, prenosi "Zeri".

- Na severu imaju slabiju proizvodnju, ali imaju proizvodnju jer su investirali i funkcionalizovali delove kombinata "Trepča" - rekao je za dnevnik "Zeri" generalni direktor kombinata "Trepča", na jugu Kosova, Ahmet Tmava.


Od 132 zemlje sveta Srbija na 76. mestu po riziku poslovanja
Bonitetna kuća Dan i Bredstrit (D&B) dodelila je Srbiji 76. mesto od ukupno 132 države sveta u pogledu rizika poslovanja, uz naznaku stabilnosti trenda rejtinga.
Srbiji je dodeljen rejting DB5, što znači da je poslovanje visokorizično i da se može očekivati neizvesnost po pitanju isplativosti uloženog, saopštila je bonitetna kuća D&B u svojoj aprilskoj publikaciji.


- Raste rizik od štrajkova i demonstracija u narednom periodu u kome će vlada Srbije i dalje smanjivati javnu potrošnju, otpuštati radnike i privatizovati državna preduzeća - objašnjava D&B u svom izveštaju razloge zbog kojih je Srbiju svrstala u grupu zemalja s visokim rizikom poslovanja.


U regionu istočne evrope Srbija se nalazi na 14. mestu dok su na vrhu Slovačka i Estonija, a na poslednjem mestu Belorusija, Kirgistan i Tadžikistan.


Od zemalja u okruženju bolji rejting od Srbije imaju Slovenija i Hrvatska (koje dele 7. i 8. mesto sa rejtingom DB3), slede Bugarska, Makedonija, Rumunija, Albanija i Madjarska, dok lošiji rejting od Srbije ima Bosna i Hercegovina (DB6).
Od evropskih zemalja grupi DB5 pripadaju i Grčka, Kipar, Kazahstan, Azerbejdžan i Gruzija, navodi D&B.


Bonitetna agencija predvidja za Srbiju ove godine blagi pad BDP-a od 0,2 odsto, dok se u 2016. očekuje porast BDP-a od 1,1 odsto, u 2017 porast od dva odsto, 3,1 odsto u 2018. do čak 3,7 odsto u 2019. godini.


Prognoze govore i o padu procenta nezaposlenosti sa prošlogodišnjih 23 odsto, na 22,5 odsto ove godine, do 17 odsto u 2019. godini.


"Simpo" oprema "Hilton" u Podgorici
Kompanija "Simpo" iz Vranja potpisala je u ponedeljak, 27. aprila 2015. godine ugovor sa hotelom "Hilton" u Podgorici vredan 4,5 mil EUR.

Kako Slađan Disić, direktor "Simpa", kaze u izjavi za "Blic" prva faza opremanja enterijera čuvenog lanca hotela iznosi 2,1 milion, dok su druga i treća planirane od jeseni do kraja godine.

- Za nas je vrlo bitno što smo dobili ovaj posao ne samo zbog zarade, već zato što ovim ulazimo u registar dobavljača "Hiltona". Tako će nas ubuduće bilo gde u svetu gde bude bilo potrebe u njihovim hotelima pozivati da damo svoju ponudu - kaze Disić.

Otvaranje podgoričkog "Hiltona", čiji je investitor "Normal company" i koji će nići na mestu nekadašnjeg hotela "Crna Gora", planirano je za početak leta.

Opremanje nameštajem ovog hotela inače je prvi veći posao koji je dobio posrnuli vranjski gigant. Da podsetimo, kompanija "Simpo" prošle godine je bankrotirala, nakon čega je izvršena konverzija duga prema državi u 80% akcija. Time je država postala većinski vlasnik do pronalaženja strateškog partnera za ovo preduzeće.

Država je u prethodnom periodu uložila puno napora na konsolidaciji "Simpa".

Ovaj posao je nešto što će u finasijskom smislu toj firmi svakako dobro doći, a u smislu referenci, moglo bi "Simpo" da podigne na pijedestal - rekao je Tanjugu državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta