Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Otvaranje ponuda za privatizaciju FAP-a
U Agenciji za privatizaciju danas će biti otvorene ponude zainteresovanih investitora za privatizaciju pribojskog FAP-a.

Kako je rekao ministar privrede Željko Sertić za privatizaciju FAP-a pristigla je i ponuda finskog SISU, koji je od ranije zainteresovan za pribojsku fabriku.

"Ukoliko FAP dobije strateškog partnera, otvaraju se mogućnosti da se uđe u privatizaciju i drugih delova fabrike, poput Livnice, za koju postoje zainteresovani kupci", rekao je juče Sertić, posle razgovora sa privrednicima i predstavnicima lokalnih samouprava Zlatiborskog okruga.


Stara Pazova prodaje municipalne obveznice od 4. do 19. maja
Opština Stara Pazova, uz podršku Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), zvanično započinje javnu emisiju municipalnih obveznica, koja će se realizovati pod pokroviteljstvom UniCredit banke, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji u Beogradu, a objavljeno na sajtu SKGO.

Javna ponuda omogućava svim zainteresovanim investitorima, domaćim i stranim pravnim i fizičkim licima, da budu kupci municipalnih obveznica. U pitanju je plasman 12.500 obveznica pojedinačne vrednosti od 10.000 dinara, odnosno ukupne vrednosti 125 miliona dinara i sa kamatnom stopom od 6% na godišnjem nivou. Ovom emisijom opština Stara Pazova će obezbediti sredstva za izgradnju sportske hale sa kuglanom u naselju Golubinci i izgradnju vrtića u naselju Belegiš.

- Stalna konferencija gradova i opština pružila je kroz program Evropske unije Exchange podršku svim gradovima i opštinama koje su do sada emitovale municipalne obveznice privatnim ili javnim plasmanom. Inače, procedura za upis obveznica je veoma jednostavna - dovoljno je da svi zainteresovani sa ličnom kartom dođu u bilo koju ekspozituru UniCredit banke. Ono što je važno da napomenemo je da će se prilikom isplate glavnice i kamate, koja će na godišnjem nivou iznositi šest odsto, uzimati u obzir i promena deviznog kursa u periodu od momenta emisije obveznica do dana isplate. Važno je istaći i da su prihodi koji se ostvaruju po osnovu obveznica potpuno oslobođeni plaćanja poreza - izjavio je generalni sekretar, Đorđe Staničić.

On je rekao da emisije obveznica ne bi bilo bez podrške Delegacije Evropske unije u Srbiji sa kojom SKGO godinama sarađuje i ocenio da ni SKGO ni opštine ne bi mogle da se upuste u ovaj posao samostalno bez te podrške kroz Exchange program.

Važno je da i ostale lokalne samouprave razumeju da postoji način da prikupe nova sredstva za kapitalne projekte, rekao je Staničić.

- Verujemo da će se ovo pokazati kao odličan potez, jer će omogućiti da građani, odnosno fizička i pravna lica uz povoljnije uslove od trenutno dostupnih štednji u bankama, preko svoje Opštine, pomognu da se, u njihovom bliskom okruženju realizuju projekti od vitalnog značaja za svakodnevni život - reakao je Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova.

- Ova emisija municipalnih obveznica će omogućiti građanima da direktno učestvuju u finansiranju namenskih projekata, ali i da istovremeno ostvare prihode. Sa željom da dodatno istakne značaj ovakvog alternativnog načina finansiranja, UniCredit banka kupcima municipalnih obveznica prilikom kupovine neće naplaćivati bilo kakvu naknadu - rekla je Enriko Verdoša, član Izvršnog odbora UniCredit banke zadužen za Korporativno i investiciono bankarstvo.

Prodaja, tačnije period upisa i uplate, municipalnih obveznica počinje 4. maja i trajaće do 19. maja.


Matijević od Todorića kupio vojvođanske njive
Srpski biznismen Petar Matijević kupio je od hrvatskog kolege Ivice Todorića vojvođanske njive, tačnije, kompaniju "Dijamant agrar", koja ima 4.500 hektara, saznaje danas novosadski "Dnevnik".
Inostrane kompanije, prema raspoloživim podacima, poseduju 22.000 hektara u Srbiji.

Među njima je najveći irski "Baltik properti investments", koji ima oko 10.000 hektara, a iza njega je bio Todorić, koji sada gotovo da ostaje bez oranica u našoj zemlji .

Dok se priča o tome da će najveći hrvatski biznismen Todorić i njegov "Agrokor" kupovati srpske uljare, to jest "Viktorija oil" u Šidu, i tako značajno ojačati pozicije u prerađivačkoj industriji Srbije, ovdašnji "kralj mesa" mu uzima primarnu poljoprivrednu proizvodnju - njive, farme i sve ono što uz njih ide, navodi se u tekstu.

Pretežna delatnost "Dijamant agrara" sa sedištem u Zrenjaninu je ratarska proizvodnja, i to u proizvodnim centrima "Bratstvo", "Stajićevo", "Rasadnik" i "Planta". Ima oko 160 zaposlenih, a uz ratarstvo se bavi i uzgojem junadi.

Todorić je već desetak godina prisutan na vojvođanskim njivama, a gazduje i velikim kompanijama u Srbiji. U njegovom vlasništvu su "Frikom", "Mivela", zrenjaninska fabrika "Dijamant", koja je svojevremeno i osnovala "Dijamant agrar”.

Jedan od prvih poslovnih poteza hrvatskog biznismena u Srbiji bio je upravo kupovina uljare "Dijamant". Ta fabrike je 2004. godine, kada ju je Todorić kupio, držala više od trećine tržišta ulja.

U slučaju da preuzme i uljaru u Šidu, poznatu po brendu "iskon" i najsavremenijem pogonu za proizvodnju suncokretovog ulja na Balkanu, imao bi najveći deo tog kolača.

Međutim, spekuliše se i o tome da mu je u planu da proda uljaru "Dijamant", a kao mogući kupci pominju se i srpske i evropske kompanije, tako da je, kada je o tržištu ulja rec, još sve neizvesno, preneo je "Dnevnik".

Takođe, u Todorićevim rukama u Srbiji su i trgovačke kuća "Idea", odnosno "Merkator-S", kao i "Superkartica". U našoj zemlji "Agrokor” zapošljava 7.000 radnika.


Jevtić: Privatizacija Komercijalne banke je na vidiku
Privatizacija Komercijalne banke, najveće državne banke, je na vidiku i trebalo bi da bude okončana do 2017. godine, izjavio je danas direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama u NBS Đorđe Jevtić.

"Privatizacija najveće državne banke je na vidiku. Ostvaruju se određene aktivnosti na tom planu. Očekuje se okončanje do 2017. godine, s tim što tu imamo i zajednički ugovor između strateških partnera u Komercijalnoj banci i Srbije", rekao je on na konferenciji "Osiguranje - godinu posle poplava: šta smo naučili", u organizaciji NIN fokusa, a čiji je Tanjug medijski pokrovitelj.

Govoreći o privatizaciji kompanije Dunav Osiguranje, on je rekao da je preduslov za taj proces da se ova kompanija, koja je u pretežnom društvenom vlasništvu podržavi, odnosno, da država postane vlasnik Dunava da bi mogla da odlučuje o njegovoj sdubini.

"Nama je bilo bitno da vidimo sa državom na koji način bi se to privelo državi, jer država nije bila ta koja je mogla da upravlja Dunavom, što je paradoksalno. Potreban je taj međukorak da Dunav dođe u posed države da bi mogla da odlučuje o njegovoj sudbini", precizirao je on.

Viši savetnik u Ministarstvu finansija Dejan Hadžić rekao je da bi privatizacija Dunav Osiguranja trebalo da počne do kraja ove godine izborom privatizacionog savetnika.

"Država namerava da privatizuje Dunav u što skorijem roku, s tim da je to proces koji ne može da se završi preko noći", istakao je Hadžić.


Isplata stare devizne štednje od juna
Isplata ovogodišnje dospele rate stare devizne štednje počeće 1. juna na šalterima Evrobanke koja je zvanični agent Vlade Srbije u isplati tog dela javnog duga, saopštila je u sredu banka.

Evrobanka je omogućila vlasnicima računa hartija od vrednosti da već od srede u filijalama te banke mogu dati nalog za prenos dospele rate stare devizne štednje serije A2015 na štedni račun.

Davanjem naloga za prenos, sredstva će već nakon 31. maja biti automatski preneta na štedni račun i po želji klijenta slobodna za raspolaganje ili dalju štednju.

Pri podizanju rate stare devizne štednje potrebno je da klijent (vlasnik ili ovlašćeno lice) priloži potvrdu o stanju na računu u Centralnom registru hartija od vrednosti (CRHoV) i važeću ličnu ispravu.


Finski SISU jedini dostavio ponudu, odluka za dva dana
Tenderska komisija za privatizaciju pribojskog FAP-a konstatovala je danas da je stigla samo jedna ponuda od finske kompanije SISU, ali je konačna odluka o privatizaciji odložena za dva radna dana, izjavio je danas Tanjugu predsdenik Samostalnog sindikata FAP-a Milorad Dragaš.

Konačna odluka je odložena za dva radna dana, dok Agencija za privatizaciju ne proveri da je ponuđač uplatio 50.000 evra depozita, što je u skladu sa zakonom, rekao je Dragaš koji je i član Tenderske komisije.

Nakon provere Agencije za privatizaciju o uplaćenom depozitu biće zakazana nova sednica Tenderske komisije, na kojoj bi trebalo da bude donesena odluka o prodaji pribojskog FASP-a, rekao je Dragaš.

Ministar privrede Željko Sertić najavio je juče u Užicu da je za privatizaciju pribojskog FAP-a pristigla je i ponuda finskog SISU, koji je od ranije zainteresovan za pribojsku fabriku.

"Ukoliko FAP dobije strateškog partnera, otvaraju se mogućnosti da se uđe u privatizaciju i drugih delova fabrike, poput Livnice, za koju postoje zainteresovani kupci", rekao je Sertić.

"Sisu auto“ će u Srbiji osnovati kompaniju za proizvodnju, prodaju i razvoj teških komercijalnih vozila i komponenti, a s ciljem realizacije investicionog projekta investitor namerava da kupi deo imovine i opreme FAP-a.

Radi se o renomiranom finskom proizvođaču kamiona, prilagođenih posebnim potrebama za rad na nepristupačnim terenima i u teškim vremenskim uslovima.

Specijalni kamioni kompanije „Sisu auto“ baziraju se na motorima i tehnologiji „Mercedes-Benca“ najnovije generacije, pa će ovim ugovorom i ta tehnologija stići u pribojske pogone.

"Sisu auto“ ima status „Mercedesovog“ partnera, jer njegovi inženjeri za „Mercedes“ razvijaju posebna tehnološka rešenja.


Osnovan Savet za poslovni ambijent u PKS-u
Privredna komora Srbije je, u saradnji sa četiri najveće konsultanske kompanije koje posluju na tržištu Srbije, poznatije kao "Velika četvorka" – KPMG, "Deloitte", "PricewaterhouseCoopers" i "Ernst & Young" – osnovala Savet za poslovni ambijent, objavljeno je na sajtu PKS-a.

Cilj osnivanja Saveta, koji će sastajati mesečno u Privrednoj komori Srbije, jeste poboljšanje poslovnog ambijenta u Srbiji i uspostavljanje kvalitetnije saradnje sa domaćim i inostranim investitorima.

Savet će analizirati i davati smernice i predloge za unapređenje regulative i prakse u oblasti finansija, bankarstva i poresko-pravnih pitanja radi podsticanja razvoja preduzetništva i ekonomskog rasta.


Beogradska berza pustila u rad mobilnu verziju internet prezentacije
Nakon analiza strukture posetilaca i načina pristupa stranicama internet prezentacije Beogradske berze www.belex.rs u prethodnoj godini, pokazalo se da najveći broj posetilaca internet stranicama sa podacima o cenama i drugim informacijama o akcijama srpskih kompanija pristupa putem mobilnih uređaja, kao i da ih najviše interesuju cene najtrgovanijih akcija, vesti o pojedinačnim kompanijama i opšti pokazatelji trendova na domaćem tržištu kapitala. U skladu sa tim krajem prethodne godine u rad je puštena i mobilna verzija internet prezentacije Beogradske berze: m.belex.rs, koja već beleži značajan broj poseta i komentara korisnika.

Naslovna stranica mobilne verzije sajta Belex, isto kao i naslovna strana klasične internet prezentacije, rezervisana je za trgovačke podatke sa prethodnog trgovanja, koji se svakodnevno osvežavaju u 13:30h. Tu se mogu pronaći informacije o poslednjoj vrednosti indeksa BELEX15 i BELEXline, kao i informacije o akcijama koje su u toku proteklog trgovačkog dana zabeležile najveći promet i najveći rast i pad cene na Regulisanom tržištu.

Pored aktuelnih dnevnih podataka, na mobilnoj verziji internet prezentacije m.belex.rs raspoloživi su i grafikoni istorijskih vrednosti cena svih kompanija čijim se akcijama trguje na Beogradskoj berzi, kao i najnovije vesti o svakoj od ovih kompanija, putem kojih se investitori mogu informisati o najznačajnijim aspektima poslovanja kompanije, u cilju donošenja ispravne investicione odluke. Takođe, mobilna verzija internet prezentacije Beogradske berze sadrži i spisak svih brokera - članova Berze, kojima se građani mogu obratiti za trgovanje na Berzi, kao i tiker podatke sa informacijama o cenama hartija od vrednosti u toku samog trgovanja na Berzi, tj. u realnom vremenu.

Vizuelni identitet prezentacije m.belex.rs prilagođen je prikazu na mobilnim uređajima i krajnje pojednostavljen, dok sve dodatne potrebne podatke koji se odnose na berzansko poslovanje u Srbiji, regulativu, informacije o edukacijama Berze i drugim događajima na tržištu korisnici mogu pronaći, kao i do sada, na internet prezentaciji Berze.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta