Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Pokrenut program za rešavanje dugova srpske privrede
Ministar privrede Željko Sertić i ministar pravde Nikola Selaković potpisali su danas sa predstavnicima Međunarodne finansijske korporacije i Privredne komore Srbije Memorandum kojim je pokrenut Program za rešavanje pitanja dugova, čiji je cilj smanjenje nesolventnosti i podsticanje kreditiranja privrede, kao i jačanje kapaciteta stečajnih upravnika.

Memorandum je u ime IFC-a potpisao regionalni menadžer Tomas Lubek, koji je upozorio da Srbija ima visok procenat problematičnih kredita, ali da nije jedina u regionu, u kojem udeo nenaplativih kredita iznosi oko 20 odsto, na primer u Albaniji, Crnoj Gori, Bugarskoj i Rumuniji .

Prema podacima IFC-a, do kraja 2014. godine udeo nenaplativih kredita u portfoliju srpskih banaka dostigao je 23 procenta, što predstavlja rast u odnosu na 2010. godinu, kad je iznosio 16,7 odsto.

Lubek je podsetio da je IFS čala Svetske banke koja se fokusira na razvoj privatnog sektora i kazao da se program, koji je pokrenut za rešavanje pitanja dugova, sprovodi u saradnji sa Vladom Švajcarske, kao i da će biti sproveden u naredne tri godine.

Prema njegovim rečima obuhvatiće zakonodavnu i regulatirnu reformu kao i unapređenje kapaciteta relevantnih institucija u Srbiji za rešavanje pitanja dugova.

On je rekao da bi Srbija trebalo da izmeni zakon o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju kako bi banke i dužnici van suda mogli brže da dođu do rešenja.

Sertić je ukazao da dobrovoljno finansijsko restrukturiranje i stečajevi u Srbiji idu veoma sporo zbog komplikovane procedure i kazao da država priprema izmene zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju i stečaju.

"Veoma su komplikovane i duge procedure i za većinu učesnika u tom procesu nema obavezujućih formi za rokove, trajanje procedura, završetak tih poslova", rekao je Sertić.

On je dodao da je cilj države da u narednom periodu zainteresuje banke da uđu u procese dobrovoljnog, odnosno vansudskog rešavanja dugova, s ozbirom da je u prethodnom periodu bilo zainteresovanih za taj pravni instrument, ali da su banke to izbegavale.

Govoreći o stečajevima, Sertić je rekao da je cilj da se oni ubrzaju, a ne da traju ponekad nedopustivo dugo, i duže od deset godina, što ne ide u prilog ekonomskom osnaživanju zemlje i naveo da će izmene Zakona o stečaju biti pripremljene za javnu raspravu u dogovoru sa Svetskom bankom i MMF, kao i da će predvideti veću odgovornost stečajnih upravnika koji će dobijati nagrade po završenom poslu jer je do sada bilo slučajeva da ceo proces neopravdano dugo traje.

"Mi ćemo naći najbolje rešenje za sadašnje ekonomsko stanje, kao i najbolje rešenje u interesu države", rekao je Sertić.

On je istakao da problem nesolventnosti srpske privrede nije problem od juče, ali da se sa njim danas suočavamo i da je to ozbiljan problem koji usporava oporavak ekonomije i napore za jačanje privatnog sektora.

Ministar privrede je kazao da će se sa reformama u toj oblasti relaksirati nekoliko desetina privrednih subjekata koji imaju probleme dugova.

On je rekao da će PKS informisati članove o reformi u toj oblasti, Ministarstvo pravde će sprovoditi obuke ,a Ministarstvo privrede naći će najbolja pravna rešenja.

Sertić je rekao da će u taj proces biti uključena Narodna banka Srbije i druge institucije kako bi se poboljšao poslovni ambijent Srbije i ekonomija učinila održivom.

Selaković je rekao da je rešavanje pravne regulative u toj oblasti veliki zadatak države u narednom periodu i napomenuo da je pravosuđe veoma konzervativno, kao i da će ministarstvo u narednom periodu organizovati obuke privrednih sudija, kako bi se ti sporovi brže rešavali.

On je ipak napomenuo da tu instant rešenja ni čarobnog štapića nema, ali da treba raditi na tome.

Selaković je podsetio da je 1. januara 2015. godine počeo da se primenjuje Zakon o posredovanju, odnosno medijaciji, kao i da je nedavno objavljen Registar medijatora.

Ministar pravde je objasnio da taj zakon predviđa da dve strane, kad dobrovoljno zaključe sporazum, on ima snagu pravosnažne sudske presude.

"Želimo da maksimalno ojačamo vansudsko rešavanje sporova i Ministarstvo pravde će nastojati da što više unapredi poslovne veštine privrednih sudija", rekao je Selaković.

Ističući da je cilj da privrednici ne moraju da čekaju godinama kako bi rešili privredni spor na sudu, ministar pravde je rekao da je važno unaprediti dve stvari - koncept medijacije i sistem izvršenja.

Selaković je kazao da je već jednom organizovana rasprava o novom nacrtu zakona o izvršenju i obezbeđenju koji je važan za investicioni ambijent u Srbiji.

U ime Privredne komore Srbije sporazum je potpisao predsednik PKS Marko Čadež koji je izrazio zadovoljstvo što izvršna vlast ima dijalog sa predstavnicima privrede u cilju pronalaženja najboljih rešenja za nelikvidnost privrede.

"Jedan od najvećih problema srpske privrede je upravo nelikvidnost", rekao je Čadež i kazao da se današnjim pokretanjem IFC programa unapređuje kultura u političkom i privrednom životu.

Programom, čiji je cilj smanjenje nesolventnosti privrede i podsticaj kreditiranja u Srbiji, podržava se razvoj i unapređenje zakonodavnog okvira u oblasti stečaja i sporazumnog finasijskog restrukturiranja.

Projektom se, takođe, unapređuje rad Agencije za licenciranje stečajnih upravnika i jačaju kapaciteti stečajnih upravnika i ostalih učesnika u ovom postupku.

Prema najnovijem izveštaju Svetske banke o uslovima poslovanja Doing busineš, potrebno je 635 dana za izvršenje ugovora, nakon sprovođenja 36 procedura i čak dve godine za rešavanje pitanja nesolventnosti.


Kinezi i Arapi ulažu u prKinezi i Arapi ulažu oizvodnju hrane - Zainteresovani za PKB i "PIK Bečej"
Onaj ko vlada tržištem hrane vlada i svetom i to je razlog zbog kog su kineske i arapske kompanije zainteresovane da ulažu u poljoprivredu u Srbiji - kaže za "Blic" agroekonomista Milan Prostran.

Dokaz nam stiže sa novosadskog poljoprivrednog sajma, gde se prvi put pojavila kompanija "Al Dahra" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je veoma važna u agrobiznisu svetskih razmera, a bilo je i deset kineskih kompanija, kao i delegacija Kineske razvojne banke koja se bavi investicijama na teritoriji čitavog Balkana.

Prostran objašnjava da Kinezi pokušavaju da svoj višak kapitala plasiraju prema svim mogućim tržištima.

- Kineze interesuje sektor hrane. Zainteresovani su da kupe PKB, a u igri su bili i "Vršački vinogradi". Deo hrane potreban je njima, a deo bi preko nas prodavali Evropi, jer bi im odavde bilo bliže i jeftinije, a da im je cilj da se približe Evropi govori i želja da kupe luku Pirej - objašnjava Prostran.

Situacija sa "Al Dahrom" je slična.

- Emirati kao pustinjska zemlja sve uvoze, pa bi višak ogromnog kapitala koji stiču naftom uložili i u Srbiju. Od nas su kupovali jagnjad, junad, brašno i pšenicu, ali se sada pojavljuju kao zakupci zemlje, a sve brže idu ka rešenjima da im se zemlja da i u vlasništvo. Pokazuju interesovanje i za PKB i za "PIK Bečej". Arape interesuje da proizvode stočnu hranu i naravno pšenicu, kukuruz, ulja - kaže Prostran.

Sajam je posetilo više od 106.000 ljudi, pa je premašen rekord iz 2013. Bilo je 1.500 izlagača iz 60 zemalja


Program for debts issue solving in Serbian economy started
The minister of trade, Zeljko Sertic and the minister of justice, Nikola Selakovic, signed with representatives of the International Financial Corporation and Serbian Chamber of Commerce Memorandum which initiated the Program for solving debts issue whose objective is to decrease insolvency and support loans for economy as well as capacity strengthening of trustees in bankruptcy.

According to IFC, by the end of 2014, the share of non-payable loans in portfolio of Serbian banks reached 23% which is a growth compared to 2010 when it was 16,7%.

The program whose objective is to decrease insolvency of economy and support loans in Serbia also supports development and promotion of legislation framework in the field of bankruptcy and mutually agreed financial restructuring. The project also develops the works of the Agency for licensing trustees in bankruptcy and strengthens capacities of trustees in bankruptcy and other participants in the process.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta