Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Todorić vinuo Merkator do profita
Trgovinski lanac Merkator ostvario je u prvom tromesečju dobit od 4,1 miliona evra, čime je prvi put posle nekoliko godina ubeležio pozitivni kvartalni rezultat.

Prošle godine u prva tri meseca Merkator je imao 8,5 miliona evra gubitka, objavio je slovenački poslovni dnevnik Finance.

Kad su u pitanju prihodi od prodaje, Merkator je u prvom kvartalu ostvario 628,7 miliona evra, što je 0,6 odsto više nego u istom periodu lane.

Značajnom poboljšanju poslovnog rezultata doprineli su viši prihodi, smanjenje troškova i restrukturiranje finansijskih obaveza, kao i nova organizacija poslovanja u Sloveniji, Srbiji i Crnoh Gori, smanjenje troškova, ulaganja u maloprodajnu mrežu i aktivnosti prema potrošačima, saopštila je kompanija.

Rezultati kvartalnog poslovanja Merkatora objavljeni su dan kasnije nego što se najavljivalo, i to zbog velikog požara koji je juče u Ljubljani uništio dve trećine Merkatorova glavnog skladišta, pri čemu je jedna osoba izgubila život. U kompaniji kažu da požar neće uticati na planiranu izgradnju novog logističkog centra.

Merkator je od juna prošle godine u sastavu hrvatskog koncerna Agrokor, čiji je vlasnik Ivica Todorić jedan od najbogatijih ljudi na Balkanu.

U ovom trenutku Agrokor u mreži Konzum-Merkator ima 2.000 trgovina u regionu.


Marbo dobija konkurenciju u Titelu
Švajcarska kompanija Kelvins Potato će u Titelu na jesen otvoriti savremenu fabiku za preradu krompira, a u zgradu i opremu biće uloženo oko 10 miliona evra.
Pomfrit, čips, pire i drugi proizvodi iz ovog proizvodnog pogona biće napravljeni od domaćeg krompira.

Kelvins Potato gradi novi proizvodni pogon na mestu nekadašnje fabrike za preradu voća i povrća „Titel brend“, u okvirima bivše Jugoslavije čuvene „Titelske hladnjače“.
 
Direktor kompanije Kelvins Potato Dragan Đurić je obišao radove na izgradnji fabrike sa čelnicima lokalne vlasti u Titelu, i predstavio im planove i rokove za početak proizvodnje.

“Prezadovoljni smo onim što smo videli. Srećni smo što smo zajedno sa našim partnerima uspeli u naporima da jedna ovakva investicija bude realizovana upravo u Titelu i da od jeseni počinje novi život naše fabrike“, kazao je predsednik opštine Titel Dragan Božić.

Kako je istakao Božić, Kelvins Potato će otvoriti nova radna mesta u privredi u maloj opštini, a istovremeno, ovo je i velika šansa za poljoprivrednike da kao kooperanti proizvode sirovine za fabriku.
 
Pomoćnik predsednika opštine zadužen za privredu Marinko Trivunović kazao je da će iz nove fabrike od jeseni izlaziti pomfrit, čips, pire i drugi proizvodi koji su se do sada isključivo uvozili, a u Srbiji samo pakovali.

“U narednim danima očekujemo finalizaciju dogovora oko ulaganja u prerađivačke kapacitete u mlekarstvu, što će za našu opštinu, pored fabrike za preradu krompira, biti od životne važnosti i umnogome promeniti stanje u privredi naše opštine“, kazao je Trivunović


Firma iz Goražda zainteresovana za FAP Livnicu
Preuzimanjem FAP-a od strane finske kompanije SISU omogućiće se izdvajanje prijepoljske FAP Livnice od matične firme i steći uslovi za njenu privatizaciju za koju već postoji interesovanje, izjavio je Tanjugu predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović.

On ističe da je imao sastanak na ovu temu sa direktorom Agencije za privatizaciju Ljubomirom Šubarom.

“Kako mi je rečeno na tom sastanku kao najozbiljniji kandidat za privatizaciju prijepoljske FAP Livnice pominje kompanija Prevent iz Goražda,koja je iskazala spremnost da u livnicu uloži 11 miliona evra i zaposli oko 500 radnika”, kaže Hašimbegović za Tanjug.

Prijepoljska FAP Livnica se zbog neuspešne privatizacije nalazi u stečaju, a po rečima Hašimbegovića dokumentacija za njenu prodaju je spremna.


Holanđani otvaraju fabriku trikotaže u Grdelici
Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i suvlasnik holandske firme VNB "Knitting“ Klas Veijera potpisali su danas ugovor o saradnji i otvaranju pogona trikotaže u varošici Grdelica.

Holandska firma najavila je da će u julu u Grdelici otvoriti pogon za proizvodnju odeće od trikotaže i da će tada posao dobiti deset radnika.

"U julu ćemo zaposliti desetak radnika ali već do kraja 2016. godine taj broj biće oko 100 zaposlenih. Planiramo proizvodnju od 50.000 do 70.000 odevnih predmeta a najveći deo izvozićemo u Holandiju i zemlje EU“, kazao je Veijera.

Pogon trikotaže u Grdelici biće u bivšoj državnoj fabrici "Danilo Bošković“ koju je grad dobio od Vlade Srbije. Holandska firma u poslednjih nekoliko godina sarađuje sa dve porodične firme u Leskovcu i Lebanu.


Energoprojekt "could become Belgrade Waterfront contractor"
Serbia's construction industry giant Energoprojekt "could become the main contractor for the Belgrade Waterfront buildings that will be built first."
According to the Vecernje Novosti daily, "it will be known early next month if the price determined by the domestic builders will suit the investors."

The Two Towers project has reportedly already been sent to the company's experts and they have been working to produce Energoprojekt's offer.

"In the meantime, an 80-meter crane is being prepared, that will be of great importance in building the 20-storey structure" - writes the Belgrade-based daily.

Belgrade Mayor Sinisa Mali recently announced that the residential towers are planned to be built during the first phase of the Belgrade Waterfront project, and that construction would start this summer.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta