Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Koja će preduzeća u restrukturiranju Vlada spasiti od prinudne naplate posle 31. maja?
Spisak preduzeća koja će država zaštititi od prinudne naplate poverilaca, a tako i izvesnog stečaja, i posle 31. maja - još nije konačan. Ko će se probiti na listu 16 "perspektivnih" ne znaju još ni u Ministarstvu privrede. Konkurencija je oštra, a kako "Novosti" saznaju, šansu za opstanak trebalo bi da dobiju FAP, "Prva petoletka", "14. oktobar", "Ikarbus", "Simpo", "Petrohemija", RTB "Bor", "Galenika", "Resavica", PKB korporacija. Sve ove firme broje oko 20.000 radnika. U red bi, ako je po broju zaposlenih i značaju, mogle da stanu i "Mostogradnja", "Yumco", Industrija kablova Jagodina, "Trayal"...

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, pripremaju se izmene Zakona o privatizaciji tako da će rok zaštite biti produžen za strateški važna preduzeća. Isto pravilo moglo bi da važi i za firme za koje se u narednih dvadeset dana raspiše javni poziv za prodaju.

- Treba sačuvati sve firme koje imaju proizvodnju, finalni proizvod i tržište - smatra Ljubiša Obradović, sekretar Udruženja za metalsku i elektro industriju PKS. - Pre svega mislim na firme koje imaju inostrano tržište. Takve firme su bitne jer od njihove sudbine zavise i stotine kooperanata. Bilo bi dobro sačuvatu IMR, IMT, "Prvu petoletku", Industriju kablova Jagodina, "14. oktobar". Ta preduzeća stvaraju domaće proizvode, tu je jako malo uvoza. Šansu, međutim, treba dati onima koji mogu od ovog trenutka da posluju pozitivno. Mislim da bi pojedina preduzeća imala šansu i ako bi otišla u radni stečaj.

Status zaštićenih od prinudne naplate do kraja meseca ima ukupno 97 preduzeća. U metalskom i elektro sektoru i rudarstvu je čak 47 njih sa oko 28.000 zaposlenih.

Kada je reč o farmaceutskom sektoru novi rok, veruju mnogi, zaslužila je "Galenika" kao jedini državni domaći proizvođač lekova.

- "Galenikin" proizvodni asortiman je prepoznatljivog brenda tradicionalno prisutan na istočnoevropskim tržištima - kaže Mirjana Vučićević, sekretar Udrženja za farmaceutsku privredu PKS.

- Evropskim sertifikatom o Dobroj proizvođačkoj praksi dobijenim od Republike Slovenije, verifikovano je da je proces proizvodnje i kontrolisanja lekova u "Galenikinom" pogonu čvrstih formi najvišeg tehnološkog nivoa, da raspolaže adekvatnim prostorom, opremom i kadrom koji obezbeđuju da tržište dobija kvalitetne, efikasne i bezbedne lekove. Ovim serifikatom "Galenikinim" lekovima su otvorena vrata zahtevnog evropskog tržišta kao ravnopravnom partneru.

Dogovor ili prodaja

Sa ivice stečaja preduzeća će se spasti ukoliko se poverioci dogovore oko unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) ili pronađu sigurnog kupca. Tako se očekuje da će se poverioci RTB "Bora" dogovoriti oko njegove reorganizacije, dok je izvesno da će PKB korporacija očigledno preći u privatne ruke, jer je javni poziv za prodaju skoro spreman.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta