Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Objavljena prodaja Staklare Pančevo
Agencija za privatizaciju objavila je danas prodaju imovine Industrije stakla iz Pančevo po početnoj ceni od 11,9 miliona evra.

Rok za dostvljanje prijava za učešće na javnom nadmetanju je 15. juli 2015.

Staklaru je za 35 miliona evra, marta 2012. godine, od Srbijagasa kupio konzorcijum bugarskih firmi Rubin i Glas industri čiji je vlasnik Korporativno-trgovinska banka iz Sofije, ali nije ispunjavao ugovorene obaveze.

Na poziv Agencije za privatizaciju stiglo je sedam pisama zainteresovanih investitora, među kojima su dve kineske kompanije.


Počela nova sednica Skupštine Srbije, Zakon o privatizaciji na dnevnom redu
Skupština Srbije počela je danas novu redovnu sednicu na čijem dnevnom redu su, između ostalog, izmene Zakona o privatizaciji, kojima je predloženo produženje roka za privatizaciju preduzeća od strateškog značaja i preduzeća na Kosovu, kao i da se omogući zaštita nekoliko preduzeća u restrukturiranju od prinudne naplate njihovih poverilaca.
Skupština danas o privatizaciji

Vlada Srbije je navela u obrazloženju da je cilj te izmene da se uspešno reši sudbina preduzeća u kojima postoje uslovi za privatizaciju, da se olakša postupak privatizacije i da se utvrdi realno stanje njihove imovine, obaveza i kapitala, odnosno da se utvrdi njihova stvarna tržišna vrednost.

Po Zakonu o privatizaciji, 31. decembar 2015. godine krajnji je rok za privatizaciju svih 526 preduzeća u portfelju Agencije za privatizaciju.

Predlog Ministarstva privrede je da se do godinu dana produži rok za privatizaciju 17 preduzeća, a na Kosovu i Metohiji je 18 neprivatizovanih firmi. Ministarstvo je predložilo i da se objavljivanje javnog poziva za još 33 firme, umesto za 31. maj odloži do oktobra.

Na dnevnom redu sednice su i izmene i dopune Zakona o standardizaciji, koje je podnela Vlada, i predlog odluke da Brankica Janković bude izabrana za poverenicu za zaštitu ravnopravnosti, umesto Nevene Petrušić kojoj je mandat istekao 5. maja.

Predlog da Brankica Janković bude izabrana za poverenicu, podneo je Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo, i ona je kandidat vladajućih stranaka.

Šest nevladinih organizacija je zatražilo od poslanika da ne podrže izbor Brankice Janković, jer nema dobre kvalifikacije za tu funkciju, ni iskustva na pravnim poslovima u oblasti zaštite ljudskih prava.

Nevladine organizacije predložile su Slavoljupku Pavlović.

Danas za 16.00 zakazana je posebna sednica parlamenta na kojoj će se poslanicima obratiti predsednik Italije Serđo Matarela.


Simpo nije kandidat za stečaj
Simpo a.d. Vranje do sada nije bio u procesu restrukturiranja, a to znači ni pod zaštitom države od poverilaca, niti će biti u narednom periodu, saopštili su danas iz ove kompanije, reagujući na spekulacije u pojedinim medijima u kojima su spominjani "u kontekstu kandidata za stečaj".

Simpo je u programu finansijske konsolidacije koji su podržali Vlada, Ministarstvo privrede i banke, čijom realizacijom treba da postane tržišno održivi sistem sa profitabilnim poslovanjem u osnovnom (core) biznisu, a da sva ostala društva (non-core biznis) treba da budu predmet ubrzane privatizacije.

Zaključkom Agencije za privatizaciju kod Simpa je prekinut proces privatizacije do rešavanja pitanja registracije promene vrednosti i strukture kapitala, navedeno je u saopštenju.

O ponovnom pokretanju potupka privatizacije odluku će doneti nadležni državni organi, dok Simpo ima obavezu da nastavi sa procesom finansijske konsolidacije prema usvojenom programu.

U Simpu je pokrenuta proizvodnja 12. januara posle pauze od šest meseci, i od tada postoji kontinuitet u proizvodnji.

Prodaja beleži rast na domaćem tržištu i zemljama u okruženju, a Simpo se sklapanjem izvoznih poslova polako vraća i na evropsko tržište.

Kompanija ističe da je zaključila i značajne ugovore o opremanju nekoliko hotela koji će imati veliku ulogu u daljem procesu njihove finansijske konsolidacije, a sve u cilju obezbeđenja održivog i pozitivnog poslovanja.

"Nepotpune informacije koje se ovih dana objavljuju unose nemir među naše poslovne partnere, dobavljače i radnike koji su zabrinuti za opstanak kompanije što samim tim nanosi štetu našem redovnom poslovanju", naveo je Simpo u saopštenju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta