Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Vlada usvojila predlog izmena Zakona o privatizaciji
Vlada Republike Srbije usvojila je, na današnjoj sednici, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji kojim se predlaže da preduzeća od strateškog značaja za Republike Srbiju, kao i privredni subjekti na Kosovu i Metohiji, budu izuzeta u odnosu na postojeći rok za privatizaciju.

U tim preduzećima je, kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju sa medijima, zaposleno oko 25 hiljada radnika.

Cilj predloženog zakona je da se uspešno reši sudbina preduzeća u kojima postoje uslovi za privatizaciju i da se olakša postupak privatizacije. Predložene izmene imaju za cilj i da se utvrdi realno stanje imovine, obaveza i kapitala u preduzećima i utvrdi njihova stvarna tržišna vrednost, navodi se u saopštenju.


Government adopts proposal of changes to Law on privatization
Today, the Government of Serbia adopted the proposal of the changes to the Law on privatization which proposes extension of deadline for privatization of companies which are strategically important and the ones in Kosovo and Metohija.

Approximately 25.000 employees work in these companies, it was communicated after the meeting of the Government.

As explained, the objective of the proposed law is to solve destiny of companies where there are conditions for privatization successfully and to facilitate privatization procedure as well as to establish their real situation of their property, debts and capital i.e. to define their real market value.

In line with the Law on privatization, December 31, 2015 is the final deadline for privatization of companies in the portfolio of the Agency for privatization and there are 526 of themThe proposal of the Minister of trade is to extend deadline for privatization for 17 firms and 18 of non-privatized in Kosovo and Metohija.

As proposed, after adoption of the Law on privatization, new estimation of capital of non-privatized companies will have to be done in 30 days.


Niže vrednosti indeksa, osetan rast prometa
Indeksi Beogradske berze danas su bili u padu, BELEX15 od 0,21, a BELEXlajn 0,13 odsto, pa su na kraju poslovanja vredeli 722,86, odnosno 1.466,23 poena.
BEOGRAD - Indeksi Beogradske berze danas su bili u padu, BELEX15 od 0,21, a BELEXlajn 0,13 odsto, pa su na kraju poslovanja vredeli 722,86, odnosno 1.466,23 poena.

Prema izveštaju Berze, vrednost prometa od 102.130.392 dinara je sedam puta veća nego juče.

Najviše se trgovalo akcijama Energoprojekt holdinga, za 44.255.669 i Meser Tehnogasa, za 36.430.436 dinara.

Po rastu cene prednjače akcije Nove Budućnosti iz Žarkovca, sa 6,51 odsto i Dijamanta, sa 5,68 odsto, dok su najveći pad imale akcije AIK banke, 2,94 i Komercijalne banke, 1,36 odsto.

Strani investitori su realizovali 80,07 odsto trgovanja akcijama, uz udeo u kupovini od 81,31, a u prodaji 78,84 odsto.

Obveznicama Republike Srbije trgovano je za 3.047 evra, i to serijom A2016, uz cenu od 97,00 odsto nominalne vrednosti.


U Srbiji više od 1.000 medija, privatizacija po zakonu
U Srbiji je trenutno više od 1.000 medija u funkciji, a privatizacija medija koji su u potpunom ili delimičnom vlasništvu države, biće sprovedena u rokovima koje predviđa zakon, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković.

"Fascinantno je da u Srbiji postoji 110 televizija, 325 radio stanica, više od 500 štampanih medija koje izdaje više od 300 izdavača", kazao je Mirković na konferenciji "Izazovi korporativne društvene odgovornosti: Kako to rade najbolji?".

On je podsetio da je pre donošenja seta medijskih zakona prošle godine, broj registrovanih javnih glasila, što je naziv za medije po prethodnom zakonu, bio 1.440.

Među njima se nalazi veliki broj onih koji više ne postoje, ali više od 1.000 medija sa tog spiska i dalje su u funkciji, naveo je Mirković.

Konsolidacija medijskog tržišta je prioritet i nakon privatizacije medija znaće se tačno ko su vlasnici, rekao je Mirković, navodeći da se taj proces odvija redovnim putem, u zakonskim okvirima.

Mirković je ponovio da je konsolidacija medijskog tržišta od ključne važnosti za uređivanje medijskog prostora u Srbiji.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta