Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Fabrika automobilskih delova" iz Gornjeg Milanovca traži novog vlasnika
Preduzeće u stečaju "Fabrika automobilskih delova - FAD" iz Gornjeg Milanovca uskoro bi moglo da dobije novog vlasnika. Vrednost ove firme, u raspisanom pozivu, procenjena je na 750 miliona dinara.

Imovinu FAD-a čine nekretnine, postrojenja, oprema, kao i zalihe i potraživanja. Javno nadmetanje je zakazano za 29. jun 2015. godine u 12 sati, a prijave za učešće je potrebno poslati najkasnije do tri dana pred licitaciju.


Poljoprivredno zemljište kod Alibunara na prodaju
Stečajni upravnik stečajnog dužnika "Brazda produkt" d.o.o. iz Pančeva oglasio je prodaju poljoprivrednog zemljišta ove firme.

Zemljište se nalazi u katastarskoj opštini Novi Kozjak i zahvata ukupnu površinu od 276 ha, 90 a, 4 m2. Početna cena na javnom nadmetanju će iznositi 210.000.000 dinara.

Licitacija će se održati 25. juna 2015. godine sa početkom od 11 časova, a prijave za učešće treba da se pošalju do 18. juna ove godine.


Gornji Milanovac-based "Fabrika automobilskih delova" is looking for new owner
Gornji Milanovac-based company in bankruptcy "Fabrika automobilskih delova - FAD" could soon get a new ower. The company value, released in public call, has been estimated at RSD 75- m.

Property of FAD comprises real estate, facilities, equipment as well as stock and claims. Public bidding is scheduled for June 29, 2015 at 12 and applications should be sent three days prior to auction latest.


Imovina beogradske firme "Lola fluidomatik" na licitaciji
Za imovinu firme u stečaju "Lola fluidomatik" tražiće se novi vlasnik na javnom nadmetanju 22. juna ove godine sa početkom od 12 časova.

Na licitaciji će, između ostalog, biti ponuđena fabrička zgrada površine 1.647 m2, proizvodna hala od 2.880 m2, farbara i magacin. Početna cena iznosi 127 miliona dinara.

Prijavu za učešće na licitaciji je potrebno poslati najmanje 5 radnih dana pre zakazne aukcije.

Ovo preduzeće je proizvodilo hidraulične i pneumatske komponente za prevozna sredstva i naftnu industriju.


Na prodaju preduzeće "Partner inženjering" iz Beograda
Stečajni upravnik beogradskog preduzeća u stečaju "Partner inženjering" je oglasio prodaju ove firme kao pravnog lica. Početna cena na javnom nadmetanju biće 110.902.551 dinar.

Imovina ovog preduzeća obuhvata upravnu zgradu, objekat za smeštaj radnika, zatim laboratoriju, garderobu, radionicu sa magazinom, kao i opremu i alat.

Licitacija će se održati 26. juna 2015. godine sa početkom od 11 časova, a prijavu za učešće je potrebno poslati najkasnije 5 dana pre nadmetanja.

"Partner inženjering" je registrovana kao firma za proizvodnju, usluge i eksport-import.


Imovina "Beogradskog mašinskog grafičkog preduzeća" na dobošu
Licitacija na kojoj će biti ponuđena imovina "Beogradskog mašinskog grafičkog preduzeća" u stečaji zakazana za 25. jun sa početkom od 12 časova.

Imovina za koju će se tražiti novi vlasnik podrazumeva građevinske objekte u Beogradu ukupne površine 6.767 m2, a zatim i učešća u kapitalu drugih pravnih lica i potraživanja od komercijalnih dužnika.

Ukupna procenjena vrednost imovine je 90.916.338 dinara.

Prijave za učešće se šalju do 18. juna 2015. godine.


Sertić: Dobre vesti iz Železare
Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da je Železara Smederevo počela da plaća svoje obaveze državnim preduzećima i ocenio da je to veoma dobra vest.
Sertić je na sastanku sa novinarima izjavio da će srpska čeličana samo Elektroprivredi Srbije ove godine platiti oko 35 miliona evra i naveo da toga ranije nije bilo.

Sertić je kazao da je mesečna prodaja čelika porasla na 90.000 tona, a da će druga visoka peć biti pokrenuta na leto.

Prema njegovim rečima, koks se sada nabavlja po ceni koja je niža za 2,5 miliona dolara.

Sertić je podsetio da se Srbija sklapanjem aranžmana sa MMF-om obavezala da prekine dotiranje i pomoć bilo koje vrste državnim preduzećima.

"To se odnosi i na Železaru Smederevo. Nije nikakav problem da se za dugove koje su do sada imala javna i državna preduzeća napravi reprogram, ali da moraju da počnu odmah da plaćaju tekuće obaveze – struju, gas, vodu, koi i sve dobavljače", naveo je ministar privrede.

Vlada Srbija potpisala je 21. marta sa holandskim HPK inženjeringom ugovor o upravljanju Železarom Smederevo. Čelni ljudi HPK inženjeringa su Džon Gudiš, nekadašnji izvršni direktor američke kompanije Ju-Es stil koja je do 2012. bila vlasnik Železare i slovački biznismen Petar Karamaš.

Vlada Srbije je odlučila da agažuje spoljni menadžerski tim pošto su u februaru propali pregovori o strateškom partnerstvu sa američkim Esmarkom, o preuzimanju 80,01 odsto kapitala Železare u vlaništvu države.

Usluge menadžerskog tima koštaće 340.000 dolara, rečeno je ranije, a poslovanje Železare Smederevo do sada je Vladu Srbije koštalo imeđu 10 i 12 miliona evra mesečno.

Železara zapošljava oko 5.100 ljudi.


"Zelezara Smederevo" started paying claims to state-owned companies
The minister of trade, Zeljko Sertic, said that "Zelezara Smederevo" started paying their claims to state-owned firms and estimated that it is very good news.

At the meeting with journalists, Sertic said that Serbian steel plant will pay only to the Electric Power Industry of Serbia EUR 35 m only this year and said it has not been the case before.

Sertic said monthly sale of steel increased to 90.000 tons and that the second high furnace will start operating in the summer.

According to him, charcoal is now procured at the price which is USD 2,5 m lower.

Sertic reminded that Serbia committed in the agreement with IMF to stop supporting and help of any kind to state-owned companies.

- This refers to "Zelezaru Smederevo" as well. It not a problem to create reprogram for debts generated so far for public and state-owned companies by they have to start paying immediately for electricity, gas, water and all suppliers – the minister of trade said.


Poništena privatizacija C marketa zbog nove procene kapitala
Agencija za privatizaciju saopštila je danas da poništila Javni poziv za prikupljanje ponuda za prodaju kapitala Trgovinsko akcionarskog društva "C maket", je koji je objavljan 27. februara ove godine, jer odlukom Ministarstva privrede mora da se uradi nova procena kapitala tog preduzeća.

Odlukom Ministarstva privrede, od 21. maja 2015. godine, izmenjena je prethodno doneta odluka o modelu i metodu privatizacije i merama za pripremu i rasterećenje Trgovinskog akcionarskog društva "C market" Beograd, u delu koji se odnosi na početnu cenu, koja mora da bude "100 odsto procenjene vrednosti kapitala Subjekta privatizacije na dan 31. decembar 2014. godine koji se nudi na prodaju."

U prethodno objavljenom Javnom pozivu, početna cena utvrđena u iznosu od 100 odsto procenjene vrednosti kapitala subjekta privatizacije, na dan 31. decembar 2013. godine, tako da je Agencija zbog toga donela navedenu Odluku kojom poništava javni poziv.

Sve ostale odredbe Odluke Ministarstva privrede koje se odnose na model, metod i mere za ,,C market" Beograd, a koja je doneta 24. novembra 2014. godine, ostaju nepromenjene.

Agencija za privatizaciju u zakonskom roku raspisaće novi Javni poziv za prikupl?anje ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala Trgovinskog akcionarskog društva „C market“ Beograd.

Prijave koje su podneli zaposleni i bivši zaposleni u roku iz Javnog poziva za upis akcija bez naknade, a koji je objavio subjekt privatizacije, neće se ponovo podnositi, navedeno je u saopštenju.


Nastaje druga najveća banka u Sloveniji
Banka Celje i Abanka potpisale su sporazum o spajanju celjske banke sa Abankom, čime će nastati druga po veličini banka u Sloveniji. Prva će ostati NLB.

Spojene banke će se uglavnom usredsrediti na građanstvo i mala i srednja preduzeća, saopšeno je nakon potpisivanja ugovora iz obe banke. Oni su dodali da fokus ostaje na klijentima i njihovim potrebama, izveštava RTV "Slovenije".

Predsednik Uprave Abanke Jože Lenić rekao je da su potpisivanjem ugovora postavljeni jak temelji nove banke, koja će udružiti najbolje od dve banke i biti prepoznatljiva po fleksibilnosti te izvrsnosti usluga.

Predsednik Uprave Banke Celje Davorin Leskovar smatra da je ovo važan korak u daljem razvoju obe banke.

- Spojena banka će na tržištu ponuditi konkurentne proizvode i dodatne usluge visoog kvaliteta - rekao je on.

U području celjske regije združena banka će nastaviti tradiciju 150-godišnjeg poslovanja Banke Celje i održavanja vidljivost njenog branda.


Rasprodate obveznice opštine Stara Pazova u vrednosti od 125 miliona dinara
Opština Stara Pazova uspešno je plasirala čitavu emisiju obveznica, u vrednosti od 125 miliona dinara, tokom perioda upisa koji je trajao od 4. do 19. maja.

Ovom emisijom opština Stara Pazova je obezbedila sredstva za uređenje centra naselja Nova Pazova, izgradnju sportske hale sa kuglanom u naselju Golubinci i izgradnju vrtića u naselju Belegiš.

Potražnja je bila veća od ponude za oko 2,7 puta i kada su u pitanju pravna lica i kada je reč o građanima, saopštila je danas Opština Stara Pazova.

Plasman je urađen uz podršku Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i pod pokroviteljstvom UniCredit banke,

U pitanju je bio plasman od 12.500 EUR indeksiranih obveznica pojedinačne vrednosti od 10.000 dinara s kamatnom stopom od šest odsto na godišnjem nivou.

Enriko Verdoša, član Izvršnog odbora UniCredit banke Srbija, istakao je da su u UniCredit banci zadovoljni rezultatima emisije municipalnih obveznica Stare Pazove ukupne vrednosti od 125 miliona dinara.

On je izrazio nadu da će to utabati put za slične emisije obveznica u budućnosti, jer se smatra da će to dovesti do dodatnog razvoja ovog tržišnog segmenta i omogućiti fizičkim licima da istovremeno ostvare unosan prihod i investiraju u unapređenje uslova života u lokalnim zajednicama.

- Emisija municipalnih obveznica Stare Pazove, koja je više nego uspešno realizovana, pravi je pokazatelj perspektive ovih hartija od vrednosti na domaćem tržištu kapitala i budućnosti finansiranja lokalnih investicionih projekata ovim putem - rekao je Aleksandar Bućić iz Stalne konferencije gradova i opština.

- Zahvaljujući uspešnom plasmanu staropazovačka opština će sa građanima, pravnim licima i kompanijama, zajedno realizovati nekoliko važnih vitalnih infrastrukturnih projekata - rekao je predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović.


Investicioni fond ENIF ulaže 40 mil EUR u Srbiju i region
Novi regionalni investicioni fond ENIF uložiće ukupno 40 mil EUR tj. od 500.000 EUR do 3 mil EUR u pojedinačne startape u Srbiji i regionu, javlja portal "Startit".

Plan je da se novac investira pet godina i to u kompanije iz Srbije, BiH, Hrvatske, Albanije, Makedonije i Crne Gore, a prvi krug investicija biće ovog leta.

- Po pojedinačnoj kompaniji investiraće se od 500.000 do 3 mil EUR, ali ćemo van toga uraditi i određeni broj manjih seed investicija do 100.000 EUR po kompaniji. Fond će investirati u timove i kompanije, koji na bazi domaćeg znanja imaju potencial i ambiciju rasti i širiti se regionalno ili globalno - kaže Jan Kobler, partner u fondu.

Fond sadrži više različitih investitora, od kojih je najveći Evropski investicioni fond. Osim njega tu je i veliki broj privatnih investitora, ali i međunarodnih finansijskih institucija kao što je EBRD i već pomenuti ENIF. Takođe u investicijama učestvuje i Republika Srbija, a ko će dobiti novac zavisi od investicionog odbora.

Inače, u Beogradu će na jesen biti otvaren "Startit Centar", a među prisutnim organizacijama u ovom prostoru biće ENIF, piše "Startit".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta