Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
TENT ulaže 70 miliona dinara u modernizaciju pruge
Privredno društvo ''Termoelektrane Nikola Tesla'' (TENT) iz Obrenovca ove godine će uložiti 70 miliona dinara u rekonstrukciju i modernizaciju industrijske pruge kojom se dovozi ugalj iz Kolubarskog basena do termoelektrana TENT A i TENT B.

Kako je saopštio TENT, očekuje se da će radovi početi već u junu ove godine, a jedan od najznačajnijih poslova odnosiće se na rekonstrukciju telekomunikacione infrastrukture koja podrazumeva postavljanje optičkog kabla na deonicama Stubline-Vorbis (opština Obrenovac), Stubline-Brgule (opštine Obrenovac i Ub) i Brgule-Vreoci (opštine Lazarevac i Ub).

Ovo je druga faza modernizacije pruge od Vreoca do Obrenovca čime će u potpunosti biti završen projekat optičkog prenosa podataka, saopšteno je iz TENT-a.

Značajni radovi obaviće se i na delu pruge Brgule-Vreoci na teritoriji opštine Lazarevac gde će na tri lokacije biti obnovljena osiguranja putnih prelaza i njihovo građevinsko uređenje.

Rekonstrukcija putnih prelaza trebalo bi da dodatno poveća bezbednost drumskog i železničkog saobraćaja na tom delu pruge.

Planirana je i rekonstrukcija rasvete na istovarnim stanicama u železničkoj stanici koja se nalazi u okviru Termoelektrane "Kolubara", u Velikim Crljenima, koja će olakšati manipulaciju prilikom dopreme uglja.

Na mreži pruga PD TENT u okviru ovogodišnjih radova biće obavljena i prva faza rekonstrukcija stanice i ukrsnice "Tamnava", koja pripada teritorijama dveju opština - Lazarevac i Ub.

Industrijska pruga od Vreoca do Obrenovca podrazumeva železničku mrežu dužu od 100 kilometara, koja inače spada u red najopterećenijih pruga u Evropi.


Počela trka, ko gradi BG na vodi?
Nadmetanje za izgradnju prvih obejekata u Beogradu na vodi je počelo, a svoje učešće je zvanično potvrdila kompanija Energoprojekt.
"Sa inženjerskog stanovišta, projekat nije kompleksan osim u delu fundiranja objekata“, objašnjavaju iz firme.

Kako kažu, Energoprojekt bi mogao da realizuje projekat u saradnji sa domaćim kooperantima i nešto ranije u odnosu na tenderom zahtevan rok.

Tenderom je inače propisano da rok ne bude duži od 950 dana. Dakle, ako bi tender bio završen i ugovor potpisan tokom leta, a radnici prionuli na posao od avgusta ili septembra, završetak prve dve zgrade mogao bi da se očekuje na proleće 2018. godine.

U Energoprojektu veruju da bi mogli da pobede na tenderu.

"Predali smo ponudu za realizaciju izgradnje objekta stambeno.komercijalne namene na parceli 14 koji se sastoji od zajedničkog parkinga i dve stambene kule. Ponudili smo realnu tržišnu cenu , ali ne znamo koje jop kompanije učestvuju ni kakava je njihova ponuda“, kažu u kompaniji.

Poziv na tender je, u ime investitora uputila firma Mejs koja je angažovana za rukovođenje projektom, dok je "Mašinoprojekt“ po ranije sklopljenom ugovoru sa investitorom uradio glavni projekat stambenog kompleksa.


Sertić: Privatizacija 17 preduzeća po posebnom kriterijumu
Ministarstvo privrede priprema akcioni plan za privatizaciju 17 preduzeća u restrukturiranju po posebnim kriterijumima, koja će imati zaštitu od naplate poverilaca u narednih godinu dana da bi mogla da se pripreme za privatizaciju, izjavio je danas Tanjugu ministar privrede Željko Sertić.

On je istakao i da će to biti preduzeća imaju poseban značaj za ekonomski život Srbije.

Ministar privrede je najavio da će vlada predložiti izmene Zakona o privatizaciji, koje će se ogledati u promeni nekoliki članova tog zakona i tražiti podršku od Skupštine Srbije da se pomeri rok zaštite za ta preduzeća za godinu dana.

Tokom proteklih pregovora sa MMF-om i kontinuiranih razgovora sa Svetskom bankom, ali i unutar Ministarstva privrede i Agencije za privatizaciju u fokusu su bila upravo preduzeća u restrukturiranju, kazao je Sertić.

"Mi smo u momentu donošenja novog Zakona o privatizaciji, prošle godine u avgustu mesecu, imali 144 preduzeća u restrukturiranju. Ta preduzeća su na određen zakonski način zaštićena od prinudne naplate poverilaca.

Od 144 preduzeća, 40 je otišlo u stečaj, sedam preduzeća će biti privatizovano u posebnom procesu na bazi Briselskog sporazuma, jer se nalaze na teritoriji Kosova i Metohije, i ostaje nam 97 preduzeća kojima po Zakonu o privatizaciji 31. maja ističe zaštita od naplate poverilaca. To je neki period od 31. maja do 4. i 5. juna", podsetio je resorni ministar.

Od 97 preduzeća Ministarstvo privrede priprema profesionalni akcioni plan, u kome će biti naznačeni kriterijumi na osnovu kojih će biti izabrano tih 17 preduzeća, o čemu je postignut dogovor sa MMF-om. To će svakako biti preduzeća koja imaju poseban uticaj na ekonomski život stanovništva ili veliki broj zaposlenih, objasnio je Sertić i dodao da će ta preduzeća imati vrlo jasno precizirane kriterijume i oročenu zaštitu.

On je rekao da će se od Skupštine zatražiti podrška za izmenu par članova zakona o privatizaciji kako bi se pomerio rok zaštite za godinu dana, ali će aktom Vlade za svako preduzeće biti opisano šta je to što treba da se uradi i u kom periodu.

"Dakle, neće sva preduzeća imati tih godinu dana mogućnost zaštite, imaćemo vrlo jasno definisane timove koji će da rade za svako preduzeće zajedno i sa spoljnim savetnicima i sa predstavnicima stručne javnosti ovde u Srbiji", kazao je sagovornik Tanjuga.

Sertić je naglasio da je vrlo važna saradnja sa sindikatom i sa rukovodstvima tih preduzeća, jer se do sada često dešavalo da sama rukovodstva preduzeća nisu imala interes da se uđe u ozbiljan proces privatizacije.

"Mnogo razloga postoji zašto to ide tako, mnogo razloga je bilo na strani direktora koji su nam objašnjavali nemogućnost definisanja paketa privatizacione dokumentacije. Međutim, mi više izgovora za takve stvari nemamo i nećemo biti tolerantni prema tome", uopozorio je ministar privrede.

Sva ostala preduzeća, koja ne uđu u najavljeni paket zaštićenih preduzeća, imaće mogućnost da za neka od njih do 31. maja bude objavljen javni poziv za privatizaciju i takve firme biće zaštićene do kraja oktobra meseca, faktički u zakonskim rokovima do trećeg poziva u skladu sa Zakonom o privatizaciji, rekao je Sertić.

Država će za ona preduzeća za koja ne bude objavljen javni poziv za privatizaciju ili budu objavljeni, a ne nađu svog kupca, kao i do sada, obezbediti i socijalni program i mogućnost da neka od tih preduzeća kroz stečajni postupak nađu svoje nove kupce i neko svoje novo tržište, rekao je ministar privrede.


Vlada Srbije formirala Savet za mala i srednja preduzeća
Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela Odluku o obrazovanju Saveta za mala i srednja preduzeća, preduzetništvo i konkurentnost, na čijem čelu je ministar privrede Željko Sertić, saopšteno je iz Vlade.

Savet će koordinirati aktivnosti ministarstava i drugih organizacija na unapređenju preduzetništva i razvoju malih i srednjih preduzeća.


Osiguravajuća kuća "Generali" ostavarila najbolji kvartalni profit u poslednjih 7 godina
Treća najveća evropska osiguravajuća kuća "Generali" u prvom kvartalu povećala je operativni profit za 6%, na 1,3 mlrd EUR, zahvaljujući dinamici u sektoru životnog osiguranja.

Kako se navodi u saopštenju ove italijanske kompanije, reč je o najboljem rezultatu na nivou grupe za poslednjih sedam godina, prenosi Reuters.

Istovremeno, neto profit porastao je za 3,3%, na 682 mil EUR.

Za prva tri meseca ove godine, prihodi od premija porasli su 8,3%, na 20,1 mlrd EUR, zahvaljujući rastu u segmentu životnog osiguranja od 12,7%.

U okviru plana poboljšanja rentabilnosti, utvrđenog još 2013. godine, "Generali" je predvideo da do kraja 2015. poveća prinos na vlastiti kapital na 13% i koeficijent solventnosti na preko 160%, ali i da smanji troškove za oko 750 mil EUR.

Neki od ovih ciljeva, kako je navedeno, već su ostvareni, pošto je koeficijent solventnosti na kraju marta ove godine već dostigao 168%, prema 156% na kraju decembra 2014.


TENT to pour RSD 70 m in railroad modernization
As TENT announced, they expect the works will start in June this year and one of the most important works will refer to reconstruction of telecommunications infrastructure which comprises set up of optical cable at the Stubline-Vorbis section (Obrenovac), Stubline-Brgule (Obrenovac iandUb) and Brgule-Vreoci section (Lazarevac and Ub).

This is the second stage of modernization of the railroad from Vreoci to Obrenovac which will completely end the project of optical data transfer, TENT announced.

Important works will also be carried out at the Brgule-Vreoci section at the territory of Lazarevac municipality where insurance of road crossings and their construction development will be rehabilitated on three locations.

Reconstruction of road crossings should additionally improve safety of road and railroad traffic on this part of the railroad.

They also planned reconstruction of lightning at loading stations at railway station within the Thermal power plant Kolubara in Veliki Crljeni which will facilitate manipulation during coal delivery.

At the network of railroad of TENT, within this year’s works, the first stage of reconstruction of station Tamnava which belongs to territories of two municipalities - Lazarevac and Ub will also be carried out.

Industrial railroad from Vreoci to Obrenovac implies railway network 100 km long which is ranked among the busiest railroads in Europe.


ENERGOPROJEKT: We delivered offer for construction of Two towers in Belgrade on water
Competition for construction of the first facilities in Belgrade on water has started and Energoprojekt officially confirmed its participation.

-From the engineering point of view, the project is not complex apart from the part when it comes to facility foundation – the company explains.

As they say, "Energoprojekt" could implement project in cooperation with local associates and a bit earlier than planned within tender deadline.

Tender implies deadline not to be longer than 950 days. So, if tender would be finished and contract signed over the summer, workers could start working as of August or September, completion of the first two buildings could be expected in the spring 2018.

"Energoprojekt" believes they could win tender.

-We delivered offer for implementation of construction of facility of residential and commercial purpose on a lot 14 which comprises mutual parking and two residential towers. We offered market price but we still do not know which companies participate or their offer - the company says.

Call for tender, on behalf of the investor, was sent by Mace firm which manages project while Masinoprojekt developed the main design of residential complex in line with previous agreement.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta