Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Produžen rok za C market
Agencija za privatizaciju produžila je u utorak rok za otvaranje ponuda za kupovinu 16,3 odsto akcija trgovinskog preduzeća C market iz Beograda, sa 30. aprila na 18. maj.

Početna cena je 9,3 miliona evra, što je procenjena vrednost kapitala koji je ponudjen na prodaju na kraju 2013. godine.

C market je u većinskom vlasništvu belgijske kompanije Delez, a 23,2 odsto je društveni kapital. Agencija za privatizaciju prodaje 70 odsto društvenog kapitala, što je 16,3 odsto akcija, a preostali društveni kapital biće podeljen sadašnjim i bivšim radnicima C marketa.

Preduzeće zapošljava 3.244 radnika, a u 2013. godini prihodi C marketa bili su 223,1 milion evra, a rashodi 211,7 miliona evra.

Agencija za privatizaciju je do sada nekoliko puta objavljivala prodaju preostalog društvenog kapitala C marketa, ali je postupak prekidan jer su postojale pravne smetnje. Jedini zainteresovani kupac bio je Delez.


Pomeren rok za otvaranje ponuda za kupovinu kapitala "C marketa"
Rok za otvaranje ponuda za kupovinu 16,3% akcija kapitala preduzeća "C marketa" pomeren je sa 30. aprila na 18. maj 2015. godine.

Otvaranje ponuda je zakazano za 11 sati.

Početna cena je 9,3 mil EUR što je procenjena vrednost kapitala koji je ponuđen na prodaju na kraju 2013. godine.

"C market" je u većinskom vlasništvu belgijske kompanije "Delhaize", a 23,2% je društveni kapital. Agencija za privatizaciju prodaje 70% društvenog kapitala, što je 16,3% akcija, a preostali društveni kapital biće podeljen sadašnjim i bivšim radnicima "C marketa".


"Fisek International" kupuje paraćinsku "Štofaru"
Posle više potencijalnih kupaca koji su proteklih meseci odmeravali objekte i opremu "Štofare" u stečaju, te jedne neuspele licitacije, kompletna imovina ove fabrike konačno će biti udomljena.

Po rečima Saše Jovanovića, stečajnog upravnika, 25. aprila je sa firmom "Fisek International" čije je sedište u Beogradu potpisan predugovor o prodaji i već je uplaćen depozit od 30 miliona dinara, a precizirano je i da - u roku od 90 dana - bude isplaćena ukupna kupoprodajna cena, odnosno 108 miliona dinara.

- Ako ne uplati preostalih 78 miliona, depozit neće biti vraćen kupcu, pa nema razloga da sumnjamo u uspešno okončanje prodaje. Inače, sa uslovima i načinom kupovine složio se i odbor poverilaca. Po isplati, sklapa se ugovor o prodaji i "Fisek International" postaje vlasnik - objašnjava Jovanović i dodaje da su osnivači pomenute firme turski državljani.

Prodaju oko 30.000 kvadrata pod objektima i 7 ha zemljišta, uključujući i opremu, željno su išekivali i nekadašnji radnici "Štofare" - kako bi, konačno, došli bar do dela svojih potraživanja. Zbog toga stečajni upravnik objašnjava da će se glavna deoba vršiti kad Privredni sud donese rešenje, te precizira da će biti dovoljno novca za radnička potraživanja u prvom isplatnom redu.

- Od pomenutih 108 miliona, najpre će se isplatiti poverioci koji imaju hipoteke nad opremom i mašinama, a to su banke i Poreska uprava. Posle toga, procenjujem da će biti dovoljno sredstava da nekadašnji zaposleni dobiju minimalne zarade za godinu dana, a biće im plaćeni i dvogodišnji zaostali doprinosi. Nešto sredstava ostaće i za takozvani treći isplatni red, ali još ne znam u kom procentu - navodi Jovanović.

Inače, vest o prodaji fabrike brzo je prostrujala Paraćinom, a oko 150 bivših radnika ne skriva radost zbog tih 200.000 dinara, koliko će - manje-više - svako dobiti.

Nepoznata delatnost

Niko još ne govori šta će kupac raditi sa imovinom "Štofare", niti je obelodanjeno koja je osnovna delatnost firme "Fisek International". Nekadašnji radnici maštaju o tome da se ponovo pokrene tekstilna proizvodnja, ali su svesni da će i bilo koji drugi posao u odavno napuštenim halama značiti otvaranje novih radnih mesta.


MMF od sutra u zvaničnoj poseti Srbiji
Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju će predvoditi Zuzana Murgasova, sutra počinje zvaničnu posetu Srbiji u okviru prve revizije trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti koji je potpisan početkom ove godine.

Tokom posete, koja će trajati do 12. maja, biće sagledana aktuelna ekonomska situacija u zemlji, a kao glavni adut Vlada Srbije će izneti fiskalne rezultate, budući da je deficit u prva tri meseca ove godine bio upola manji od onog što je sa MMF-om dogovoreno.

Revizija aranžmana prema članu 4. Statuta MMF-a, prema dosadašnjoj praksi, počinje svečanom sednicom predstavnika Misije Fonda i Vlade Srbije, a potom se nastavlja razgovorima na nivou tehničkih eksperata.

Kako je premijer Srbije Aleksandar Vučih izjavio juče na svečanoj sednici povodom godišnjice rada vlade, deficit će i na kraju aprila biti upola manji od planiranog.

On je precizirao da će deficit na kraju čevrtog meseca iznositi oko 30 milijardi dinara, dok bi MMF prihvatio do 72 milijarde, a istovremeno je u prvim mesecima 2015. rasla i naplata bruto domaćeg PDV-a.

Zvanični podaci i oni koje će MMF najviše i gledati, za prva tri meseca, pokazuju da je deficit iznosio 21,1 milijardu dinara, a prema dogovoru sa MMF-om predviđeno je da minus u državnoj kasi bude dva puta veći, 55 milijardi.

Ministar finansija Dušan Vujović je protekle nedelje rekao da očekuje da će ta institucija potvrditi dobre rezultate vlade u proteklih godinu dana rada.

"Očekujemo da će MMF potvrditi dobar rezultat i na fiskalnom, ali i na planu monetarne stabilnosti. Tada ćemo sa Fondom sesti i razmatrati sve strukturne elementima programa", rekao je Vujović.

Ministar je rekao i da očekuje da će nakon posete Misije MMF biti potpisan sporazum o restrukturiranju Elektroprivrede Srbije (EPS), dok će odluka o eventualnom poskupljenju struje biti nakon toga doneta, na osnovu odluke regulatornog tela i Vlade Srbije.

On je rekao da očekuje da program restruktuiranja stupi na snagu 1. juna, kako bi mere bile realizovane na vreme u skladu sa programom koji je usvojen s MMF-om, i dodao da se prvobitni dogovor sa MMF-om, koji je predviđao da te mere budu realizovane 1. aprila - ispostavio kao nerealan.

MMF je sa Srbijom potpisao stend baj aranžman iz predostrožnosti, vredan oko 1,2 milijarde evra, koji je odobrio Bord izvršnih direktora MMF-a 23. februara u Vašingtonu.

Kako bi dobila aranžman, Vlada Srbije se obavezala da će sprovoditi program baziran na tri osnovna stuba: ozdravljenje javnih finansija, unapredenje stabilnosti i fleksibilnosti finansijskog sektora i sprovodenje sveobuhvatnih strukturnih reformi.

Poslednji aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je krajem septembra 2011. godine, a zamrznut pred izbore u februaru 2012. godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.


Ruska "Kraun Group" kupila zemljište u Zrenjaninu
Ruska kompanija "Kraun Group" potpisala je danas u Zrenjaninu ugovor o kupovini zemljišta u industrijskoj zoni u tom gradu, potvrdili su "eKapiji" u Gradskoj upravi Zrenjanina. Ova kompanija, koja se bavi proizvodnjom mlečnih proizvoda, planira da uloži 8 mil EUR u prehrambenu industriju.

"Kraun Group" ima izvozno orijentisan proizvodni program, a s obzirom na to da se radi o projektu iz oblasti prehrambene industrije, on će se odraziti i na poljoprivredni sektor u gradu Zrenjaninu, jer će se angažovati kooperanti na otkupu sirovina, navodi se na sajtu Grada Zrenjanina.

Ugovore o kupovini zemljišta u zrenjaninskoj industrijskoj zoni potpisali su i predstavnici lokalnih preduzeća "Ekometal-komerc" i "Gomex".

Kako je rečeno, "Ekometal-komerc", koji se bavi otkupom i skladištenjem otpada, kupovinu građevinskog zemljišta od 32 ara iskoristiće za izgradnju objekta za demontažu motornih vozila sa skladišnim prostorom, kao i objekta za skladištenje obojenih metala.

Nova parcela u zrenjaninskoj industrijskoj zoni "Gomex"-u je potrebna za širenje maloprodajne mreže.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je novinarima da se narednih dana očekuje potpisivanje ugovora sa još tri investitora o prodaji zemljišta.


Vojvođanska banka najbolja u kastodi uslugama u Srbiji
Vojvođanska banka je treći put za redom proglašena za najbolju banku u kastodi uslugama u Srbiji, prema podacima prestižne specijalizovane američke publikacije "Global Custodian Magazine".

- Izuzetno smo ponosni na činjenicu da već treću godinu za redom držimo lidersku poziciju na polju kastodi usluga. Takav rezultat posledica je iskustva i ekspertize koju poseduju zaposleni u našoj banci, a koji kvalitetno, pouzdano i uspešno sarađuju sa klijentima, koristeći moderne sisteme u efikasnom izvršavanju kastodi usluga - izjavio je član Izvršnog odbora banke, Ksenofon Damaskos (Xenofon Damaskos).

Kastodi usluge su usluge čuvanja i administriranja hartija od vrednosti i sa tim povezanim novčanim sredstvima, zatim usluge naplate prihoda od hartija od vrednosti i kompleksne korporativne usluge koje proističu iz vlasništva nad domaćim ili stranim hartijama od vrednosti, saopštila je banka.

"Global Custodian Magazine", vodeći svetski časopis koji na globalnom nivou prati poslovanje sa hartijama od vrednosti, u istraživanja uključuje profesionalne klijente koji ocenjuju kvalitet usluga, sigurnost, efikasnost i profesionalnost banke prilikom pružanja kastodi usluga.

Vojvođanska banka pruža kastodi usluge na domaćem tržištu duže od decenije i svim klijentima omogućava da celokupne svoje poslove sa akcijama i obveznicama završe na jednom mestu, u bilo kojoj od 109 poslovnica banke.


Mihajlović: Uskoro formiranje preduzeća Aerodromi Srbije
Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će uskoro biti formirano preduzeće Aerodromi Srbije koje će objediniti aerodrome u zemlji i zajednički će upravljati njihovom infrastrukturom i uslugama.

Mihajlović je rekla novinarima na beogradskom aerodromu Nikola Tesla da se radi na osnivanju tog preduzeća i da je za to nadležno pre svega Ministarstvo privrede i izrazila očekivanje da će se taj predlog vrlo brzo naći na sednici Vlade.

"Hoćemo da i drugi aerodromi u Srbiji posluju tako dobro kao aerodrom Nikola Tesla u Beogradu", poručila je Mihajlović koja je prisustvovala vatrogasnoj vežbi na aerodromu.

Ona je rekla da će se u okviru novog preduzeća sasvim sigurno naći i aerodrom Lađevci kod Kraljeva koji će biti civilno-vojni aerodrom.

Mihajlović je dodala da osnivanje Aerodroma Srbije nije više samo ideja i da je trenutno u toku posutpak usklađivanja te odluke između ministarstava.

"Ministarstvo privrede kao resorno, kada su u pitanju preduzeća, uskoro će predložiti zaključak i očekujem što pre da ga vidim na sednici vlade", rekla je ona.

Pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić rekao je da će se aerodromima upravljati sa jednog mesta i da će tu biti objedinjene razne usluge, na primer lou kost, unutarputnički saobraćaj, robni saobraćaj, generalna avijacija odnosno privatni avioni i drugi oblici.

On je rekao da će nakon zaključka vlade biti registrovano novo preduzeće Aerodromi Srbije i da će se onda razmatrati koje će sve aerodrome obuhvatiti i naveo da će svakako u sastav tog novog preduzeća ući niški aerodrom, Lađevci, Ponikve kod Užice i drugi.

Letovi do Njujorka do kraja godine

Srbija će sa SAD potpisati sporazum o direktnim letovima u narednih nekoliko nedelja i letovi bi trebalo da budu uspostavljeni do kraja godine, izjavila je Mihajlović.

"Naša želja je da to uradimo do kraja godine, ali ako bude i u prvom kvartalu sledeće godine, to je ozbiljan iskorak", rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanje novinara na beogradskom aerodromu.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je rekla da je za sada u planu jedna destinacija - Njujork, ali da će se u narednom periodu razmatrati i letovi za druge gradove.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije usaglasila i usvojila sporazum sa Vladom SAD i da je sada samo pitanje trenutka kada će on biti potpisani između dve zemlje dodajući da je to stvar protokola.


Junkerov plan mogao bi podstaći i privredni rast u Srbiji
Novi investicioni plan za Evropu (Junkerov plan), koji uz ulaganje 315 milijardi evra treba da poveća privredni rast u EU i donese novo zapošljavanje, mogao bi imati pozitivne posledice i na zemlje u okruženju Unije, izjavio je potpredsednik Evropske komisije za zapošljavanje, rast, investicije i konkurentnost Jirki Katainen (Yrki Katainen).

„Svi mi smo usko povezani i ako ovaj plan da rezultate, on će uticati na povećanje trgovinske razmene između zemalja EU i susednih zemalja i stvoriće nove mogućnosti za zapošljavanje", rekao je Katainen u intervjuu za majski broj magazina Cord.

Katainen, koji je zadužen za implementaciju Junkerovog plana, naveo je da je njime predviđeno pokretanje novog fonda za strateška ulaganja iz kojeg će se u naredne tri godine investirati u sektorima infrastrukture, energetike, obrazovanja, inovacija, ali i malih i srednjih preduzeća.
“Ovo je veoma važan plan, jer će doprineti ujedinjavanju EU time što će pođednako ulagati u rizičnije zemlje i stabilnije i bogate zemlje”, rekao je Katainen, napominjući da ni EK, ni bilo koje drugo političko telo, neće imati nikakav uticaj na izbor projekata i njihovih izvršilaca.


Simpo is equipping Hilton in Podgorica
Vranje-based Simpo signed on Monday, April 27, 2015 contract with the Hilton hotel in Podgorica totaling EUR 4,5 m.

As Sladjan Disic, the head of "Simpo", says for "Blic", the first stage of equipping interior of famous hotel chain totaling 2,1 m while the second and the third stage are planned from the fall until the end of the year.

-It is very important for us that we got this job, not only for profit but for the fact that we will list among the registry of the Hilton’s suppliers. Thus, in the future, wherever there is a need in their hotels, they will call us to give our offer – Disic says.

Opening of "Hilton" in Podgorica, whose investor is "Normal company" and which will be built at the location of former "Crna Gora" hotel, was planned for the end of the summer.

With equipping the hotel with furniture is the first bigger job bankrupted Vranje-based giant got. Let us remind that "Simpo" last year went bankrupt, after which debt conversion was carried out in 80% shares. This made the state a majority owner until finding a strategic partner for the company.


In the previous period, the state invested huge efforts in consolidation of Simpo.

This work is something that will, in the financial sense, do good for the company in the sense of references, it could bring Simpo to the throne – Dragan Stevanovic, the state secretary at the Ministry of trade said for Tanjug.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta