Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Raspisan poziv za privatizaciju "Dragana Markovića"
Prvi od četiri beogradska poljoprivredna kombinata ponuđen je na prodaju. Agencija za privatizaciju raspisala je javni poziv za svojinsku transformaciju AD "Dragan Marković" iz Obrenovca. U konkursu objavljenom pre dva dana navodi se da je početna cena 9,3 mil EUR, a rok za dostavljanje ponuda za kupovinu ove firme je 20. jul. Pravo učešća imaju sva domaća i strana fizička i pravna lica kao i konzorcijumi, a tekst konkursa dostupan je sajtu AZP-a.

Obrenovački kombinat, čija je pretežna delatnost uzgoj svinja, proizvodi uljanu repicu, kukuruz, jabuke, mleko, ali i hleb i pecivo. Kao i preostala tri agrarna preduzeća u prestonici – Poljoprivredno-industrijski kombinat "Zemun", Poljoprivredna korporacija "Beograd" i "Voćarske plantaže" –predviđeno je da se proda uz više od 500 firmi u restrukturisanju. Prema dosadašnjim podacima sa sajta AZP-a, biće prodat u paketu s veterinarskom službom, a kupac će dobiti i silose, farme svinja i krava, fabriku stočne hrane, hangare...

U analizi koja je pratila "ličnu kartu" firme, prema istom izvoru, navedeno je da će kupac moći da računa na veliki broj proizvodnih programa, relativno zadovoljavajuću tehnologiju i "besprekornu mogućnost organizacije transporta", kao i na pokretanje proizvodnje u staklenicima i plastenicima zbog blizine termoelektrana, ali i mogućnost proizvodnje dijetetskih, dijabetskih, makrobiotičkih i vitaminskih proizvoda. Kao glavni nedostaci navedeni su odsustvo saradnje sa malim porodičnim preduzećima, neizgrađenost sistema za navodnjavanje, ali i blizina reka, nelojalna konkurencija, siva ekonomija i nemogućnost povlačenja kredita za nabavku stočne hrane i setvu.

Lična karta kombinata

Osnovan: 1998.

Pretežna delatnost: uzgoj svinja

Broj zaposlenih: 170

Većinski vlasnik kapitala: Republika Srbija (72%)


Nemačka zainteresovana da dalje investira u Srbiju
Nemački ministar za ekonomsku saradnju i razvoj Gerd Miler izjavio je u četvrtak, 28. maja 2015. godine da je Nemačka zainteresovana da dalje investira u Srbiju, a ministar privrede Željko Sertić pozvao je nemačke kompanije da ulažu u našu zemlju, jer je država spremna da obezbedi zemljište, a imamo i industrijske zone.

- Zahvaljujem se na vašoj ponudi, kad ste rekli da ukoliko obezbedimo pet ili 10 hektara zemlje, da ćemo imati još saradnika i kompanija iz Nemačke. Ja vam odmah kažem, imamo obezbeđenu zemlju i industrijske zone. Vaše kompanije su dobrodošle - rekao je Sertić koji je u četvrtak, 28. maja 2015. godine sa nemačkim saveznim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom obišao nemačku kompaniju "Bosch" u Šimanovcima.

Sertić je podsetio da u Srbiji već posluje više od 370 nemačkih kompanija, i naglasio da je, prema svim istraživanjima, saradnja države i PKS s tim firmama i Nemačkom kancelarijom za privredu dobra.

- Svi pokazatelji govore da su kompanije u Srbiji zadovoljne. Posebno poslednjih godina operativno pomažemo kompanijama da rešavaju probleme na terenu - rekao je Sertić.

Ministar je prisutnima rekao da će tek videti koliko je Srbija ozbiljna u reformama, i dodao da je kod nas prihvaćeno i zakonski i u praksi već 95% standarda koji se u EU primenjuju.

On je podsetio da je prošle godine bio u poseti kompaniji "Bosch" sa ministrom Verbićem na temu Bošovog projekta obrazovanja učenika.

- Tada je otvoreno odeljenje za školovanje dece u saradnji sa kompanijom "Bosch" i to je bio prvi korak u praktičnoj podršci reforme našeg stručnog obrazovanja i uvođenju dualnog obrazovanja. To je već rašireno u Nemačkoj i Austriji gde je taj sistem pokazao ozbiljan uticaj na razvoj industrija i poboljšanje ekonomskih performansi što je i naš cilj - rekao je Sertić.

Obilazeći industrijski park u Šimanovcima, Miler je izrazio zadovoljstvo zbog, kako je konstatovao, dinamičnog razvoja kompanija koje je imao prilike da vidi.

- I tu dinamiku mi želimo da podržimo i podstaknemo - rekao je on.

Miler je primetio da je u Srbiji problem veliki broj nezaposlenih među mladima ili nedovoljno obrazovanih mladih ljudi, dok je u Nemačkoj problem to što ima premalo mladih radnika.

- Mlade ljude u Srbiji mi želimo i možemo da stručno usavršavamo po modelu "Boscha", rekao je on i dodao da zbog toga "Bosch" investira u Beograd.

Prema Milerovim rečima, "Bosch" je vodeća nemačka kompanija u svetu, a tehnika znači napredak, ali tehnika je, kako je naglasio, moguća samo kroz stručno usavršavanje saradnika.


Germany is interested in further investments in Serbia
German minister for economic cooperation and development, Gerd Miler said on Thursday, May 28, 2015 that Germany is interested in further investing in Serbia and the minister of trade, Zeljko Sertic invited German companies to invest in our country since the state is ready to provide land and we also have industrial zones.

- I would like to thank you for your offer when you said that if we provide five of 10 ha of land, we will have more associates and companies from Germany. I am telling you now, we have land and industrial zones provided. Your companies are welcomed– Sertic who on Thursday, May 28, 2015 with German federal minister for economic cooperation, Gerd Miler, visited German company Bosch in Simanovci, said.

Sertic reminded that more than 370 German companies has already been operating in Serbia and outlined that in line with all researches, cooperation of the government and SCC with these firms and German office for economy is good.

During a tour of the Industrial park in Simanovci, Miler expressed satisfaction for as he said, dynamic growth of companies he had a chance to see.

Miler noticed that in Serbia there is a problem of large number of the unemployed young people or insufficiently educated while in Germany, the problem is there is too few young workers.


Bids invited for privatization of Dragan Markovic
The first of the four Belgrade-based agribusinesses has been put up for sale. The Privatization Agency has published an Invitation to Bid for the ownership transformation of the joint-stock company Dragan Markovic from Obrenovac. According to this ITB, starting price is set at EUR 9.3 million, while July 20th is the deadline to submit takeover bids for this company. Bids can be submitted by all domestic and foreign physical and juristic persons as well as consortiums. For more information, please visit the website of the Privatization Agency.
The agribusiness in Obrenovac, which mainly focuses on pig breeding, produces oilseed rape, corn, apples, milk, bread and baked goods. Just like the other three agrarian companies in the capital – the agricultural-industrial combine Zemun, agricultural corporation Beograd, and Vocarske plantaze – Dragan Markovic is set to be sold along with over 500 companies undergoing reorganization. According to the previous data from the Privatization Agency's website, it will be offered for sale with the veterinatiran service, and the future buyer will also get silos, pig and cow farms, fodder factory, hangers...
Company information:
Founded: 1998
Core activity: pig breeding
Employees: 170
Majority owner: Republic of Serbia (72%)


Na prodaju i "Zlatara Majdanpek"
Industrija za preradu Majdanpek, u čijem sastavu posluju fabrike "Zlatara Majdanpek" i "Megaplast" Donji Milanovac, na spisku je javnih poziva za privatizaciju koje je objavila Agencija za privatizaciju Republike Srbije. Javni poziv odnosi se na učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje imovine majdanpečkog IPM-a, čija je tržišna vrednost procenjena na više od 3,5 mil EUR koliko iznosi i početna cena. Inače, u strukturi kapitala Industrije za preradu RTB Bor grupi pripada 40%, a samom IPM-u 60%.

- Nadamo se da će ovaj pokušaj privatizacije biti uspešan i da će kupac naše fabrike zaposliti sve radnike - rekao je povodom objavljivanja poziva direktor majdanpečke Industrije za preradu Siniša Jevrić, a preneo "Kolektiv", portal "RTB Bor".

Inače, nakon privatizacije Fabrike elektroproizvoda 2008. godine, koja je takođe bila u sastavu IPM, sprovođenja više socijalnih programa u Industriji za preradu ostali su "Zlatara Majdanpek" i "Megaplast", koji zapošljavaju ukupno 319 radnika.


Zlatara Majdanpek jewelry company put up for sale
Industrija za preradu Majdanpek (Majdanpek Processing Industry - IPM), a part of which are factories Zlatara Majdanpek and Megaplast Donji Milanovac, is on the list of the companies that are put up for sale by the Privatization Agency of the Republic of Serbia. Namely, the Agency has invited bids for the auction sale of property of Majdanpek-based IPM whose market value is estimated at over EUR 3.5 million, which is set as a starting price. By the way, 40 percent of IPM is held by the Mining Smelter Basin (RTB) Bor, while 60 percent are in the possession of IPM.
- We hope this privatization attempt will be successful and that the buyer of our factory will provide work for all our workers - RTB Bor's web portal Kolektiv cited Sinisa Jevric, the director of Majdanpek-based IPM, as saying.
By the way, the two remaining subsidiaries of IPM, Zlatara Majdanpek and Megaplast, employ a total of 319 people.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta