Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Predložen stečaj za zrenjaninski "Radijator"
Privredni sud u Zrenjaninu primio je predlog za otvaranje stečaja za zrenjaninsku firmu "Radijator" za proizvodnju radijatora, kotlova i uslužnog liva.

Predlagač za otvaranje stečajnog postupka je Sberbank Srbija.

- Predlog za otvaranje stečaja podnet je putem pošte, a zaprimljen je u sudu 27. aprila. Postupajući sudija Privrednog suda Milan Pajtašev sledećeg dana doneo je zaključak, kojim poziva predlagača da uredi svoj predlog, jer nije uredan - kaže predsednik Privrednog suda u Zrenjaninu, sudija Radomir Radojčić.
On napominje da se u roku koji je postupajući sudija odredio čeka odluka Sberbank da li će urediti predlog, da bi sud mogao dalje da postupa.
- U suprotnom, predlog će biti odbačen kao neuredan - napominje Radojčić.

Na poslovne probleme u zrenjaninskoj fabrici "Radijator" ukazivale su rasprodaje dela imovine, radi namirenja dugova prema poveriocima.
Akcionarsko društvo "Radijator" osnovano je 1932. godine, a od 1946. poslovalo je kao društveno preduzeće. Fabrika je privatizovana 2000. a od 2007. većinski vlasnik je postao konzorcijum hrvatskih firmi, predvođenih bjelovarskom "Ljevaonicom", sa udelom od 50,62%.


Akcionari Holcima odobrili spajanje s Lafaržom
Akcionari švajcarske cementare Holcim odobrili su jutros projekat spajanja s francuskom kompanijom Lafarž (Lafarge), u cilju stvaranja najveće svetske grupacije u tom sektoru, čiji bi godišnji prihodi trebalo da iznosi oko 35 milijardi evra.

Za spajanje s francuskom cementarom glasalo je 93,7 odsto prisutnih akcionara, nakon čega je vrednost akcije Lafarža na Berzi u Parizu skočila 3,16 odsto, dok je cena akcije Holcima na Berzi u Cirihu povećana 1,72 odsto, prenosi Rojters.

Spajanje dveju kompanija trebalo bi da bude završeno u julu ove godine. Nova grupa, LafaržHolcim, budući globalni lider u proizvodnji cementa, šljunka i betona, sa oko 130 hiljada zaposlenih u stotinak zemalja sveta, ostvarivaće godišnje prihode od oko 35 milijardi evra.

Isti izvor podseća da je Evropska komisija ovu operaciju odobrila još u decembru, uz određene uslove - da Lafarž proda svoje poslovanje u Nemačkoj, Rumuniji i Britaniji, kao i da Holcim proda svoju aktivu u Francuskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Španiji i Češkoj.

U ponedeljak zeleno svetlo za spajanje ova dva entiteta dala je i Američka federalna trgovinska komisija.


Kompanija "Belmil" kupila zemljište u Industrijskoj zoni u Adi
Još jedno preduzeće se dolazi u Industrijsku zonu u Adi. Naime, u četvrtak (7. maja 2015. godine) predsednik opštine Ada Zoltan Bilicki i vlasnik preduzeća "Belmil" potpisali ugovor o kupoprodaji građevinskog zemljišta u Industrijskoj zoni.

Kako je navedeno na opštinskom sajtu, pomenuta firma već na jesen želi da krene sa građevinskim radovima kako bi proširila postojeće kapacitet.

Kako je navedeno na sajtu kompanije, preduzeće BKG osnovano je 1965. godine kao porodična radionica za izradu kožne galanterije. Danas se preduzeće sastoji iz dva dela i oba preduzeća se bave izradom tašni. BKG proizvodi uglavnom sportske i razne druge rančeve, dok "Belmil Team" proizvodi školske torbe. Osim toga, manji deo proizvodnje usmeren je kao proizvodnji tašni za laptop i promotivnih tašni.


Belmil purchases land in Industrial zone in Ada
Another company is coming to Industrial zone Ada. Namely, on Thursday, May 7, 2015, president of Ada municipality, Zoltan Bilicki and owner of "Belmil" signed a contract on purchase of construction land in Industrial zone.

As it was communicated at the municipal website, the company wants to start construction works in the fall so that it would expand the existing capacity.


Imovina zadruge "Voćar-Dragačevo Kotraža" traži novog vlasnika
Objekti i zemljište zemljoradničke zadruge "Voćar-Dragačevo Kotraža" u stečaju iz Lučana oglašeni su na prodaju. Imovina se nalazi u KO Vučkovica, a početna cena na javnom nadmetanju biće 19.660.800 dinara.

Na prodaju će biti ponuđeni magacin od 3.450 m2 uz zemljište površine 92 ara i 35 m2, kao i magacinsko-poslovni prostor veličine 524 m2 uz zemljište površine 13 ara.

Od pokretne imovine i opreme, na licitaciji će se tražiti vlasnik 4 vozila u vlasništvu ove zadruge, kao i sušare za pečurke (348.800 dinara) i fiksne hladnjače sa kompresorom (75.000 dinara).

Prijave za učešće se podnose stečajnom upravniku ove zadruge do 6. juna ove godine, a javno nadmetanje će biti održano 9. juna 2015. godine u 12 časova.


Kuvajćani ulažu u turistički kompleks u Bečeju
Ministar privrede Željko Sertić potpisao je danas, u ime Vlade Srbije, Memorandum o razumevanju za izgradnju banjskog i turističkog kompleksa u opštini Bečej, vrednog 120 miliona dolara.

Sertić je Memorandum potpisao sa predstavnicima kompanija Alghanim Nationl Co. iz Kuvajta, Arab-invest d.o.o, iz Novog Sada i opštine Bečej, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Reč je o turisičkom kompleksu sa hotelima i resortom, zabavnim parkom, restoranima, konferencijskim kapacitetima, poslovnim prostorima, vilama, apartmanima, marinom, tržnim centrom i drugi pratećim objektima i kapacitetima.

Vrednost investicije je oko 120 miliona dolara, a investitor namerava da na izgradnji i opremanju turističkog kompleksa angažuje srpska preduzeća.

Memorandum su, osim ministra Sertića, potpisali izvršni direktor Alghanim Nationl Co. Bashir Abdul Magid Alghanem, osnivač Arab Investa d.o.o. Naser Zatam i u ime opštine Bečej, predsednik opštine, Vuk Radojević.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta