Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
ČADEŽ: Neophodna privatizacija "Telekoma"
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocenio je sinoć da je privatizacija "Telekoma Srbija" neophodna i da je pitanje kako bi država, ukoliko bi ostala vlasnik, mogla to preduzeće da na duži rok učini održivim i konkurentnim na međunarodnom tržistu.

Čadež je gostujući na B92 rekao da nema direktnu informaciju o tome da li je "Deutsche Telekom" zaintresovan za kupovinu srpskog preduzeća za telekomunikacije, ali je naveo da bi bilo prirodno da jeste.

Prirodno bi bilo da bude zaintresovan. "Deutsche Telekom" jeste prisutan u zemljama u okruženju, ali sa druge strane postoje poslovne odluke koje je donosio na drugim konktinentima, a koje mogu da utiču na sposobnost da investira u sledeće projekte - istakao je Čadež.

Upitan da li je srpska privreda spremna da preuzme višak zaposlenih, ukoliko bi se broj radnika smanjio posle privatizacije, predsednik PKS je odgovorio da će dosta toga zavisiti od toga kako će poslovati privatizovan "Telekom" i da bi i to preduzeće moglo da generiše druga radna mesta.

Kako je istakao, u tom sektoru postoji dovoljan potencijal za ljude koji dobro rade svoj posao.

Podsetivši da se novac dobijen od privatizacija može potrošiti na smanjenje javnog duga ili na infrastrukturne projekte, Čadež je istakao da Vlada Srbije radi na tim projektima koji bi mogli da pokrenu privredni razvoj.

Čadež je kao dobru vest ocenio udruživanje srpskih kompanija kako bi učestvovale u privatizacionom procesu.

- To je dobra vest, mislim da to treba pozdraviti. Da li se srpska firma udružuje sa srpskom firmom ili sa nekom stranom firmom, nije toliko važno, i ta strana koja bude došla ovde sa srpskom firmom kao partnerom, biće srpski privredni subjekt - rekao je Čadež.

Ranije juče, kompanije "MK grupa" i Industrija mesa "Matijević" saopštile su da imaju nameru da udruže svoj kapital, znanja i iskustva i osnuju Konzorcijum ova dva privredna društva, kao zainteresovanog kupca za kupovinu PKB Korporacije AD Padinska Skela.


MK i "Matijević" osnivaju konzorcijum za kupovinu PKB-a
Na osnovu dugogodišnje saradnje i velikog poslovnog iskustva u oblasti agrara, kompanije "MK Group" i "IM Matijević" imaju nameru da udruže svoj kapital, znanja i iskustva i osnuju konzorcijum ova dva privredna društva, kao zainteresovanog kupca za kupovinu PKB Korporacije AD Padinska Skela. Ideja vodilja osnivanja konzorcijuma je stvaranje respektabilnog domaćeg kupca u procesu privatizacije, koji će biti ravnopravan ponuđač sa drugim domaćim i stranim investitorima, navedeno je u zajedničkom saopštenju dve kompanije.

Kompanija "MK Group" je jedna od vodećih holding kompanija u Srbiji čija je osnovna delatnost proizvodnja i trgovina poljoprivrednim proizvodima. Sa više od 30 godina iskustva svrstava se među najveće i najsnažnije kompanije u domaćem agraru, a kompanija IM "Matijević" je prisutna na srpskom tržištu od 1992. godine, kao jedna od najvećih proizvođača mesa i mesnih prerađevina. Zajedno sa privrednim društvima iz oblasti agrara, kao povezanim licima, IM "Matijević" je takođe jedna od vodećih kompanija čija je osnovna delatnost proizvodnja i prodaja poljoprivrednih proizvoda, stoji u saopštenju.


MK and Matijevic are setting up consortium for acquisition of PKB
Based on a long-term cooperation and extensive experience in the field of agriculture, MK Group and IM Matijevic are planning to merge their capital, knowledge and experience and set up consortium of these two companies as an interested buyer for the acquisition of PKB Korporacija AD Padinska Skela. The idea of setting up consortium refers to creating of respectable local buyer in the privatization process which will be equal bidder to other local and foreign investors, it was stated in mutual announcement of two companies.

MK Group is one of the leading companies in Serbia whose core activity is production and trading in agricultural products. With more than 30 years of experience it is ranked among the biggest and strongest companies in domestic agriculture and IM Matijevic has been present at Serbian market since 1992 as one of the biggest producers of meat and meat products. Together with companies in agricultural field, as liable entities, IM Matijevic is also one of the leading companies whose core activity is production and sale of agricultural products, it was announced.


Kompaniji "Simpo" odobren program za rešavanje viška zaposlenih
Rešenjem Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja od 2. aprila 2015. godine kompaniji "Simpo" je odobren program za rešavanje viška zaposlenih. Programom je obuhvaćeno 1.589 zaposlenih u matičnom preduzeću i povezanim društvima, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Na osnovu pozitivnog mišljenja vranjanske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, kojim se potvrđuje da je "Simpo" ispunio uslove za dodelu novčanih sredstava za finansiranje Programa viška zaposlenih, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja donelo je rešenje kojim "Simpu" odobrava program za rešavanje viška zaposlenih u matičnom preduzeću i povezanim društvima.
Istog dana po dobijanju rešenja, "Simpo" je Ministarstvu uputio zahtev za uplatu sredstava i u narednim danima očekuje se prenos sredstava i početak isplate radnika koji su se prijavili za socijalni program, navode u "Simpu".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta